Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja w tym roku 21ha mam do siania qq w 4 działkach

Korba na jaką obsadę? 😀 ja na wszystkiego 45szt sieje 2,7ha 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, logan3512 napisał:

Czy jak po nietrafionym antybiotyku tj mastisan z ćwiartki leci biała zważona wydzielina to już z tym nic nie zrobi i ćwiartka jest stracona czy da coś się z tym zrobić?

Możesz spróbować dać ogólny z zastrzyku no i jakiś trafiony antybiotyk...

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
11 minut temu, logan3512 napisał:

Czy jak po nietrafionym antybiotyku tj mastisan z ćwiartki leci biała zważona wydzielina to już z tym nic nie zrobi i ćwiartka jest stracona czy da coś się z tym zrobić?

Ile razy podałeś antybiotyk ? 

Opublikowano
24 minuty temu, danielhaker napisał:

2,7 czy 7,2? 😀

Nie ma pomyłki 😀 zapasu kiszonki mam jak liczę do początku 25r i wiem, że śmiesznie to brzmi. Kilka dobrych sezonów z arealem 7-8ha sianym inaczej niż wszyscy pozwoliło na zgromadzenie tej sieczki.

• Confused 1
Opublikowano

Ma być na 45 dojnych plus cosik dla smaku reszty. Ale z 21 na kiche plan jest zrobic 15 jak ładna urośnie. Z mojego zapasu z sezonu poprzedniego zostalo tyle że te 11ha co miałem w ostatnim sezonie moze nie starczyć do następnej. Po prostu pogoda u mnie nie sprzyjała. Teraz wole zasiac więcej i ewentualny nadmiar pod kombajn pójdzie.

Dzis mi lucerne przywiezli teraz czekac na pogody

Opublikowano
16 godzin temu, Supersebusiek napisał:

No to tak może się blokować gdzieś szczególnie , że masz w nim 4 ślimaki , u nas na razie pryzma odpada za duże zróżnicowanie jest , torf ,rzeka , pole lepsze ,gorsze , a ogólnie to zadowolony jesteś długo mieszasz .

Bela potrafi się zakleszczyc po między górnym a dolnym ślimakiem. Mieszam 3 rok, moim zdaniem mimo że jakość wykonania spawy, malowanie to dramat to sam system mieszania jest bardzo dobry, jak bym miał kupować drugi raz to na pewno tylko poziomy. 

Opublikowano
Dodi napisał:

28 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ja w tym roku 21ha mam do siania qq w 4 działkach

Korba na jaką obsadę? 😀 ja na wszystkiego 45szt sieje 2,7ha 

bydło głodzisz....

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Dolne slimaki w jedną stronę się kręcą czy w różne? W moim dolne w lewo się kręcą przez co na prawa stronę słabiej się wysypuje tzn wolniej

Tak w 1 stronę. Ja mam i taśmę i wysyp grawitacyjny i prędkość wysypu jest w porządku, z tym że wóz paszowy do końca opróżnić można tylko wysypem grawitacyjnym.

Opublikowano

nie wierzę 🤪😁

Dodi napisał:

24 minuty temu, danielhaker napisał:

2,7 czy 7,2? 😀

Nie ma pomyłki 😀 zapasu kiszonki mam jak liczę do początku 25r i wiem, że śmiesznie to brzmi. Kilka dobrych sezonów z arealem 7-8ha sianym inaczej niż wszyscy pozwoliło na zgromadzenie tej sieczki.

jaka skrobia ci wychodzi?

Opublikowano
4 godziny temu, Dodi napisał:

To ile masz dojnych na taki areał kukurydzy i ile dajesz na sztukę dziennie?

Opublikowano

Jak postępujecie w przypadku zatrzymania łożyska? Ręczne odklejanie, antybiotyk czy to i to? Wycieliła mi się dziś jałówka z rana, bardzo ciężko było i do tej pory nic łożyska nie wychodzi, do tego trochę się porozrywała. Myślę żeby jej dać antybiotyk tak czy tak, tylko jaki konkretnie co było by najlepszego? Lekarz nie przyjedzie więc muszę coś sam ogarnąć i jechać z rana po leki. 

Opublikowano
13 minut temu, PiotrZet napisał:

To ile masz dojnych na taki areał kukurydzy i ile dajesz na sztukę dziennie?

Teraz jak tak wyliczam koledze to np niech ma 20 dojnych 23kgx20sztukx365dni=167t . Kukurydza niech nawet da z hektara te 70 ton ale to już musi być konkretna kukurydza to na moje coś mało tej kukurydzy musi chyba dawac mniej jak 23kg na sztukę 😃

Opublikowano

Ja mam z dwóch stron taśmy i prawa strona zawsze się zawiesza nad wysypem i jak sypie tylko na lewą to muszę otworzyć wysyp i widelkami trochę popchnąć to wciągnie na drugą stronę. Ze sgariboldi jak byl u mnie facet to mowil ze większość tak ma bo jeden wysyp jest czyszczący i jak się akurat drugiego używa to tak bedzie

Opublikowano
6 minut temu, Karollorak93 napisał:

Jak postępujecie w przypadku zatrzymania łożyska? Ręczne odklejanie, antybiotyk czy to i to? Wycieliła mi się dziś jałówka z rana, bardzo ciężko było i do tej pory nic łożyska nie wychodzi, do tego trochę się porozrywała. Myślę żeby jej dać antybiotyk tak czy tak, tylko jaki konkretnie co było by najlepszego? Lekarz nie przyjedzie więc muszę coś sam ogarnąć i jechać z rana po leki. 

To dzwoń po innego weterynarza żeby przynajmniej to obejrzał bo nie wiem co ty samemu chcesz zrobić jak jeszcze porwana??? Weterynarz musi ręcznie wyciągnąć co się da i założyć antybiotyk(pastylki do środka) ale to raczej 24-48h po porodzie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może to ciężko zrozumieć ale w okolicy nie ma takiego który zajmuje się bydłem, a z daleka nikomu się nie chce jechać. Na okolicy u mnie nikt krów nie trzyma, zresztą niczego nikt nie trzyma, zawsze muszę sobie jakoś sam radzić na ile mogę. Nie wiem czy takie konieczne jest ręczne odrywanie tego łożyska, coraz więcej artykułów zeby tego nie robić.

Jutro jadę do lecznicy około 50 km ode mnie i coś pewnie doradzą ale chciałem najpierw was zapytac o opinie

Edytowane przez Karollorak93