Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, PRIMO napisał:

Widzę że masz 23 lata ale mentalnie zaczachowujesz się jak szejdziesięcioletni dziadek. 

Zmień podejście jak chcesz coś osiągnąć. 

A właśnie powinno być odwrotnie w tym wieku powinno się szukać rozwiązań jak poprawić wydajność 

Opublikowano
3 minuty temu, ThePerkins napisał:

No z owsa i otręb to raczej mleka nie nagoni, a trawy kiedy kosisz ?

W tamtym roku deszcze padały to skosiłem 10 czerwca 

Opublikowano
47 minut temu, PRIMO napisał:

Widzę że masz 23 lata ale mentalnie zaczachowujesz się jak szejdziesięcioletni dziadek. 

Zmień podejście jak chcesz coś osiągnąć. 

Nie za bardzo emocjonalnie podchodzicie wszyscy do jego wpisów?  Przecież w wielu rejonach jeszcze ferie trwają  ;) 

• Haha 4
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Nie za bardzo emocjonalnie podchodzicie wszyscy do jego wpisów?  Przecież w wielu rejonach jeszcze ferie trwają  ;) 

W podlaskim już 2 tygodnie po feriach 😂😆🙉

Opublikowano
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Kilka lat wcześniej mieszałem najtańszą pasze 18 z otrębami pół na pół jak zaczynałem gospodarzenie. A teraz już 2 lata tak żywie

Jak można było "rozrzedzac" i tak możliwe najslabsza śrutę 🙉🙉🙉

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Ursusc385 napisał:

Jak można było "rozrzedzac" i tak możliwe najslabsza śrutę 🙉🙉🙉

Nie tylko ja w okolicy tak żywiłem i nawet jak teraz obecnie żywie u mnie  we wsi żywią podobnie 

Opublikowano
31 minut temu, Luki99 napisał:

W tamtym roku deszcze padały to skosiłem 10 czerwca 

Miesiąc czasu deszcz padał non stop?

8 minut temu, Luki99 napisał:

Nie tylko ja w okolicy tak żywiłem i nawet jak teraz obecnie żywie u mnie  we wsi żywią podobnie 

Gdyby ludzie patrzyli na innych to wciąż byś mieszkał na drzewie lub w jaskini 

Opublikowano
3 godziny temu, Luki99 napisał:

Może i chciałbym ale pewnie bym musiał kupić jakieś jałówki zagraniczne właśnie się nad takim zakupem zastanawiam Alę sąsiad kupił 2 jałówki niemieckie i mówi że 20 l na dzień po cielaku to nic nie lepsze jak u mnie 

Pewnie patent na treściwą od Ciebie zerżnął 🤣

• Haha 3
Opublikowano

Panowie wszedłem pod ocene i po pierwszym udoju praktycznie wszystkie krowy mocznik między 280 a 350. Dodatkowo sztuki do 50dnia dostają energię do pyska.Dostają sianokiszonke,kiszonkę z kukurydzy i ,mieszanke treściwa od 2 do 8kg na szt , (jęczmień, pszenzyto po 300kg, rzepak 100kg soja 75, ddgs 75. Plus witaminy, kwaśny,kreda, drożdże.) Co myślicie by zmniejszyć ta mieszankę treściwa a dorzucić kukurydzę mieloną? . 

Opublikowano
Luki99 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

a nie chciałbyś 32L 🤔😁

Może i chciałbym ale pewnie bym musiał kupić jakieś jałówki zagraniczne właśnie się nad takim zakupem zastanawiam Alę sąsiad kupił 2 jałówki niemieckie i mówi że 20 l na dzień po cielaku to nic nie lepsze jak u mnie 

moje własnego chowu 36L doba zagraniczme jak kupowałem 28-32L

michal_19 napisał:

Panowie wszedłem pod ocene i po pierwszym udoju praktycznie wszystkie krowy mocznik między 280 a 350. Dodatkowo sztuki do 50dnia dostają energię do pyska.Dostają sianokiszonke,kiszonkę z kukurydzy i ,mieszanke treściwa od 2 do 8kg na szt , (jęczmień, pszenzyto po 300kg, rzepak 100kg soja 75, ddgs 75. Plus witaminy, kwaśny,kreda, drożdże.) Co myślicie by zmniejszyć ta mieszankę treściwa a dorzucić kukurydzę mieloną? . 

żywieniowca dobrego trzeba oby nie handlowca...

Opublikowano
5 godzin temu, Luki99 napisał:

Żeby mieć więcej niż 16litrow nie trzeba żadnych zagranicznych jalowek... 

Wystarczy je normalnie żywic po wycieleniu i średnia że zbiornika na poziomie np 25l powinna być osiągalna bez dużych nakładów finansowych. 

16litrow to te krowy muszą być niesamowicie zabidowane. 

Zaciel je i zrób normalna pasze dla krów po cielętach i tych z jakimś potencjałem mleka. 

Najsłabsze jak niecielne to bym sprzedał na mięso i kupił już coś wysokocielnego... 

Opublikowano
damianek2019 napisał:

4 godziny temu, slawek74 napisał:

moje to podstawę na wóz maja na 25L

Dużą sypiesz treściwej  na te 25 l do wozu?

dużo 😁 musiałbym ważyć i liczyć bo dawka dawno ustawiana ale pod końec tygodnia będzie korekta paszę badamy

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

Żywieniowca wezmę też z federacji, ale tyle tu głów więc może ktoś napisze coś "mądrego".

Opublikowano
5 godzin temu, emtec123 napisał:

Choćbyś kupił i czempionki to głodna krowa mleka nie da.

Ile wlejesz ropy do ciągnika, tyle hektarów nim zaorzesz. Krowa tak samo mleka z powietrza nie daje

I nie wierz w stereotypy że zagraniczne lepsze. Chyba że chcesz sobie bazę wirusów w oborze zaktualizować. Dziś jałówka od polskiego gospodarza nie jest gorsza od zachodniego

A kto z polskich gospodarzy sprzedaje najlepsze jałówki? Nikt Ci przecież nie sprzeda najlepszego towaru tylko wypcha to co najgorsze

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Krzysiek55550 napisał:

A kto z polskich gospodarzy sprzedaje najlepsze jałówki? Nikt Ci przecież nie sprzeda najlepszego towaru tylko wypcha to co najgorsze

Warto szukać od kogoś kto kończy hodowle. 

Odkupiłem kiedyś w ten sposób dwie male jaloweczeki w okolicach Lublina. po pierwszym cielęciu około 40l, mieszanka hf i montbeliarde.  Właśnie je zacieliłem ponownie. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Pudło bo samą mieszankę owsa z jęczmieniem dawał

A zapomniałem Ty masz przecie mieszankę premium a ta sąsiada co najwyżej classic 🤣

Edytowane przez Troker1979
  • Haha 3
Opublikowano
michal_19 napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał:

Żywieniowca wezmę też z federacji, ale tyle tu głów więc może ktoś napisze coś "mądrego".

badania paszy trzeba zrobić

Krzysiek55550 napisał:

5 godzin temu, emtec123 napisał:

Choćbyś kupił i czempionki to głodna krowa mleka nie da.

Ile wlejesz ropy do ciągnika, tyle hektarów nim zaorzesz. Krowa tak samo mleka z powietrza nie daje

I nie wierz w stereotypy że zagraniczne lepsze. Chyba że chcesz sobie bazę wirusów w oborze zaktualizować. Dziś jałówka od polskiego gospodarza nie jest gorsza od zachodniego

a ja głupi chciałem sprzedać tą co najlepiej doi 🤦‍♂️😁 nadwyżkę sprzedałem i wiem że dobrze doją