Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Niecały rok temu przyjechał do mnie jakiś cygan i chciał mi sprzedać nowego stihla na początku 700 potem 600,500, 300 ale nie brałem bo coś podejrzane tak tanio a teraz szkoduje bo husqwarna się zaterła

Na szczęście dawno nie widziałem tych cyganów. Teraz byli parę razy jacyś pseudobudowlańcy i chcieli kostkę sprzedawać.... 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
Luki99 napisał:

Husqwarne odradzam w ciągu dwóch lat się zaterła schińszczone są teraz hyba że mi się tylko taka trafiła

😁😁😁🤦‍♂️

ChiquitaB napisał:

Plan jest taki ze na tydzień zwiększamy witaminy do 250g i sol wprowadzamy i zobaczymy co wyjdzie, pozniej będziemy myśleli o odrobaczeniu bo też było wzięte to pod uwage

nie mają lizawek z soli? u mnie idzie kilo soli na tonę pmr i lizawki u wszystkich i widać że sporo pobierają...

Opublikowano

ROLNICY szukałem tematu ale informacji nie znalazłem.  Chciałem się dowiedzieć w jakiej cenie kupujecie pasze treściwą dla krów bo chodź tych krów już mało to jednak dwie tonynna miesiąc jeszcze kupuje . Kosztuje teraz pasza Mastermilk 26 białka 7 Energi 2400zl tona brutto wydaje mi się drogo . Dlatego chcę poznać wasze ceny waszych pasz . Wiem nie ten dział i tak dalej

Opublikowano
2 godziny temu, Dzikusss napisał:

ROLNICY szukałem tematu ale informacji nie znalazłem.  Chciałem się dowiedzieć w jakiej cenie kupujecie pasze treściwą dla krów bo chodź tych krów już mało to jednak dwie tonynna miesiąc jeszcze kupuje . Kosztuje teraz pasza Mastermilk 26 białka 7 Energi 2400zl tona brutto wydaje mi się drogo . Dlatego chcę poznać wasze ceny waszych pasz . Wiem nie ten dział i tak dalej

Cargill drogo wychodzi a ma bardzo podobne parametry pasz do Agrocentrum. Zmieniłem Cargilla na Agrocentrum. Niedość ze taniej wychodziło, to krowy nie urwały mleka. Obecnie 23% białka w granulacie wychodzi 2100 brutto

Opublikowano
5 godzin temu, RusiL napisał:

Musisz osobiście się pofatygować. Przez neta się nie da, podobno pracują nad tym i może w przyszłym roku się da

Jak już koniecznie nie chce jechać to tak jak opisałem 

Opublikowano
Dzikusss napisał:

Biofed 21bi 2110zł kolego nie do końca warto zmieńać paszę ze względu na cenę są ważniejsze rzeczy takie jak krowa nie lubi zmian ! oraz jakość paszy 200 czy 300zł przy dzisiejszych cenach to nie jest duża kwota za ,,święty spokój,,

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szymek napisał:

młóto suche granulowane ile na sztukę dajecie? nie mam skąd dokupić mokrego i myślę kupić suche na ten miesiąc czy dwa

Młóta mokrego to wogule krowy nie chcą żreć wiem bo kupiłem 2 lata temu gość przywiózł mi 1 transport. Gdy wysypał z całego transportu odpłynęło kilka ton wody. Musiałem mieszać ze zbożem i z otrębami pół na pół i z najtańszą pełnoporcjówką i jakoś poszło w życiu tego nie kupię. Somatyka była wysoka a wcale to takie tanie nie jest i mleka tak dużo niema. A suchego niedawałem więc niewiem. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

1 raz po tych wspaniałych zmianach na stronie irz zgłaszam wybycie zwierząt. Trzeba teraz podawać numer wni kupującego ? Wyskakuje mi błąd Dane dotyczące przewoźnika (WNI przewoźnika, rodzaj środka transportu, numer rejestracyjny środka transportu) 

Opublikowano

wni oraz numer rejestracyjny obowiązuje od 20 stycznia jak dobrze pamiętam, no przynajmniej u mnie w biurze powiatowym. Jak sprzedawałem bydło w połowie stycznia nie musiałem podawać, kolejne sztuki wyjechały w lutym i już dostałem numery od kupującego i podał mi takie info.

Opublikowano
Luki99 napisał:

1 godzinę temu, szymek napisał:

młóto suche granulowane ile na sztukę dajecie? nie mam skąd dokupić mokrego i myślę kupić suche na ten miesiąc czy dwa

Młóta mokrego to wogule krowy nie chcą żreć wiem bo kupiłem 2 lata temu gość przywiózł mi 1 transport. Gdy wysypał z całego transportu odpłynęło kilka ton wody. Musiałem mieszać ze zbożem i z otrębami pół na pół i z najtańszą pełnoporcjówką i jakoś poszło w życiu tego nie kupię. Somatyka była wysoka a wcale to takie tanie nie jest i mleka tak dużo niema. A suchego niedawałem więc niewiem. 

🤦‍♂️😁😁😁😜

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, slawek74 napisał:

🤦‍♂️😁😁😁😜

Taka jest prawda o tym młócie. Krowy miały wysoko somatykę że co drógo jak doiłem to musiałem odłanczaj z 1 lub 2 strzyków a gdy się skończyło aż do teraz doje jak leci. Myślałem że będę te młóto musiał wywieźć na pole ale mieszałem i jakoś poszło 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Luki99 napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał:

🤦‍♂️😁😁😁😜

Taka jest prawda o tym młócie. Krowy miały wysoko somatykę że co drógo jak doiłem to musiałem odłanczaj z 1 lub 2 strzyków a gdy się skończyło aż do teraz doje jak leci

jakieś wybredne te krowy masz, u mnie takich problemów nie ma