Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dyziek_1 napisał:

Podlaskie okolice Bargłowa Kościelnego śruta rzepakowa BB - 1970zł, sojowa BB- 3300zł.

Mogliby zalać nas tanią śrutą sojową z Ukrainy :P a nie pszenicą i kukurydzą.

No nie wiem, rozmawiałem z gościem, to tam na ukrainie nie uprawiają tej soi hi-pro co ma ~46% białka tylko inne odmiany co oscylują w okolicach 40%. Dodatkowo pewnie pryskane cholera wie czym, to poziom mykotoksyn pewnie 3x przebity z górną granicą ale co tam, tańsze byłoby ale zaraz wet, krowy mogą nie jeść, zaraz ucięte mleko bo mniej białka w dawce i myśl czemu mleko spada.

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, pawlak2507 napisał:

Może nie uwierzysz ale już 2 razy zdarzyło mi się po kextone ketoza i od pół roku przestałem je dawać i póki co z ketozą mam spokój

Tak to prawda też nie daje . Ketoza to problem żywienia a kextone nie usuwa problemu tylko zmniejsza skutki zaniedbań żywieniowych 

• Like 1
Opublikowano
Bercik92 napisał:

Jestem trochę staroświecki 🙈 

A ile mniej więcej kilogramów sypiecie rzepaku/ soji na sztuke?

to zależy od białka w trawach i fazy laktacji krowy

alfa napisał:

26 minut temu, pawlak2507 napisał:

Może nie uwierzysz ale już 2 razy zdarzyło mi się po kextone ketoza i od pół roku przestałem je dawać i póki co z ketozą mam spokój

Tak to prawda też nie daje . Ketoza to problem żywienia a kextone nie usuwa problemu tylko zmniejsza skutki zaniedbań żywieniowych 

ja to nazywam ,,maskowanie problemu,,

Opublikowano
karol091193 napisał:

Tetracyklina długo może się utrzymywać w mleku? 

U mnie w stadzie najdłużej że wszystkich antybiotykow, dlatego rzadko daje mastijet. Częściej mastiplan lub dynolix, czasem ubrolexin. I żeby się zaraz nikt nie przyczepił, mleko kilka razy oddawałem do badania na posiew i antybiogram i właśnie synolux, mastiplan i ubrolexin był zalecany po antybiogramie. Zawsze wychodzi coli, czasem uberis i ten pieprzony aureus

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

U mnie w stadzie najdłużej że wszystkich antybiotykow, dlatego rzadko daje mastijet. Częściej mastiplan lub dynolix, czasem ubrolexin. I żeby się zaraz nikt nie przyczepił, mleko kilka razy oddawałem do badania na posiew i antybiogram i właśnie synolux, mastiplan i ubrolexin był zalecany po antybiogramie. Zawsze wychodzi coli, czasem uberis i ten pieprzony aureus

W moim przypadku to po porodzie bliźniaków było zatrzymanie łożyska. Kadencja 4 dni, a jutro rano będzie 7 dzień i z dzisiejszego porannego doju jeszcze wykazało w zakładzie antybiotyk. Jutro wieczorem wiozę ponownie na badanie mam nadzieję że już nie będzie śladu 

Opublikowano

Wszystko zależy od suchej masy. Takie porównanie ile kg zjada sztuka bez podania suchej masy to żadne porównanie. U mnie np jak rozmieszam dwie mokre belki plus kukurydza i wyslodki to jest około 3000 kg na 53 sztuki wychodzi około 56-57 kg. A innym razem jak suche belki się trafia i wyjdzie 2500 kg , więc wychodzi 47 kg na sztukę i też wszytko zjedzą. Zawsze mieszam jedna mokra i jedna sucha ale nie zawsze idzie tak zrobić. Spadków czy wzrostów mleka nie ma więc się nie przejmuje. Niby doradcy każą wodę dolewać jak za suche belki 

Opublikowano
ChiquitaB napisał:

U was tez tak krowy wp... 59kg wszystkiego na łep i zostaje pół japonki jak rozdaje na drugi dzień. Przy pełnej obsadzie te moje 8m3 to na styk bedzie

50kg objętościowych u mnie plus treściwe zależnie od fazy laktacji od 3kg do 8/9

tumiwisizm napisał:

Nie 😏 u mnie 35-37 kg objętościowej na łeb dziennie plus treściwe

możexsuche pasze dajesz ?

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

50kg objętościowych u mnie plus treściwe zależnie od fazy laktacji od 3kg do 8/9

możexsuche pasze dajesz ?

Wydaje się w miarę wilgotne, jak ścisne w kulkę mocno to część się skleja. Mi się wydaje że to wina bel bo mam słabe łąki, przy rowach. Jak wrzucę sucha bele to jakoś lepiej wyjadają. W tym roku poleci do odsiania 4 ha więc może będzie lepiej. Już jest lepiej bo kiedyś tylko 25-28 kg zjadały 😏

IMG_20230211_091812_609.jpg

Opublikowano

Próbuje naprawić pulsator który za szybko chodzi , sprawdziłem membrany i są całe zanurzyłem w płynie do spryskiwaczy skręciłem pod zanurzeniem i nadal szybko chodzi rozkręciłem to płyn był . Czy powodem mogą być tak odkształcone obie membrany. Drugi pulsator napełniłem olejem roślinnym to na początku roku chodzi wolno a po pół godziny przyśpiesza i też ma odkształcone membrany . Może ktoś wie czym napełniać pulsator

IMG_20230215_135820.jpg

Opublikowano

Kurła, w temacie cen bydła chłopaki chcieli żeby przypiąć w widocznym miejscu posta, jak odzyskać pieniądze za sprzedane bydło. Dawno tego nie robiłem, więc testowo na pierwszym lepszym poście chciałem zobaczyć jak to wyjdzie. Teraz problem polega na tym, że ma opcji usuń xD

• Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, logan3512 napisał:

Próbuje naprawić pulsator który za szybko chodzi , sprawdziłem membrany i są całe zanurzyłem w płynie do spryskiwaczy skręciłem pod zanurzeniem i nadal szybko chodzi rozkręciłem to płyn był . Czy powodem mogą być tak odkształcone obie membrany. Drugi pulsator napełniłem olejem roślinnym to na początku roku chodzi wolno a po pół godziny przyśpiesza i też ma odkształcone membrany . Może ktoś wie czym napełniać pulsator

IMG_20230215_135820.jpg

Oryginalnie pulsatory chyba zalane były glikolem ja kiedyś zalewalem wodą i też chodziło tylko trzeba było dobrze wyregulować poprzez upuszczenie wody i trzeba było pilnować aby nie zostawić na mrozie 

Opublikowano
1 godzinę temu, artek27 napisał:

A cena może być? 

Ja za swój dałem chyba 3500 jak dobrze pamiętam. Lakier oryginał , lekko pordzewiały jest zaczep u mnie , czy zdarta farba na rurkach osłaniających. Ale tak to nie ma się do czego przyczepić. A rok produkcji 97. W tym z linku widać że malowany jest. 

• Thanks 1
Opublikowano

Co Polecacie na mycotoksyny. Mam dużo pleśni w kukurydzy, przebieram ale i tak dużo skażonych bryłek dostaje się do paszy. Na przestrzeni kilku dni druga krowa zrzuciła cielaka miesiąc przed wycieleniem. A mam 25 sztuk. To pewnie nie przypadek. Od ręki mam tylko mycokill z agrocentrum ale cgyba to słabe. Chyba że zamienić to z buforem i dawać dużo?

Opublikowano

Mieszkał ktoś pasze w paszowozie bez sianokiszonki? W niedalekim czasie będę miał paszowóz i zastanawiam się czym w dawce zastąpić sianokichę, bo już mi się pokończyły, a jeszcze trochę do pierwszego pokosu.