Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zawsze lecę samą,  wiadomo najlepszy siew w sierpniu po zniwach ale na wiosne tez luzik. Pierwszy pokos lecisz pielęgnacyjny i zielska tyle nie będzie. Sieje zwykłym siewnikiem. Sialem tez apv który miałem na testach to efekt jest za***isty.

Opublikowano
15 godzin temu, Paulina1985 napisał:

🤷‍♀️ wyszłam z zalożenia, ze nie potrzebujecie się dokształcać 🤷‍♀️

dziękuję. To bardzo miłe, teraz caly dzień bedę sie zastanawiała kim byłeś 🤣  i jeszcze pewnie rozmawialiśmy 😲😲😲😲 oj oj 🤭

to Ty nie Facebookowy? na stronie federacji i na moim blogu była informacja. Może jeszcze kiedyś.

Niestety nie rozmawialiśmy bo nie mogłem zostać do końca .

• Sad 1
Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Zwykłym zbożowym i ci wyjdzie te 25-30 kg /ha . a jakim siewnikiem siejesz 

Planuje zebrać pierwszy pokos trawy potem oprysk i zasiać lucene.

Hmm a nie lepiej zmienić jakieś pole i po tej trawie zasiać kukurydzę a lucerne tam co miała być kukurydza? 

Opublikowano

Po trawie masz dobre stanowisko na np zboża czy kukurydzę. Posiejesz lucernę na innym polu i tam za kilka lat też gleba że tak powiem się wzbogaci. Jeśli już byś siał po trawie to radzę dać dobra dawkę wapna bo po orce trawy zawsze jest dość kwaśno

Opublikowano
2 godziny temu, robert1226 napisał:

Zwykłym zbożowym i ci wyjdzie te 25-30 kg /ha . a jakim siewnikiem siejesz 

Planuje zebrać pierwszy pokos trawy potem oprysk i zasiać lucene.

Nie lepiej dać przerwę w postaci zboża albo kukurydzy? Dasz obornik a potem wapno przed siewem lucerny. Lepiej stanowisko doprawisz. 

Opublikowano
2 godziny temu, Leszy napisał:

Nie lepiej dać przerwę w postaci zboża albo kukurydzy? Dasz obornik a potem wapno przed siewem lucerny. Lepiej stanowisko doprawisz. 

Tak kukurydza po trawie...i obornik pod lucerne?dramat

• Like 1
Opublikowano

Mam problem z krową tydzień czasu po ocieleniu trochę otłuszczona, ma ciągły duży problem z wstawaniem ,w tylnych nogach silne przykurcze w stawach pęcinowych, wapno w normie, fosfor lekko obniżony był , wszystko dostała brak poprawy, teraz jeszcze domięśniowo rano i wieczorem 100ml tetanusanu 50% , apetyt ma, z paska wyszła lekka ketoza.kexxtone 3tyg temu dostała. Jakies rady jak jej jeszcze pomóc?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Mam problem z krową tydzień czasu po ocieleniu trochę otłuszczona, ma ciągły duży problem z wstawaniem ,w tylnych nogach silne przykurcze w stawach pęcinowych, wapno w normie, fosfor lekko obniżony był , wszystko dostała brak poprawy, teraz jeszcze domięśniowo rano i wieczorem 100ml tetanusanu 50% , apetyt ma, z paska wyszła lekka ketoza.kexxtone 3tyg temu dostała. Jakies rady jak jej jeszcze pomóc?

Ja bym jej dal kroplówki. 

Energia wapno fosfor itd

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
35 minut temu, michal_19 napisał:

dostala steryd ? witaminę B1 ?

• Like 1
Opublikowano
Supersebusiek napisał:

15 godzin temu, Paulina1985 napisał:

🤷‍♀️ wyszłam z zalożenia, ze nie potrzebujecie się dokształcać 🤷‍♀️

dziękuję. To bardzo miłe, teraz caly dzień bedę sie zastanawiała kim byłeś 🤣  i jeszcze pewnie rozmawialiśmy 😲😲😲😲 oj oj 🤭

to Ty nie Facebookowy? na stronie federacji i na moim blogu była informacja. Może jeszcze kiedyś.

Niestety nie rozmawialiśmy bo nie mogłem zostać do końca .

w której grupie byłeś u od okien czy z drugiej strony. Tez byłem właśnie. Na końcu siedziałem przy oknach

Opublikowano
10 godzin temu, Eliot napisał:

Tak kukurydza po trawie...i obornik pod lucerne?dramat

Właśnie nie. Po trawie dasz obornik i zasiejesz zboże, albo kukurydzę jak nie masz problemów z pędrakami. U nas dasz radę tak zrobić. Chociaż można zasiać zboże na kiszonkę i potem zasiać kukurydzę poplonową. Jak masz zboże na ziarno to możesz po nim dać wapno i siać lucernę. Po kukurydzy też można ale na wiosnę. Wtedy masz lepsze stanowisko pod lucernę niż zaraz po skasowaniu trawy. O to mi chodziło właśnie. 

Opublikowano
29 minut temu, dabrowskit napisał:

w której grupie byłeś u od okien czy z drugiej strony. Tez byłem właśnie. Na końcu siedziałem przy oknach

ooooo następny 🫠🫠🫠 

35 minut temu, dabrowskit napisał:

aaaa to Ty ciągle gadaleś w czasie mojego paplania przy prezentacji?? z kolegami?? 🤔😲 ok...odnotowałam 🥹🥹🥹

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

dostala steryd ? witaminę B1 ?

Nie dostała sterydu, poszło 3x glukoza , 2x calfoset dożylnie, 2 raz taki zestaw dostała ,na 2 dzień po porodzie miała porażenie o tym nie wspomniałem. Wit b też nie dostała, robię jej 2x dziennie wlewki energetyczne.

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

29 minut temu, dabrowskit napisał:

ooooo następny 🫠🫠🫠 

35 minut temu, dabrowskit napisał:

aaaa to Ty ciągle gadaleś w czasie mojego paplania przy prezentacji?? z kolegami?? 🤔😲 ok...odnotowałam 🥹🥹🥹

ja przy samym oknie byłem to najmniej gadałem.

Opublikowano
1 godzinę temu, dabrowskit napisał:

ja przy samym oknie byłem to najmniej gadałem.

hihi ;)

12 minut temu, Dodi napisał:

@Paulina1985 @Supersebusiek co robi witamina b w takich przypadkach? 

przede wszystkim wspomaga układ nerwowy, przewodzenie nerwowe - ja ostatnio dostałam komplet zastrzykow z wit B na rwę kulszową. 

1 godzinę temu, michal_19 napisał:

Nie dostała sterydu, poszło 3x glukoza , 2x calfoset dożylnie, 2 raz taki zestaw dostała ,na 2 dzień po porodzie miała porażenie o tym nie wspomniałem. Wit b też nie dostała, robię jej 2x dziennie wlewki energetyczne.

ja nie jestem lekarzem, ale steryd działa mocno przeciwzapalnie, jeśli doszlo do jakiegoś ucisku na nerw lub uszkodzeń to bedzie pomagał.