Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zależy jak na to patrzeć dla jednego dobra kukurydza to będzie 33 skrobi a dla drugiego 39 40 dla jednego sianokiszonka dobra 15 dla innego 20 . Tu i tu osiągniemy duża wydajność tresciwe zrobią swoje  w przypadkutych słabszych . Nie mówimy tu o kuku 25 27 skrobi bo tu już nie mały problem będzie z wydajnością czy trawa 12 białka 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
8 godzin temu, Primula94 napisał:

Nie badał. Komputer pokazał że w piątek  po wieczornym normalnym udoju (19l). Już przestała jeść.  I jedynie koło 23 jakieś objawy rui, ale to pewnie zaczęło ja boleć i więcej się ruszała. Rano na hali się położyła i zero mleka. Ja koło 8 patrzyłem to Kał czarny i nie przetrawiony, Temp 36 i boleści.  Nie chciala sie poruszać i już troche trzęsła. Mieliśmy w tamtym roku taki przypadek I nie udało się wyleczyć.  Więc teraz jeszcze przed wetem zadzwoniłem do takiego gościa i powiedział ze zabierze. Więc weta odwołałem.  No i pojechała za grosze.

Przykro mi.  Jeśli to był peknięty wrzód albo cialo obce, ktore sperforowało układ pokarmowy to rzeczywiscie szanse na przezycie marne. 

Opublikowano

Nie cale 11tys tłuszcz blisko 4.4 białko 3.5 rok wcześniej tłuszcz troszkę słabszy ale nie było włókna w sianokiszonce a słomy już więcej nie mogłem pognać bo spadała wydajność 

Opublikowano (edytowane)

Podstawa to bardzo dobre objętościówki ale nie każdy takie ma bo na słabszych ziemiach nie posiejesz zbyt wiele prócz lucerny oczywiście jeśli chodzi o użytki zielone, gorzej jeśli ktoś ma dużo łąk torfowych to tam wiadomo że różnie z takimi terenami bywa i nie zawsze uda się zebrać dobry towar, no i w końcu kukurydza inaczej rośnie na piachu a inaczej na lepszych ziemiach także każdy orze jak może

To mamy podobne wydajności i parametry praktycznie identyczne

Edytowane przez pawlak2507
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Trzeba na słabych glebach kukurydzę ciac bardzo wysoko nie zwracając uwagi na wlokno żeby była skrobia  do tego ccm . Kiszonki z traw jak się ma w miarę jednakowe łąki to pryzma jak bardzo różnorodne to lepiej na raty bele żeby w miarę idealne wszystkie zebrać.  Znów jak tego dużo to zaorasz się przy belach 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Trzeba na słabych glebach kukurydzę ciac bardzo wysoko nie zwracając uwagi na wlokno żeby była skrobia  do tego ccm . Kiszonki z traw jak się ma w miarę jednakowe łąki to pryzma jak bardzo różnorodne to lepiej na raty bele żeby w miarę idealne wszystkie zebrać.  Znów jak tego dużo to zaorasz się przy belach 

Tak też robię u siebie jak piszesz ale nie każdy może sobie na to pozwolić bo ma nieduży areał i masy braknie, wiadomo można coś dokupić ale to już koszt a nie zawsze jest gdzie dokupić. Jedno jest pewne doradzać komuś jest najłatwiej ale każdego hodowcy sytuacja jest inna i tu nie ma w niczym reguły

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Paulina1985 napisał:

czemu nie wypełniasz w necie? tak z ciekawości, nie ze zlosliwosci pytam 

Dopóki ten program nie działa jak powinien wolę położyć kwitek na biurku i niech się bujają,  tym bardziej że do agencji nie muszę specjalnie jechać tylko przy okazji .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, alfa napisał:

Zapalenie jelit być może. trzeba było próbować nawodnić glukoza i konkretną dawka antybiotyku enrofloksacyny dowalić do tego menbutilu do żyły na apetyt i stimudigest do żołądka i coś by może ruszyło 

No niestety,  poprzednia leczyłem i handlarz martwa odwiózł, a z tą nie chciałem powtórki, jakby po nią nie przyjechał to wet był wezwany. Ale on też przez tel powiedział,  że jak jest możliwość to uciekać. I mi nawet nie chodziło o kasę, jak o to żeby u mnie nie padła... 

@Paulina1985 sztuka fajnie się zapowiadała,  bo w 150 dni 6500 w 2 laktacji I coś z sim miała korzenie, taka mocna krowka.

Chyba w listopadzie miałem przypadek , że z krowa było ok wieczorem, a już o 4 rano sztywniała, komp pokazał że jeszcze w nocy jadła normalnie. Czy jakiś zawał , czy co... miała zaraz iść na zasuszenie w pierwszej laktacji. 

Edytowane przez Primula94
  • Sad 2
Opublikowano

W miarę wysoko i konkretną kolba musi być odpowiednie odmiany.  Robiłem kiedyś badanie to kuku na tym samym polu z tej samej firmy 2 inne odmiany koszone tak samo zupełnie inne wyniki dały.  Ccm tak ale żeby z 33 na 40 skrobie podnieść ccm to trochę go trzeba przy załóżmy 26 kg kiszonki z kuku