Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, robert1226 napisał:

Taki sam d,yndzel masz u góry i są po to byś widział czy w czasie zakładania sie guma nie skecila .a być góra prosto z dołem.

I tylko po to to jest? (Równo zakładałem)😂 A ja się męczyłem i wszystkie tak samo idealnie zakładałem. Tragedia...

Opublikowano (edytowane)

Kupował ktoś z was byki odsadki mięsne z firm z okolicy Podlasia? Jak wygląda cenowo i zdrowotnie? W lutym będę sprzedawał 2 krowy I 2 jałówki i muszę uzupełnić stan.

Edytowane przez dejmian90
Opublikowano
1 godzinę temu, pawlak2507 napisał:

Zamawiał ktoś w tym nowym irz duplikaty kolczyków dla krów? Bo nie wiem czy oślepłem czy co bo nie widzę tego udogodnili po huju z ta nowa stroną

45 minut temu, pawlak2507 napisał:

Ale zawsze zamawialem przez irz jak któraś krowa zgubiła a teraz nie widzę czegoś takiego tylko pulę kolczyków można zamówić nowych

Osobiście jeszcze nie zamawiałem duplikatów kolczyków w tej nowej odsłonie, ale trochę w wolnej chwili pozwiedzałem ten nowy portal i tam gdzie wybiera się jaki dokument chce się utworzyć jest taki zapis "Wniosek o zezwolenie na zastąpienie środka identyfikacji" więc po kliknięciu na to i spojrzeniu jakie dane trzeba tam wprowadzić to biorąc to tylko na logikę wychodzi na to, że to będzie to.

Opublikowano
krzychu121 napisał:

1 .   Raz postawisz masz spokój. A jakości płynów nawet nie ma co porównywać 

Nie mam dozownika, muszę wam dolewać a weź lej z banki 60l. Jedynie przelewać w butelki litrowe ale to bezsens. Przygotować roztwór roboczy o stężeniu od 0,3 do 0,5% wag (30-50ml Agrisol Kwas 2.0 na 10l wody). A zasada roztwór o stężeniu 0,2 przy temp wody 50 stopni. Ja go stosuje ponad rok i co ma domyć do domywa, nie widze żeby był gorszy od DeLavala którego lałem wcześniej. Nie musi mieć markowej nazwy aby było dobre.

Opublikowano

Mam jeszcze bańkę po DeLavalu. Rozcieńczać 50-80ml środka na 10l wody. W przypadku mycia metoda na przemian można stosować stężenie 30ml.

Opublikowano

Dokładnie dozownik kosztuje grosze tylko musisz go przedłużyć wężykiem od podcisnienia zeby do dołu sięgnął. Ja miałem jeszcze na te banki 25kg to mi korki nie pasowały bo w 60 są większe to zrobiłem w nich dziury i przełożyłem same pompki i chłopie 50zl na dwie banki wydasz a masz luksus

Opublikowano
11 godzin temu, tomislawwitow napisał:

Wczoraj dodawałem urodzonego byczka na stronie irz. Dziś patrze a tu wyskoczył błąd, że wiek matki w latach 1, jest nieodpowiedni. O co chodzi ? 1 raz spotykam się z czymś takim. Matka urodzona 25 lutego 2021 roku 

Zadzwoń do oddziału aby zmniejszyli Ci termin uznania jałówki na krowę z 24 na np 22 miesiące w programie. U mnie było to samo...

• Like 1
Opublikowano

Bydła nie mogę wyrejestrować przez irz. Byłem w agencji i wziąłem wniosek do tego celu. Przyglądam się dokładniej, a tam tylko możliwość wyrejestrowania jednej sztuki na jednej kartce. 10razy trzeba pisać praktycznie to samo. 

Nie na marne kazano nam po 100 razy pisać w szkole to samo zdanie za złe zachowanie 🤣

• Haha 2
Opublikowano
8 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Podobno można zamówić kolczyki itp i udostępnić firmie gdzie chce się kupić i oni to sami ściągną online bez wysyłania im listu

7 godzin temu, Kvl napisał:

@pawlak2507witek dobrze mówi, sam wczoraj zamawiałem i co najlepsze jest ze odpowiedź można wybrać by przyszła na irzplus więc ciekawe 

Ja zamówiłem nowe kolczyli przez IRZ z decyzją elektroniczną, zatwierdzili na drugi dzień ale nigdzie nie widzę pliku. Dziś dzwonie do nich i mówią że i tak muszę przyjść bo póki co nie działa to że wysyłają decyzję drogą elektroniczną, przynajmniej u mnie

Opublikowano
11 godzin temu, karol091193 napisał:

Bydła nie mogę wyrejestrować przez irz. Byłem w agencji i wziąłem wniosek do tego celu. Przyglądam się dokładniej, a tam tylko możliwość wyrejestrowania jednej sztuki na jednej kartce. 10razy trzeba pisać praktycznie to samo. 

Nie na marne kazano nam po 100 razy pisać w szkole to samo zdanie za złe zachowanie 🤣

Trzeba było się bardziej rozejrzeć, u mnie były i te duże na a4 dwie strony, chyba na 60szt.

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

Trzeba było się bardziej rozejrzeć, u mnie były i te duże na a4 dwie strony, chyba na 60szt.

Pytałem się, nic nie mieli. 

Jeden wniosek uzupełnie cały, tylko nie wpiszę numeru byka. Zrobię kilka kopii na drukarce i potem tylko uzupełnie numery sztuk 🤪

masz łeb i c*uj to kombinuj🤭

Opublikowano (edytowane)

@mr1997 No już nie ma, przecież od 6 stycznia weszło w życie nowe rozporządzenie mówiące o tym i o paru innych ciekawych kwestiach, szczerze mówiąc to osobiście jak dla mnie to jest duży plus, że znieśli paszporty i obowiązek prowadzenia papierowej księgi bydła, i tak przecież od dawien dawna wszystko robi się internetowo przez portal, przynajmniej choć odrobinę mniej tej papierologii będzie, choć nie ukrywajmy w obecnych czasach to w gospodarstwie i tak tych różnych papierków jest od groma.

Tyle tu i na kilku innych tematach było o tym wałkowane, a widzę, że niektórzy dalej mają problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego, to samo również dzieje się na różnych grupach rolniczych na FB.

Edytowane przez WitekRolnik
  • Like 1
Opublikowano

@Troker1979 Pod koniec grudnia miałem kontrolę z weterynarii dotyczącą atestu na mleko, gdyż od stycznia mleko już idzie na mnie, padło też pytanie o księgę rejestracji, i jak powiedziałem, że od kilku lat robię wszystko elektronicznie, to tylko poprosili abym zalogował się na swoje konto jak i poprzedniego posiadacza bydła w gospodarstwie i pokazałem wykaz zdarzeń, babka zobaczyła, że wszystkie zgłoszenia są w terminie to powiedziała, że jej to wystarczy i w takim wypadku nie ma obowiązku prowadzenia wersji papierowej.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Za sam prąd na nową oborę mam prawie 20 000 do płacenia jak żyć? U nas się nie budują, budowały się 5 lat temu razem z moją.

Edytowane przez Krowiarka
  • Like 1