Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, RusiL napisał:

Konkretniejszą lokalizację podasz bo północna a południowa część podlasia to spora róznica

Powiat Sokólski 

25 minut temu, pawlak2507 napisał:

Jakiej firmy chcesz tą dojarkę?

Bez różnicy 

Opublikowano

Witam. Poleci ktoś jakiś skuteczny plyn do kąpieli racic ? Co u was przynosi najlepsze efekty ? Problemem są głównie mortelaro i sporadycznie zanokcica. Teraz stosuje z delaval 4hooves ale jakoś słabe efekty tego środka widzę 

Opublikowano

Tylko i wyłącznie siarczan miedzi z formaliną ja daje maks 5% roztwor tego i tego. I już po jednym razie masz efekt. Tamte płyny są słabe i drogie w porównaniu do tego.

Mówisz kolego ze bez różnicy ta dojarka? Delaval lekkie aparaty i ttzeba trochę się przyzwyczaić do zakładania bo sztywniejsze tak jakby gumy. Do cwiartkowego dojenia nie podłączysz separatora. Gea westfalia masz ciężkie i to duża różnica jest ale za to łatwiej się podłącza i separator podłączysz, za to jak mocno któryś strzyk inny niż pozostałe i mniejszy to może spadać albo łapać powietrze.

Opublikowano
19 minut temu, Dairymazowsze napisał:

Witam. Poleci ktoś jakiś skuteczny plyn do kąpieli racic ? Co u was przynosi najlepsze efekty ? Problemem są głównie mortelaro i sporadycznie zanokcica. Teraz stosuje z delaval 4hooves ale jakoś słabe efekty tego środka widzę 

siarczan. A formalina jeśli masz pomieszczenie z dobra wentylacją.

Opublikowano
14 godzin temu, ChiquitaB napisał:

Duzo sianokiszonki idzie, jaką sm sianokiszonki? Slome dajesz?

Jak wrócę to sprawdzę i napiszę ale jest dosyć sucha i białko też słabo wyszło. Słomy nie daje z tego względu że dużo tej sianokiszonki idzie i pomyślałem że włókna będzie wystarczająco, a słomę mam tylko owsianą. Ten pierwszy pokos, który teraz dostają z braku nawozów i suszy to średnio wyszedł.

Opublikowano
dominik1703 napisał:

Co mogę dodać do dawki dla krów żeby podnieść tłuszcz w mleku? Aktualne parametry mleka tł 4,12 bi 3,45 mocznik 230. Aktualnie dostają tmr w którym jest sianokiszonka 22kg kiszonka z kukurydzy 17kg wysłodki mokre 8,5kg soja 1kg bufor 200g plus finezja z 22%bialka po ok 4 kg.

a czemu chcesz podnosić tłuszcz? ile litrów średnio od sztuki i dzień laktacji?

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie ponad 26l średnio, średni dzień laktacji w listopadzie był 180, teraz napewno będzie niższy bo 2 wycielenia były w grudniu. Tłuszcz dobrze jak by był większy bo jest sporo cena wyższa.

Edytowane przez dominik1703
Opublikowano

Chłopaki ,czy ktoś z Was siał mieszanki traw DLF? konkretnie chodzi mi o alfa protein (80proc lucerna/20 festulolium). Ogólnie szukam czegoś fajnego z dużym udziałem lucerny.W czystym siewie raczej nie chce żeby lepiej się kisilo.Co.byscie polecili? dsv ma trzy rodzaje też: (lucerna/kostrzewą lakowai tymotka 80/20) ,( lucerna ,trzcinowa 80/20) ,(lucerna,kupkowka 90/10) A może jeszcze coś innego?

Opublikowano (edytowane)

Pytanie do wszystkich, czym przeciąć mega zbitego balota sianokiszonki? Do tej pory wrzucałem do wozu jednego całego i heja, ale zacząłem dawać gorzowska zbieraną w listopadzie (18 sm) i muszę zacząć dawać pół na pół z suchszym, a ręczne obieranie odpada. Nie posiadam wycinaka. Dziękuję za wszystkie wskazówki. Dodam że 1 i 2 pokos mega zbite, nie idzie że szczytu wbić wideł

Edytowane przez Maciektaski
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, maxler napisał:

Macie może namiary na kogoś kto zna się na rzeczy i zakłada dojarki przewodowe nowe lub używane ? woj. podlaskie

Majster Rol Tomasz Adamowicz

Bartosza Głowackiego 22
16300 Augustów
Województwo podlaskie - Poland
Ewentualnie BELIMA z Łap
Edytowane przez kokoman0
Opublikowano
1 godzinę temu, Maciektaski napisał:

Pytanie do wszystkich, czym przeciąć mega zbitego balota sianokiszonki? Do tej pory wrzucałem do wozu jednego całego i heja, ale zacząłem dawać gorzowska zbieraną w listopadzie (18 sm) i muszę zacząć dawać pół na pół z suchszym, a ręczne obieranie odpada. Nie posiadam wycinaka. Dziękuję za wszystkie wskazówki. Dodam że 1 i 2 pokos mega zbite, nie idzie że szczytu wbić wideł

Siekiera

Opublikowano
maxler napisał:

26 minut temu, RusiL napisał: Konkretniejszą lokalizację podasz bo północna a południowa część podlasia to spora róznica Powiat Sokólski

to ja ci polecę Andrzej Oleksy z orzechówki gmina rajgród 607 313 526 montuje Westfalię jest też dealerem nówek zna się na rzeczy

Opublikowano
2 godziny temu, Maciektaski napisał:

Wycinak kup i nim przecinaj 

https://m.olx.pl/d/oferta/wycinak-strautmann-bvl-trioliet-CID757-IDS7ugs.html

Opublikowano
12 godzin temu, maxler napisał:

Macie może namiary na kogoś kto zna się na rzeczy i zakłada dojarki przewodowe nowe lub używane ? woj. podlaskie

Mega rol Augustów . Piekarski .  U mnie wstawiał ,ze 3 tygodnie póżniej zaczął jak planował ,alejak zaczęli to z kopyta .

Opublikowano
2 godziny temu, RusiL napisał:

Michał Piekarski już zamknął firmę z tego co wiem.

W sklepie żona była w listopadzie po gumy ,więc sklep funkcjonował ,a czy montuje i robi przeglądy,atesty , to nie wiem . Teraz w mlekpolu chyba już nie ma atestu dojarek ,nie są obowiązkowe .

Opublikowano

@kizak Co do mleczarni to nie jestem pewien bo nawet ostatnio instruktor z Mlekpolu był na lustracji gospodarstwa w związku z przepisaniem mleka to nawet nic nie wspominał o ateście, ale w weterynarii nadal jest obowiązkowy, wiem, gdyż wczoraj miałem kontrolę z weterynarii, także jeśli mleczarnia nie wymaga to i tak trzeba mieć aktualny atest ;) 

Opublikowano (edytowane)

@danielhaker To pewnie tak jak z ARiMR co oddział to własna interpretacja przepisów, wczoraj jak przyjechali ok 9.30 to siedzieli aż do 12 godz, wszystkie papiery jakie są związane z gospodarstwem i pomieszczenia wnikliwie sprawdzali, możliwe, że tak wnikliwa kontrola była bo ubiegałem się o atest na mleko więc to też trochę zmienia postać rzeczy.

Edytowane przez WitekRolnik