Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To zwykła propaganda, która wmawia ludziom, że transporty ukraińskiego zboża pomogą Ukrainie i głodującej Afryce, a tak naprawdę te zboże ląduje w unijnych paszarniach, a kasa za nie w kieszeni prywatnych (np. angielskich) obszarników ukraińskich.

• Like 2
Opublikowano

Miał ktoś tak że jałówka po wybieleniu niema wogóle mleka? Wczoraj o drugiej w nocy się ocieliła ,wymie jest twarde a mleka nic niema tylko parę kropel w jednym strzyku . Lekarz dał oksycotyne aby dawać przed udojem ale nic nie daje może za mała dawka bo 2ml na raz. W miarę spokojnie stoi i żre normalnie tylko wymie coraz twardsze ,dziś posmarowałem maścią miętowa cai pant . Może coś jest że stresowała bo była kilka dni temu przeprowadzona do drugiej obory a może jakieś zapalenie z dawna ale to wszystkie ćwiartki to chyba nie

Opublikowano
5 godzin temu, logan3512 napisał:

Miał ktoś tak że jałówka po wybieleniu niema wogóle mleka? Wczoraj o drugiej w nocy się ocieliła ,wymie jest twarde a mleka nic niema tylko parę kropel w jednym strzyku . Lekarz dał oksycotyne aby dawać przed udojem ale nic nie daje może za mała dawka bo 2ml na raz. W miarę spokojnie stoi i żre normalnie tylko wymie coraz twardsze ,dziś posmarowałem maścią miętowa cai pant . Może coś jest że stresowała bo była kilka dni temu przeprowadzona do drugiej obory a może jakieś zapalenie z dawna ale to wszystkie ćwiartki to chyba nie

Daj 3ml oksytocyny.

• Thanks 1
Opublikowano

Zaczynam rozglądać się za zgrabiarka 2 karuzelowa. Co byście polecili, zgrabianie do środka czy na bok ? Na co zwrócić uwagę? Jakaś konkretna marka ? Na razie chce  rozejrzeć sie za używkami, ale jak nic nie znajdzie się ciekawego to będzie nowa.

Opublikowano

Najlepsza na bok bo jak slaby pokos to zgrabisz z większej szerokości. Najlepiej żeby była na ramię podnoszone gwiazdy a nie na własnych kółkach gwiazd. Dobrze jakby te 13 ramion miala. Podstawą to zero luzów na ramionach i bezszelestna praca przekładni.

Opublikowano
10 godzin temu, vat napisał:

To zwykła propaganda, która wmawia ludziom, że transporty ukraińskiego zboża pomogą Ukrainie i głodującej Afryce, a tak naprawdę te zboże ląduje w unijnych paszarniach, a kasa za nie w kieszeni prywatnych (np. angielskich) obszarników ukraińskich.

niedawno wspominali że z 6mln wyeksportowanego zboża (statkami) 4 mln poszło na zachód europy

1 godzinę temu, maxler napisał:

Zaczynam rozglądać się za zgrabiarka 2 karuzelowa. Co byście polecili, zgrabianie do środka czy na bok ? Na co zwrócić uwagę? Jakaś konkretna marka ? Na razie chce  rozejrzeć sie za używkami, ale jak nic nie znajdzie się ciekawego to będzie nowa.

Ja mam do środka ale czasami jak jest małą trawa to żałuje że nie mam na bok ale do środka łatwo i szybko się grabi zwłaszcza na małych kawałkach i polecam ze skrętnymi tylnimi kołami wtedy łatwo jest manewrować na ciasnych kawałkach 

• Like 1
Opublikowano
maxler napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/zgrabiarka-lely-hibiscus-765-CID757-IDRk2WV.html

• Like 1
Opublikowano

Jak sam zbierasz trawę to polecam do środka pokos jest mniej zbity i równo rozłożony i można szybciej jeździć no chyba że dość ekstensywne łąki to zmiana postać rzeczy. Ciężko znaleźć zadbaną używkę raczej takie sprzęty są dość dobite , najdroższa jest oczywiście przekładnia i wałki. Ja mam kubote-keverland pierwszy rok super zobaczymy za 10

Opublikowano

Ja kupiłem w tym miesiącu kuhna 7501 , czekamy na sezon i wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej. Używanej nie chciałem po przebojach z poprzednią używką. 

Opublikowano

Ja też z chęcią bym wymienił na dwie karuzele bo u mnie duże luzy na ramionach są już. Za to przekładnia mimo xx lat pracy nie wiadomo gdzie jest w idealnym stanie. I się na razie zastanawiam jak ja podejść zeby zlikwidować luzy bo są wyrobione już oski na które ramiona wchodzą i gniazda razem z takimi płaskownikami gdzie zawleczki się wkłada.

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Ja też z chęcią bym wymienił na dwie karuzele bo u mnie duże luzy na ramionach są już. Za to przekładnia mimo xx lat pracy nie wiadomo gdzie jest w idealnym stanie. I się na razie zastanawiam jak ja podejść zeby zlikwidować luzy bo są wyrobione już oski na które ramiona wchodzą i gniazda razem z takimi płaskownikami gdzie zawleczki się wkłada.

Moja jeszcze dobrze się trzyma ale po prostu chce przyspieszyć zbiór traw dlatego rozglądam się za czymś większym . I tak jestem w szoku że tyle wytrzymała. Jar-met 3.6m . Służyła mi 14 lat a na sezon grabiła ok 120 ha 🙈

Opublikowano
9 godzin temu, maxler napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/zgrabiarka-dwukaruzelowa-pottinger-eurotop-651-oryginal-dwugwiazdowa-CID757-IDSkfPU.html

Opublikowano

@maxlerprzy odkładaniu do środka szybciej robota idzie lecz z własnego doświadczenia ma to kilka wad pod pokosem zgrabionym trawa jest nie ruszona potrafi podbieracz nie zebrać czysto, jak mała zgrabiarka ja mam 6m to 1,2 pokos jeszcze jest ok ale w 3,4 to pokosy są liche i za szybko to przesycha a zgrabić jeden z kilku to za długo schodzi, dlatego na wiosnę zmieniam na boczne odkładanie. 

Opublikowano

Dobrze gadasz ,czasem trzeba zbierać bez przetrząsania ,i przy niskim skoszeniu ,trawa leży na ziemi ,i pod wałem może nie dozbierać  prasa . Właśnie między innymi dlatego kupiłem z bocznym odkładaniem. No i oczywiście z bocznym możesz robić z dowolnej szerokości ,ale to już pikuś ,przy cienkim wałku można niby ciągnik batem .

Opublikowano

Jakie macie odczucia po stosowaniu autoszczepionek? W najbliższym czasie planuję poszczepic ? Jakie efekty i po jakim czasie zauważyliście? 

Opublikowano

Co mogę dodać do dawki dla krów żeby podnieść tłuszcz w mleku? Aktualne parametry mleka tł 4,12 bi 3,45 mocznik 230. Aktualnie dostają tmr w którym jest sianokiszonka 22kg kiszonka z kukurydzy 17kg wysłodki mokre 8,5kg soja 1kg bufor 200g plus finezja z 22%bialka po ok 4 kg.