Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
lemik napisał:

12 minut temu, Paulina1985 napisał: wchrzaniają mleka i paszy za trzy jałówki,  Raczej wszamają😂 Szukasz kolegów ? Pierdolisz ciągle takie głupoty że czytać się nie chce. Za śmiecasz tylko tematy. Znajdź sobie dziewczynę to będziesz miał zajęcie.

Opublikowano

Mam kiszonkę w belach której krowy nie chcą jeść (bardziej sianokiszonka). Nie jest zepsuta, wygląda dobrze, zapach ok. a coś nie pasuje. Może ktoś zna jakieś dodatki żeby zaczęły jeść. Szkoda wyrzucić. Dodam jeszcze że zaraz po skoszeniu poszła ulewa i w kilku miejscach dwa dni leżała w wodzie ale wąchałem i nic nie czuje, może krowy mają bardziej czuły zmysł węchu. 

Opublikowano

u mnie melasa pomagala. a panowie co dorzucic do dawki bo krowy nie trawią do końca ziaren kukurydzy, wylatują niestrawione części kukurydzy oraz liza ściany niektóre sztuki chociaż lizawki z selenem leżą

Opublikowano
krzys111 napisał:

Mam kiszonkę w belach której krowy nie chcą jeść (bardziej sianokiszonka). Nie jest zepsuta, wygląda dobrze, zapach ok. a coś nie pasuje. Może ktoś zna jakieś dodatki żeby zaczęły jeść. Szkoda wyrzucić. Dodam jeszcze że zaraz po skoszeniu poszła ulewa i w kilku miejscach dwa dni leżała w wodzie ale wąchałem i nic nie czuje, może krowy mają bardziej czuły zmysł węchu. 

Miałem takie belki w tamtym roku z drugiego pokosu traw forfowo bagiennych. Zawsze robię siano ale deszcze były podczas 2 pokosu i poszło w folię. Na jesieni nawet jałówki nie chciały tego jeść, myślałem że wszystko pójdzie do wyrzucenia ale na wiosnę zjadły wszystko, nic nie wybrzydzały. Może się dokisiło i smak się zmienił ? Nie wiem.

Opublikowano
szymek napisał:

u mnie melasa pomagala. a panowie co dorzucic do dawki bo krowy nie trawią do końca ziaren kukurydzy, wylatują niestrawione części kukurydzy oraz liza ściany niektóre sztuki chociaż lizawki z selenem leżą

zbilansować dawkę plus drożdże i bufory...

Opublikowano

koledzy wiem że ten termin już kiedyś był odbgadywany ale chcę się upewnić. odebrałem poród ale cielak ma podkulone przednie nogi nie da się ich wyprostować jakieś porady co z tym można zrobić. cielak po dobrej krowie i naddatek jałóweczka

Opublikowano
1 minutę temu, pawelmf napisał:

koledzy wiem że ten termin już kiedyś był odbgadywany ale chcę się upewnić. odebrałem poród ale cielak ma podkulone przednie nogi nie da się ich wyprostować jakieś porady co z tym można zrobić. cielak po dobrej krowie i naddatek jałóweczka

Maść rozgrzewająca i codziennie ćwiczyć te nogi. 

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, pawelmf napisał:

cielak po dobrej krowie i naddatek jałóweczka

Możliwości 

1. Steryd codziennie + wit E z selenem

2. Selen do pyska w kapsułach (1raz)

3. rozgrzewac jodowo-kamforową, kamforową, ewentualnie mascia do wymion z kapsaicyną

4. Wsadzić w gips 

Ktoryś sposób na pewno zadziała 😁

Opublikowano
Paulina1985 napisał:

48 minut temu, pawelmf napisał:

cielak po dobrej krowie i naddatek jałóweczka

Możliwości 

1. Steryd codziennie + wit E z selenem

2. Selen do pyska w kapsułach (1raz)

3. rozgrzewac jodowo-kamforową, kamforową, ewentualnie mascia do wymion z kapsaicyną

4. Wsadzić w gips 

Ktoryś sposób na pewno zadziała 😁

od pierwszego dnia sterydy i maść cielak 2 godziny temu się urodził

Opublikowano

Wiem. To jest jedna z opcji. 

U mnie najbardziej sprawdził się selen w kapsułakch plus masowanie, prostowanie, chodzenie po twardym. 

Miałam ostatnio jedną, ktorej po miesiacu się nie poprawiło  - została zagipsowana i jest Ok

20220927_112647.jpg

20220927_140441.jpg

20221104_092433.jpg

• Like 2
Opublikowano
22 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Wiem. To jest jedna z opcji. 

U mnie najbardziej sprawdził się selen w kapsułakch plus masowanie, prostowanie, chodzenie po twardym. 

Miałam ostatnio jedną, ktorej po miesiacu się nie poprawiło  - została zagipsowana i jest Ok

20220927_112647.jpg

20220927_140441.jpg

20221104_092433.jpg

Też miałem takiego ananasa na wiosnę byczka bbb ale po miesiącu mi sie wyprostowało 😛