Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, TheraRolnik napisał:

@Ursus932 A mleczarni jak z wymogami ? 

Wymogi,  chyba podobne jak wszędzie 

Opublikowano
3 godziny temu, TheraRolnik napisał:

To by trzeba było minimum 100-120 szt trzymać żeby to było warto 

Te co teraz trzymasz Ci się nie opłacają? Zresztą jakby się pozbyć mlecznych to można trzymać więcej.

17 minut temu, Ursus932 napisał:

Wszędzie nie są one takie same. 

Opublikowano
34 minuty temu, Ursus932 napisał:

Oj nie powiedział bym, w Piotrkowie proszkownia nie dowalają tak się do wszystkiego a mlekovita to nawet karę dowali jak za bardzo mleko schłodzone ...

Opublikowano

@TheraRolniku mnie tak bardzo rygorystycznie nie jest, wiadomo wszystkie wymogi muszą być zachowane, czystość , jakość mleka, itd

Opublikowano

Budował może ktoś płytę na obornik tylko na zgłoszenie? Mam w planach budowę płyty z małym zbiornikiem do 25 m3 bo na zbiornik większy niż 25 m potrzeba już normalnie pozwolenia co do wymiarów płyty to ograniczeń nie zauważyłem w artykule na który trafiłem.

Opublikowano
20 minut temu, Leszy napisał:

Te co teraz trzymasz Ci się nie opłacają? Zresztą jakby się pozbyć mlecznych to można trzymać więcej.

Wszędzie nie są one takie same. 

Teraz jest max 50 szt opasów także niewiele

mlecznych jest do 13 szt. bo tyle jest stanowisk także za wiele miejsca na więcej opasów by się nie zrobiło

Opublikowano

Wywaliłbyś stanowiska, zrobił jedne duże drzwi do wybierania obornika i byś pewnie spokojnie wsadził 2x tyle albo i więcej. Dodatkowo wybieg to jeszcze by można było obsadę zwiększyć. 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

@TheraRolniku mnie tak bardzo rygorystycznie nie jest, wiadomo wszystkie wymogi muszą być zachowane, czystość , jakość mleka, itd

No wiadomo że porządek musi być 👍 

Sąsiadowi ostatnio czujnik w zbiorniku wysiadł i mleko miało 0 stopni przy odbiorze to już mu mlekovita karę walnęła ....

21 minut temu, Leszy napisał:

Wywaliłbyś stanowiska, zrobił jedne duże drzwi do wybierania obornika i byś pewnie spokojnie wsadził 2x tyle albo i więcej. Dodatkowo wybieg to jeszcze by można było obsadę zwiększyć. 

Można i tak zrobić 😉

Opublikowano
michalcium napisał:

Budował może ktoś płytę na obornik tylko na zgłoszenie? Mam w planach budowę płyty z małym zbiornikiem do 25 m3 bo na zbiornik większy niż 25 m potrzeba już normalnie pozwolenia co do wymiarów płyty to ograniczeń nie zauważyłem w artykule na który trafiłem.

a myślisz że będą mierzyć płytę i zbiornik? chyba że z sąsiadami na pieńku😎

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No wiadomo że porządek musi być 👍 

Sąsiadowi ostatnio czujnik w zbiorniku wysiadł i mleko miało 0 stopni przy odbiorze to już mu mlekovita karę walnęła ....

21 minut temu, Leszy napisał:

Można i tak zrobić 😉

czy Ty nie rozumiesz że mleko przemrożone jest poprostu ''złe'' i psuje inne za błędy trzeba płacić i coś mi się nie chce wierzyć by sąsiad nie widział problemu takie pierd...nie

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, michalcium napisał:

Robiłem płytę 16x10, do tego dwa zbiorniki po 12m3 kupione gotowe do wstawienia. Wszystko normalnie na zgłoszenie.

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

a myślisz że będą mierzyć płytę i zbiornik? chyba że z sąsiadami na pieńku😎

Pewnie nikt nie przyjedzie,ale jak coś ,, bardziej legalnie ''będziesz budować,to zajedzie  ,,ometra'' i pomierzy to co już jest,i  naniesie na mapie, dolany schodek ,podziemną linię elektryczną ,nawet kupkę kamieni odpowiednio pomierzy i oznaczy na mapie. i naniesie tak jak jest ,a nie według twego widzimisie . Tylko w tym jest taki omyk że nikt nie przypiep.... się i zalegalizowane zostały cichaczem od niechcenia twoje radosne twórczości  .  A przyjeżdzać od tak nikt nie musi ,np z gminy ,bo nie mają ludzi do tego,a chcąc kogoś usadzić to wystarczą zdjącia satelitarne i porównać do planów które są,a jak wiecie z map satelitarnych można precyzyjnie w miarę odczytać. nie mówię o miedzach bo zdjęcia mogą być w swojej podziałce przesunięte o np. 0,5 m,ale szerokość czegoś już namierzysz w miarę dokładnie.    Grunt by jakich pomiarów w między czasie nie robili,i sasiedzi ok.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kizak napisał:

Może kto podpowie sprzedaż i montaż dojarek przewodowych, używanych w okolicach Suwałk, Olecka, plus tam dziesiąt kilometrów ?

Adamowicz z Augustowa 

Edytowane przez kokoman0
  • Like 1
Opublikowano

Mi zbiornik 25m3 wystarczy będzie to tylko odpływ gnojowki z obornika a nawet jeśli było by mało to mam zapas w starej płycie tam szambo pod całością. Tą chcę pobudować własnymi siłami sciany z pustaka szalunkowego posadzka też nie problem tylko z tymi papierkami sie orientuje co i jak bo teraz cokolwiek w urzędzie załatwić to szkoda gadać 

Opublikowano

Zbiornik lub silosy tylko na zgłoszenie, wiem z doświadczenia. Na stronie starostwa powiatowego powinien być odpowiedni druk, do tego mapa z zarysem planowanej budowy i wymiary.

• Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, michalcium napisał:

Mi zbiornik 25m3 wystarczy będzie to tylko odpływ gnojowki z obornika a nawet jeśli było by mało to mam zapas w starej płycie tam szambo pod całością. Tą chcę pobudować własnymi siłami sciany z pustaka szalunkowego posadzka też nie problem tylko z tymi papierkami sie orientuje co i jak bo teraz cokolwiek w urzędzie załatwić to szkoda gadać 

Mały ten zbiornik. Ja na płytę 12.5x12.5 mam 120m3

Opublikowano
4 godziny temu, michalcium napisał:

Musisz wziąć mapę ze Starostwa  w skali 1:500 i na  niej zaznaczasz w skali wymiary płyty i jej położenie i położenie zbiornika. Zaznaczasz odległości od innych budynków, od drogi publicznej, od granic innych działek, od infrastruktury np wodociąg gazociąg. Szkice płyty i zbiornika, oba zwymiarowane, rzut z góry i boku. Opisać całość prac budowlanych i napisać jakie materiały się użyło. Wypełniając zgłoszenie musisz w nim napisać tak jak w ustawie jest chyba punkt 2a o ile się nie mylę. Ja robiłem to na wiosnę i szczerze mówiąć szwagierka kolegi tam pracuje i mi dyktowała co ma być ale też zaznaczyła że jak dostanie to inna urzędniczka a nie ona to i tak może się do czegoś przyczepić. Najlepiej iśc do architekta/biura projektowego. 1500zł to kosztuje i na spokojnie to chłopaki ogarną. Osobiście co mi krwi napsuła taka stara baba urzędniczka  to strach się bać. Już miałem skargę na nią do starosty składać ale z kolegą się na szczęście zgadałem i się udało to załatwić

• Thanks 1