Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A co wy się w ogóle udzielacie na temat czy sie oplaca czy nie ???? (ale ja mądra 😆) niech stawia co chce i się sam przekona czy bylo warto. Ludzie slysząc "nie idź w to,nie dasz rady" prą jeszcze bardziej. Gosc jest zdecydowany i pyta o DOJAZD !!! 😆😆😆😆 

DOJAZD utwardzony musi być, to chyba jest na umowie nawet...????

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

😈😈😈 Paulina 😬 ja mam 46 skonczone

🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭🤭   stary dziadek 😂😂😂😂😂 a ja trafiłam 😂😂😂😂😂 z wiekiem....😂😂😂

Opublikowano

@Paulina1985słusznie, co ma mieć lepiej, niż my... :D Jeśli znajomy jest zdecydowany, to chyba już mówił z mleczarnią, jakąś cenę mu zaproponowali, mógł dopytać o dojazd. U nas jakby droga była dziurawa, to by się czepiali,bo tabor cierpi, jakby był problem z wyjechaniem to nie odbiorą. 

@przezuwaczka gdyby nie kilometry, to bym brał, dobra cena :)

Opublikowano
24 minuty temu, tomaszmab napisał:

woli mieć wyżej wymienione i co miesiąc dochód niż sprzedawać byki pośrednikom i być wiecznie dymany

Ja to świetnie rozumiem. Własnych jałowek nie umiem sprzedać, tylko od wad zaczynam😂

Nie wiem jak to jest z mleczarnią zaczynać od zera🤔 Utwardzić tłuczniem moim zdaniem dużo prościej i koszta tego niewielkie. 

Opublikowano

Właśnie o to chodzi ze dojazd jest normalnie przez cały rok oprócz roztopow bo wtedy się robi błoto.. Nie wiem, zrobi co zechce.. Najlepiej to do mleczarni zadzwonić i się wypytac.. Albo podpisywać umowę a potem niech sobie radzą z odbiorem.. Jak będzie breja. Hehe 

Co prawda byłem u ludzi nieraz po cielaki to się zastanawialem jak tu mleczarnia dojeżdża.. Szczególnie jak raz przejzdzalem rzekę aby do gościa dojechać 😂

Opublikowano
3 godziny temu, przezuwaczka napisał:

https://m.olx.pl/oferta/jalowka-wysoko-cielna-CID757-IDGcVf5.html?reason=

Jedyna jej wada to rogi😂 Przespaliśmy w okresie grypowym z 5 szt. 

Z wydajnością obory i jakością zdjęć mój mąż się nie popisał😂😂😂

IMG_20200910_094346.jpg

@dabrowskitzmierz sm w kukurydzy jutro w Jeżewie. Żywieniowcy z federacji robią fajną akcję. Ja już zbadałam wczoraj w okolicach Dąbrówki Kościelnej była pierwsza edycja😉 Mamy 31%sm. Za tydzień zbieramy🙃

Ja mam w tym roku dwie jałówki cielne bezrożne i bida. Nie prosiłem o takie, insyminator mnie obdarował. Jest problem ze złapaniem na okólniku na którym wypasam, Zrzucają szekle na stanowiskach, przywiązać wściekłej jałówki np do rury nie ma za co. Nie wiem co będzie jak pójdą na pastwisko z innymi rogatymi, czy nie dostaną od nich łupnia.

Opublikowano
7 minut temu, Troker1979 napisał:

czy nie dostaną od nich łupnia.

Poradzą sobie. Ja wolę bezrożne. Wypalamy wszystkim, bo bezpieczniej w trakcie obsługi. Niektórym zakładamy kagańce, żeby było łatwiej przeprowadzać. 

Opublikowano
4 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Ja to świetnie rozumiem. Własnych jałowek nie umiem sprzedać, tylko od wad zaczynam😂

Nie wiem jak to jest z mleczarnią zaczynać od zera🤔 Utwardzić tłuczniem moim zdaniem dużo prościej i koszta tego niewielkie. 

Chyba że jakieś burzenie pod bokiem,i gruz gratis,to wtedy 100 m za 10 tys. obleci,oczywiście tyle nawieść co by na wiosnę nie załamało się,plus kilka palet żwiru na wierzch. Tłuczeń droższy od kamyków płukanych,ale za to nie ,,pływa'' pod nogami,i łatwiej ,,ugniata''.  Zajechać do mleczarni i wziąć na papierze czego  oczekują,przeliczyć i pomnożyć przez dwa,bo duperele zabiją.   I każde pieniądze z krów pompowane w nie same,a na początku to w ogóle zawsze coś [sądzę że mając byki,ma już park maszynowy i swoje hektary]. Człowiek z boku widzi tylko wyplatę,a nie ma wiedzy że  jeszcze płyny,cedzaki,przewody,gumy,łańcuchy,kantary,widly,taczki,maście ,leki,poskromy,wyciągarki,powrozy,szekle,oleje,liny,szufle,a, o, bym o weterynarzach nie napomknął,kołki,drut,spawarka co raz,cała plejada rurek śrub,kształtowników w zapasie.......,mycie i malowanie,walka z muchami,temperaturą,....... . Właśnie te duperele  ,,bolą''

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Kizak to co to🧐

E tam,jak krowy wk.....,to człek ,,weny''dostaje,. A tak od tyłu🧐[użytkownik]?

A odnośnie Sławek 74,czasami człek by wolał i ze 3 godziny mniej mieć,no kutwa ile to godzin można przeklinaćO.o,mówisz do ho.... jak człowiek to i tak zrobi swoje,a jak zaklniesz szpetnie, to cudownie respektu dostaje i rozumieO.o,i skąd do ho.... ona wie że do niej się  ,,mówi''?O.o,cud😐...  Idż człeku od drogi do roboty,jak będziesz dojeżdżal,to tylko jednego klamota będziesz remontować,a tak to tych trupów i innych złomków,to chyba 170🙆‍♂️

Edytowane przez kizak
Opublikowano

Jeśli w gospodarstwie, ktore te zarodki ma przyjmować sa odpowiednie warunki, odchow cieląt, mlodzieży, to dlaczego nie.

Opublikowano (edytowane)

TO to znaczy CO? 

Edit. Dobra już nie ważne 😆

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano

@kr9292 jeśli do mnie to pytanie to cena z maja br więc pewnie aktualna. Pytałem tylko tam także nie wiem jak ceny w innych ośrodkach. To jest całkowity koszt, jedynie dojdzie koszt hormonów do synchronizacji rui na konkretny dzień.