Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Śmiało tni. Najlepszy moment. U mnie po życie QQ rośnie 😀

Opublikowano
38 minut temu, Jaguśka napisał:

Kłosów  widocznych jest niewiele. Poczekać można jeszcze 2 dni czy już jutro podpinać kosiarkę? To jest nasza pierwsza uprawa żyta, w dodatku na kiszonkę, dlatego idę na czuja ;) .

Cięte miałem rok temu w fazie ze widocznych kłosow niewiele było i wynik jest u mnie w galerii jak dobrze pamiętam 13%białka wyszło 

Opublikowano

Mam pytanie mam możłiwośc zebrać trawę pod koniec tygodnia ale w sumie w dniu zbioru będzie pogoda tj czwartek piątek pochmurno zimno i przelotne opady a sobota niedziela ładna pogoda i czy wtedy zbierać czy ewentualnie poczekać do następnego piątku ( wtedy była by możliwośc żeby przyjechał przyczepą gość zbierać), Lepiej zebrać młodsze mokrzejsze czy trochę starsze suchsze?

Opublikowano
15 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Wentylatory działają od 20. Wczoraj na oborze było 26 stopni to działały na 60 procent 

Pewnie ten sterownik kosztował parę ładnych groszy?

Ja chyba muszę ograniczyć się do wersji ekonomicznej.

Ostatnie pytanie: który byłby lepszy Waszym zdaniem

1. https://www.lumenpro.pl/timery/116058-programator-czasowy-mechaniczny-16a-dobowy-elektro-5902767414708.html?gclid=CjwKCAjwkun1BRAIEiwA2mJRWVE1uWMIpLt6bi58-IB2yCTo2f0h8tSbx68qGXkofenwO8W7b_zWzRoCDLYQAvD_BwE

2. https://www.elektrykasklep.pl/towar/pcu-507-230v-fif-przekaznik-czasowy-uniwersalny/

W tym 2 mogę ustawić oddzielnie czas pracy/przerwy  w przedziale od 0,1 sekundy do 24 dni. Niestety nie ma opcji dzień/noc i czas włączenia/przerwy jest całą dobę taki sam.

Którą opcję polecacie?

Opublikowano

nie wiem jakie ziemię wy macie że już kosic chcecie. 2 tygodnie temu N rozsialem i trawa ma 15 do max 30 cm .Nad rzeką jest czarna no i tylko tu będzie fest na dziś . Można powiedzieć że poczatkiem Maja zaczęła się odpijac. Lucernie też malutkie. Z takim nierozlozonym nawozem skosic to samo zdrowie dla bydła 😓

Opublikowano
28 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Łaciate się ucieszą 🤭😃

IMG_20200514_114713.jpg

A co 🤨 czydziestką dasz im się karnąć do okoła pastwiska?🤣 a na poważnie te ceny tych wiatraków są chore, pytam się za co tyle kasy jak tu trochę blachy i silnik elektryczny. 

Opublikowano
marcinffff napisał:

nie wiem jakie ziemię wy macie że już kosic chcecie. 2 tygodnie temu N rozsialem i trawa ma 15 do max 30 cm .Nad rzeką jest czarna no i tylko tu będzie fest na dziś . Można powiedzieć że poczatkiem Maja zaczęła się odpijac. Lucernie też malutkie. Z takim nierozlozonym nawozem skosic to samo zdrowie dla bydła 😓

Trzeba było jeszcze później nawóz rozsiać😛

Opublikowano
9 minut temu, damianzetor9540 napisał:

To część zakupów z modernizacji, więc temu pewnie tyle kosztują, samemu coś nie markowego by szło ogarnąć pewnie max 2 tys za sztukę

Kolega w ubiegłym roku kupił coś podobnego za chyba 1400 zł. 

Opublikowano

maciej870323 napisał: Trzeba było jeszcze później nawóz rozsiać😛 Tak 😂 sialem i w marcu na pastwisko, i co z tego jak 3 Maja spadł deszcz dopieru tj. ok 42 dni po rozsianiu nawozu? miałem gdzieś zdjęcia jak łąki wyglądały w kwietniu, coś jak po roundap-ie. Deszczownie masz? Marcowy owies jeszcze u nas wschodzi

Opublikowano
40 minut temu, Kierownik napisał:

@kr9292 jak chcesz .oge Ci podac namiary na bardzo dobre wentylatory ;) Ja dzisiaj pierwsze łaki kosze. Reszta 19-20 maja w pryzme

Chce. Mogą być używane.

Opublikowano
40 minut temu, marcinffff napisał:

Tak 😂 sialem i w marcu na pastwisko, i co z tego jak 3 Maja spadł deszcz dopieru tj. 2 dni po rozsianiu nawozu? miałem gdzieś zdjęcia jak łąki wyglądały w kwietniu, coś jak po roundap-ie. Deszczownie masz? Marcowy owies jeszcze u nas wschodzi

Dokładnie. Ja u siebie w poniedziałek na łąkach znajdowałem granulki polifoski sianej dwa miesiące wcześniej. Dopiero w nocy poniedziałek-wtorek spadł pierwszy konkretniejszy deszcz tego roku (15 litrów) 

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

To część zakupów z modernizacji, więc temu pewnie tyle kosztują, samemu coś nie markowego by szło ogarnąć pewnie max 2 tys za sztukę

hehe he markowe 😉 nalepka markowa za 2tys delawal idzie kupić marowy prosto z chin😄👍

PRIMO napisał:

9 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Kolega w ubiegłym roku kupił coś podobnego za chyba 1400 zł. 

te pewnie 1kw a kolegi pewnie jak mój 0.75kw

Opublikowano
marcinffff napisał:

maciej870323 napisał:

Trzeba było jeszcze później nawóz rozsiać😛

Tak 😂 sialem i w marcu na pastwisko, i co z tego jak 3 Maja spadł deszcz dopieru tj. 2 dni po rozsianiu nawozu? miałem gdzieś zdjęcia jak łąki wyglądały w kwietniu, coś jak po roundap-ie. Deszczownie masz? Marcowy owies jeszcze u nas wschodzi

Marzec jeszcze za późno, ja lałem RSM 15 lutego razem ze zbożami i rzepakiem😛

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

hehe he markowe 😉 nalepka markowa za 2tys delawal idzie kupić marowy prosto z chin😄👍

te pewnie 1kw a kolegi pewnie jak mój 0.75kw

A tego akurat to nie wiem ale prawdopodobnie tak. 

Opublikowano

Czemu nie w styczniu rozlaleś rsm ? W marcu MY zimę mieliśmy i śnieg. Ewidentnie różni się wegetacja w kraju i zależy od regionu. Miałeś deszcz w kwietniu to się ciesz. Żyto zaczyna się kłosić,

• Like 1
Opublikowano
marcinffff napisał:

Czemu nie w styczniu rozlaleś rsm ? W marcu MY zimę mieliśmy i śnieg. Ewidentnie różni się wegetacja w kraju i zależy od regionu. Miałeś deszcz w kwietniu to się ciesz. Żyto zaczyna się kłosić,

W kwietniu 0, do połowy marca padało.