Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem odchowu jest wszędzie i wynika on z ignorowania tematu. Cielęta biegunkujące da się odchować, tylko trzeba masę czasu i wysiłku im poświęcić. Okazuje się jednak, że temu można zapobiec lub problem zminimalizować, dopieszczając ich matki w okresie przejściowym.

Badam siarę do mrożenia i zobaczcie jaką miała krowa 15 tys wydajności. Jestem dumna, że się da😎

received_489764155199430.jpeg

Opublikowano
2 godziny temu, maxler napisał:

Ja nie rozumiem tego jak niektóre większe gospodarstwa nie potrafią, baa nawet nie starają się zadbac o to żeby poprawić odchow cielat. W większości przypadków później ściągają z zagranicy "niby lepsze" a wiadomo czasami co to za towar. U mnie w okolicy jeden hodowca mający 120 dojnych twierdzi że nie opłaca się odchowywac swoich cielat bo lepiej już kupić cielne z importu. Tak tylko mówi bo w rzeczywistości nie potrafi odchowac młodzieży że swojego stada(większość po urodzeniu pada) . I nie rozumiem gdzie tu sens i logika 😕 Moim zdaniem gospodarstwo które potrafi zaopatrzyć się w swoje jalowki na remont, a jeszcze nadmiar cielnych sprzedać zasługuje na pochwały i branie z takiego gospodarstwa przykładu,bo tak powinna wyglądać prawdziwa hodowla. 

Bo nie sztuką jest nastawić krów. Trzeba jeszcze umieć tego dopilnować

3 godziny temu, Ywa napisał:

Oczywiście macie na myśli rasę (jak w temacie) mleczną .....Jestem zwolenniczką krycia późnego w dużym kalibrze mięsnym (nie w temacie) 😊

I wszystko jasne ;)

Opublikowano

Znajomy z Konrada opowiadał jak polak pytał się holendra czy duńczyka gdzie tkwi problem że on już trzeci raz kupuje od niego jałówki a ten odpowiedział ,,zadbaj o jałówki/cielęta''

• Like 2
Opublikowano

Jaką polecacie dobrą pełnoporcjówke dla krów mlecznych. Obecnie Biofeed 21. Sprawdza się nieźle Ale chce spróbować, bo może jest coś lepszego. 

Opublikowano
4 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Jeszcze wiele gospodarstw odchowuje na zasadzie "no przecież COŚ musi zdechnąć", albo "to tylko problem okresowy, pozniej bedzie lepiej"... ja ich doskonale rozumiem, też kiedyś żyłam w takiej chorej iluzji. Nawet czasem lekarz,ktory do nas przyjezdza mówi "Paulinko, Ty bys chciała zeby wszystko bylo zdrowe, nic nie chorowało i nie bylo upadków", no kuźwa chyba wszyscy hodowcy by tak chcieli??? Tym bardziej, ze jak wczesniej mowilam kazdy ma jakiegoś trupa w szafie (staje sie to moim ulubionym powiedzonkiem😳) i wiem na co jeszcze mam wplyw, mogę poprawić, mogę tępić, a co jest i 

Twój wet miał Ci po prostu za złe, że nie chcesz mu dać zrobić 😂 

Opublikowano

tamtego posta nie dokonczyłam 🤣🤣🤣 chodzilo mi o to, ze wlaśnie wiemy na co mamy wplyw, co mozemy poprawić, a na co mamy wolyw oraniczony lub zaden (dostepnośc dobrych lekarzy i konsultacje, opanowana obora przez jakiegos wirusa.itd).

Więc już koncząc moje wywody...poprawiajmy to co mozemy, bierzmy przyklad z lepszych a nie patrzyny na innych i mowimy "a tamci to mają jeszcze gorzej to nie tak zle u mnie" 😁

3 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Problem odchowu jest wszędzie i wynika on z ignorowania tematu. Cielęta biegunkujące da się odchować, tylko trzeba masę czasu i wysiłku im poświęcić. Okazuje się jednak, że temu można zapobiec lub problem zminimalizować, dopieszczając ich matki w okresie przejściowym.

Badam siarę do mrożenia i zobaczcie jaką miała krowa 15 tys wydajności. Jestem dumna, że się da😎

Jak sie dba to się ma. Racjonalne zywienie w koncówce laktacji, zasuszeniu i przygotowaniu i masz siarę ;)👍👍👍👍 nic tylko mrozić 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰 

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

ok 300

U mnie słowo to słowo

DALEKO  !!!!!! 😭😭😭😭😭😭

2 godziny temu, slawek74 napisał:

Znajomy z Konrada opowiadał jak polak pytał się holendra czy duńczyka gdzie tkwi problem że on już trzeci raz kupuje od niego jałówki a ten odpowiedział ,,zadbaj o jałówki/cielęta''

ameryki nie odkrył 🤣 chociaż dla cześci to jednak cały czas czarna magia. Trzeba powoli to zmieniać tłumaczyć, edukować się i nie być zamknietymi na zmiany. 

Opublikowano

Hmmm...dla mnie to wyprawa🤣 wiem wiem, dostalam wiadomość 😁  

Opublikowano

U nas szkolenie w zakresie ochrony zdrowia bydła, organizowane przez Weta. Tematy:

Profilaktyka chorób układu oddechowego- Hipra

Jak poprawić wydajność- Elanco

Biegunki cieląt- Ceva

Piwo, wóda, bimber- mój wet 😂

Opublikowano

Rok temu nikt nie wiedział, jak to się skończy... Straszne, ludzie porozrzucani po gospodarstwach jak jakieś szmaciane lalki, bo do łóżek już nie doszli... Kiedy masz 32letniego, lubiącego się zabawić lekarza weterynarii, a prowadzący wykłady to jego kumple ze studiów 😂

Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał:

To już wróciłaś z Warszawy? 

Jutro wracam i może znowu czasu dla was nie znajdę😝 Ominął mnie jeden poród i siara czerwona. Kazałam trochę moich mrożonek dać. Po dwóch dniach mleko już tylko różowe podobno😄

Opublikowano
44 minuty temu, Paulina1985 napisał:

Hmmm...dla mnie to wyprawa🤣 wiem wiem, dostalam wiadomość 😁  

to co nie odpisujesz???😜

37 minut temu, lusjan napisał:

7

Biegunki cieląt- Ceva

Piwo, wóda, bimber- mój wet 😂

Opublikowano

U mnie w okolicy gospodarz oddaje jałówki na odchow innym gospodarza bo jak twierdzi ma mało gruntów A tak naprawdę guzik prawda bo nie umie odchowywac  non stop do mnie dzwonił i się pytał jak u mnie z biegunkami u cieląt bo on nie może dość rady.😐 A co do kupowania  jalowek to ja stanowczo odradzam!! Moim zdaniem lepiej kupić cielaka i go dobrze odchowac! Jakieś  3 miechy temu chciałem coś dokupić (nawet tutaj się pytałem o jałówki) żeby wprowadzić trochę nowej krwi i kupiłem jedna szt za 6000zl wydajność matki 12 400 ładna wyrosnieta mówię nada się i co wyszło bardzo ciężki poród ale dobra jakoś daliśmy  radę( miała problem troszkę z jedzeniem )a teraz daje 16 l na dzień i taka niby dobra! Więc przed zakupem jałówki dobrze się zastanówcie  czy jest sens kupować 

Opublikowano
15 godzin temu, przezuwaczka napisał:

Placki można smarzyc 🤗😋

Opublikowano

My mamy dwie 400litrowe 🤣 siara z 4 pierwszych udojów.

Opublikowano
9 minut temu, przezuwaczka napisał:

Moja znajoma ma 80 krów i wstawioną zamrażarkę przez firmę. Ja bym rok zbierała, żeby wypełnić😉

Wbrew pozorom się nazbiera ja mam 120l zamrażarę to można i 2 do roku uzbierać

4 minuty temu, Paulina1985 napisał:

My mamy dwie 400litrowe 🤣 siara z 4 pierwszych udojów.

Colostrum bierze? u mnie tylko z 12 godzin po porodzie czyli 2 udoje

Opublikowano

To zależy jaka siara. Czasem bierzemy nawet tylko z jednego udoju.