Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

W mleczarni. Zostawiam probe kierowcy i on jabzawozi z mlekiem do laboratorium. Wczesniej tam po wyniki dzwonilem , a teraz trzeba do kierowniczki.

No jest troche tego i to w 4 budynkach i cieleta w stotole. A obora jest przepelniona prawie o 20%( uwieziowka😉). U mnie krzyzowki roznie sie doja, ale najbardziej jestem zadowolony z hf/bs. Mam kilka i np wczoraj i dzis rano 2 laktacja wycielona 20.10 i 48l daje. Kolejna 4 laktacja i ponad 40l , a taka mala kuzka. Pierwiastka wycielona 13.07 (  cielna) uszkodzila sobie kostke gdzie przez miesiac duzo leżała( zlapala bardzo silne zapalenie) , wczoraj i dzis sprawdzana i 38l doba. Jak dla mnie sa genialne na nogi i płodność. Gdzie u hf puchna stawy tak u krzyzowek z bs jeszcze nie mialem spuchnietego stawu kolanowego.

Pozakladales okienka w oborze?😁

A mi tylko jedna krowa załapała chyba na 4 bs 😛 masz może zdjecie takiej krowy? 

Opublikowano
2 godziny temu, kr9292 napisał:

Nie wiem jak wy bez oceny robicie korekty dawek itd.  dla mnie miesiąc to zbyt długo, nie wierzę że na pałę da sie doić dużo mleka przy jak najniższych kosztach. Ocena to masa cennych informacji tylko trzeba umieć je wykorzystać. 

Wiecie może czy w mlekovicie można dostawać smsy z poziomem mocznika?

Ja po zebraniu rejonowym w 2017 zapisałem się na listę, bo była taka możliwość badania mocznika. 2 zł pobierali. Cały czas wyniki przychodziły, choć na wiosnę przysłali sms, że przestają badać mocznik. Mimo to dalej badali i wysyłali mi wyniki. W tym miesiącu już nie zbadali i nie znam wyniku.

Opublikowano (edytowane)

heh a która firma paszowa nie namawia  do zakupu u nich białkowych korektorów. Tygodniowo 3-4 zajeźdza odkąd paszowóz stoi na podwórku to normalnie pogłupieli. Jeden ze znanej firmy witamin taką dawkę mi ułożył że w 2 miesiące zero rui, biegunki , wzdęcia, lekarz z hormonami przyjeźdżał, Ale mniejsza o to musi być bilans 

@zetor6441  wrzuć jakiegoś fajnego buhaja który ci ładnie  wydajność  podnosi, tych jałówek mam 21 do krycia na wiosnę  to czymś fajnym można by pokryć

dla kierowcy chciałem dać próbkę żeby białko tłuszcz i mocznik zbadali to mówił że zlecenie trzeba wypisać... Mlekpol Mrągowo , muszę zapytać się laboratorium czy mają te druczki od tego, na zebraniu coś tam dyrektor tłumaczył że zamiast pod ocenę to mleczarnia taniej zbada, ale cisza ogółem

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano (edytowane)

Jakiej odpowiedzi oczekiwałeś ? Teren jest wyznaczony , a nie czyjeś widzimisię . Twoje pytanie jest śmieszne , a nawet ...

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

To nie miało być śmieszne. Spójrz jeszcze raz na swoje pytanie

Cytat

Witam jaki teren łapie sie na natura 2000 ?

Jak to jaki teren? Są powyznaczane w całej Polsce obszary Natura 2000 i albo dana działka na nim leży albo nie. Ty myślisz, że sam sobie postawisz na łące tabliczkę "UWAGA, OBSZAR NATURA 2000" i już w nim jesteś, a to tak nie działa. Sprawdzałeś w ogóle mapę obszarów Natura 2000?

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
emtec123 napisał:

Badaliście już tegoroczne pryzmy kukurydzy? Taka skrobia jest w ogóle możliwa? Za tydzień mam wizytę żywieniowca i nie wiem czy nie oddać jutro próbki jeszcze raz, bo to poniżej to jest dramat :o:(

Kukurydza normalnej wysokości czyli średnio z 2,5m miała, odmiany Kardona, Suprime, Legion i Talisman. Kardony było 25%, ale była strasznie porażona głownią, chyba 3/4 kolb, ale za to Talisman ziarnówka

U mnie jutro będziem zywieniowiec i będzie brał próby kiszonki z kukurydzy i ziarno kukurydzy z rękawa zobaczymy co tam jest w tym roku ;) rękaw I raz robiony

Opublikowano
41 minut temu, emtec123 napisał:

Badaliście już tegoroczne pryzmy kukurydzy? Taka skrobia jest w ogóle możliwa? Za tydzień mam wizytę żywieniowca i nie wiem czy nie oddać jutro próbki jeszcze raz, bo to poniżej to jest dramat :o:(

image.png

Kukurydza normalnej wysokości czyli średnio z 2,5m miała, odmiany Kardona, Suprime, Legion i Talisman. Kardony było 25%, ale była strasznie porażona głownią, chyba 3/4 kolb, ale za to Talisman ziarnówka

Ja dziś wysłałem zobaczymy

Opublikowano
6 godzin temu, karol6130 napisał:

Teraz szef jest z Krzywdy, w oko mu wszedł drut od linki plecionki, wyją ale za jakiś czas zaczęło boleć, teraz mu zszywali to oko, i ma urlop.

Podobno federacja robi wszystko żeby nie było, podwyżki na drugi rok.

Samochodu za bezcen już pracownik nie może kupić po paru latach jak kiedyś.

To może wreszcie się coś zmienia na plus bo jeszcze jakoś na przełomie roku zootechnicy z naszego rejonu odkupywali ''swoje'' 5 letnie auta z małym przebiegiem za całe 3500 zł.

Opublikowano
46 minut temu, emtec123 napisał:

image.png

U mnie 39 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, emtec123 napisał:

Chyba nawet nie szukałeś, bo wpisałem w google  "mapa natura 2000" i pierwszy wynik....

No właśnie sam jestem w szoku, bo kukurydza wyglądała normalnie, kolby również przeciętne. Niech by nawet 20% kolb było całkowicie porażonych głownią ale w roślinach też jest skrobia, to miałbym max 10-20% niższy wynik od normy ale to co dostałem to jest jakiś żart :(

Mnie tam taki wynik nie dziwi. Jak kolba jest porażona głownią to ziarna nie ma wcale. Mi ze 3 lata temu z provimi badał to 19 % wyszło przy 28%SM a wydawało się, że ziarna sporo. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, radekz200 napisał:

A mi tylko jedna krowa załapała chyba na 4 bs 😛 masz może zdjecie takiej krowy? 

Mam 3 starsze krowy  takie czarne, 3 pierwiastki takie przypalane i kilka mlodszych tez czarne , przypalane i jedna cala taka ruda. Te ze zdjecia kiedys wstawialem tu. Teraz sa pierwiastkami, wszystkie zalapaly za pierwszym sexem i teraz tak samo juz ciaze potwierdzone za pierwszym. Ogolnie ta rasa jest troche charakterna.

IMG_20180119_101412.jpg

IMG_20190310_152602.jpg

IMG_20191121_152509.jpg

Edytowane przez Primula94
  • Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Mnie tam taki wynik nie dziwi. Jak kolba jest porażona głownią to ziarna nie ma wcale. Mi ze 3 lata temu z provimi badał to 19 % wyszło przy 28%SM a wydawało się, że ziarna sporo. 

Tu jest skrobia ogólnodostępna czyli taka informacja która tak naprawdę niewiele mówi, a tobie pewnie zbadali efektywna czy jakoś tak nie pamiętam jak to sie nazywa 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Jak ktoś nie jest pod oceną to może raz w miesiacu pobrać sobie probki sam i zawiezc do laboratorium. Raz w miesiącu zmierzyc ilość mleka od każdej sztuki. Ale po to jest pfhbipm zeby nam to ulatwić nie płacąc fortuny. 

Woziłam tak kiedyś i płaciłam po 15 zł od próbki, bo woda w mleku wychodziła od krów indywidualnie. Ile zachodu przy tym to głowa mała, nie mówiąc o ważeniu czy mierzeniu ilości mleka. Wejście pod ocenę to było najlepsze, co mogłam zrobić. Przyjadą, wszystko zrobią i zawiozą do laboratorium. Genialne💗

Z trzema wynikami można już żywieniowca wziąść i gitara.

@emtec123 zbadaj trochę głębiej, bo może rządek od miedzy się z brzega trafił. Ogólnie u mnie też kiepska skrobia 29%, bo jeszcze niedojrzała(miękkie ziarno) kolba była mimo 37% sm. Kupiliśmy trochę kiszonego ziarna i spoko.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
2 godziny temu, Primula94 napisał:

Mam 3 starsze krowy  takie czarne, 3 pierwiastki takie przypalane i kilka mlodszych tez czarne , przypalane i jedna cala taka ruda. Te ze zdjecia kiedys wstawialem tu. Teraz sa pierwiastkami, wszystkie zalapaly za pierwszym sexem i teraz tak samo juz ciaze potwierdzone za pierwszym. Ogolnie ta rasa jest troche charakterna.

IMG_20180119_101412.jpg

IMG_20190310_152602.jpg

IMG_20191121_152509.jpg

Ach te BSy😍 jak ja je lubię. Mocne nogi, w krzyżówce z HF pięknie doją, fakt troszkę charakterne ale raczej w tą dobrą stronę i fajnie podnoszą parametry mleka. Jak dla mnie najlepsza rasa do krzyżówek z hf. 

• Like 1