Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/ponad-90-mieszkancow-wsi-w-tym-rolnicy-przeciwko-nowej-oborze-pod-lomza/?page=2#lead

Tam połowa wsi albo i więcej to łomżyniaki, druga połowa to niezadowoleni rolnicy bo kto cokolwiek ziemi we wsi kupi jak taki bałor pod nosem. Nie ma się co dziwić, też go nie lubię bo dzierzawiłem od niego 10ha, wyszykowane pole łajza z dnia na dzień mi zakończył dzierżawę. Ale tutaj ma przewalone bo fakt ma kawał ziemi za gospodarstwem,  byłem nie raz i widziałem 500m jedna wielka stroma góra. Postawili kilka lat temu tam jałownik i przy budowie problemy z poziomem ogromne nasypy i zbieranie góry, a potem co większa burza to im zalewało wszystko. Nie bronię gościa bo kawał wuja, ale co się dzieje miastowe mendy panoszą się jak u siebie

Opublikowano

Ja np też mam bydło i wiem co to za zapachy bo codziennie sie przy tym robi, ale sąsiad ma oborę przez drogę i u mnie przy drodze dom, a u niego obora więc do niego mam bliżej niż do swojej to jak wieczorem czasem daje mokrą kiszonkę to nie da się okna otworzyc ;)

Opublikowano

do miasta rzadko jezdzę ale jak pojadę to jak tylko wysiądę z samochodu to od razu czuje taki smród że oddychać sie nie chce ... a miasto jest małe, pomyśleć jaki smród musi być w większych miastach typu poznań, kraków itd

ale mieszczuchy oczywiście płacą bo im obornik smierdzi ...

Opublikowano

Zapraszamy do Łomży wjazd od strony Grajewa sztynks taki, że w aucie szyby pozamykane i ciężko wytrzymać - oczyszczalnia ścieków. Swoje szczochy już im nie przeszkadzają... 

• Haha 1
Opublikowano

prawda, prawda. Tam to dopiero dajeeee , najbardziej śmierdząca oczyszczalnia przy jakiej kiedykolwiek przejeżdżałem , i co ciekawe 24h /7 tak tam śmierdzi 😁

Na tym WORD-dzie to prześmiardnąć można, na stadionie też 😁

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Macie jakieś dobre źródło, żeby kupić te banery na pryzmy. Też o tym myślę już jakiś czas, na olx trochę jest różnorakich ogłoszeń, ale miejscami trochę zbieranina widać.

Opublikowano
21 godzin temu, koks napisał:

Macie jakieś dobre źródło, żeby kupić te banery na pryzmy. Też o tym myślę już jakiś czas, na olx trochę jest różnorakich ogłoszeń, ale miejscami trochę zbieranina widać.

Właśnie,też się nimi interesuję

Opublikowano
Dnia 31.08.2019 o 20:55, pedro2 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/ponad-90-mieszkancow-wsi-w-tym-rolnicy-przeciwko-nowej-oborze-pod-lomza/?page=2#lead

Tam połowa wsi albo i więcej to łomżyniaki, druga połowa to niezadowoleni rolnicy bo kto cokolwiek ziemi we wsi kupi jak taki bałor pod nosem. Nie ma się co dziwić, też go nie lubię bo dzierzawiłem od niego 10ha, wyszykowane pole łajza z dnia na dzień mi zakończył dzierżawę. Ale tutaj ma przewalone bo fakt ma kawał ziemi za gospodarstwem,  byłem nie raz i widziałem 500m jedna wielka stroma góra. Postawili kilka lat temu tam jałownik i przy budowie problemy z poziomem ogromne nasypy i zbieranie góry, a potem co większa burza to im zalewało wszystko. Nie bronię gościa bo kawał wuja, ale co się dzieje miastowe mendy panoszą się jak u siebie

To ten Banach z Federacji?

Opublikowano

choć jestem rolnikiem i utrzymuje bydło mleczne to niestety jak wjeżdzam na  podwórko z wyjazdu do miasta to delikatnie jebie , jak zawieje wiatr to jebie bardziej , banach chciał pobudować obore na kilkaset sztuk bydła ,i ja sie ludziom nie dziwie ,  , tam smrud przy niesprzyjających wiatrach byłby zawsze . zmiana zywienia oraz system utrzymania odgrwają role , na głebokiej sciółce było  mniejsze parowanie i miejszy smród  min. 200 metrów od budynków mieszkalnych powinno się budować

Opublikowano

Mam podobnie. Też czuję jak śmierdzi gdy wrócę. Jednak nie trzeba wyjeżdżać do miasta, żeby wiedzieć, że u innych też śmierdzi i to bardziej. Byłem kilka razy owijać bele wioskę obok to z pryzmy sianokiszonki ostro waliło. Mimo, że każdemu ten zapach nie jest obcy to był męczący. Inny przejął budynki po pgr i trzyma ponad 100 szt bydła na głębokiej i jak raz we wiosce byłem(wokół bloki i domy jednorodzinne to też ostro śmierdziało w całej wsi. Innym razem byłem to zbytnio nic nie czułem, ale to pewnie dlatego, że nos się  nie odzwyczaił. Nie dziwię się też ludziom. Jak mają miejsce a celowo budują w środku wsi, żeby uprzykrzyć życie innym.

Opublikowano

No tak tylko ciekawe co byś mówił jakbyś to Ty budował. W tpr jest szerszy artykuł i poszły machlojki przy wydawaniu decyzji oddziaływania na środowisko bo kombinacje z djp zrobili. Ale z własnego doświadczenia mam przykład, że każdy tak robi, projektant sam mówi, piszemy jako stare budynki idą na pomieszczenia gospodarcze, a przenosimy bydło do nowej i tak poszło. Gdybym podał wtedy całkowita obsadę po rozbudowie to musiałbym robić decyzję środowiskowa. 

Opublikowano

Jakbym miał możliwość to wybudowałbym możliwie daleko od domu, żeby wokół było miejsce a nie  gdzieździć się na kupie. Ja nie mam tego problemu, bo wokół mam swój pierdolnik a domy we wsi rozrzucone.

Opublikowano

Dokładnie, z boku to inaczej się wydaje za oczami postaw jak taka zawiść cała wieś przeciwko tobie, pamiętacie historie z masowym padaniem krów? 

Jakdla mnie to spoko, że go udupia i nie dadzą postawić bo jest kawał h*ja reszta dziada. Dodałem to tylko dlatego żeby pokazać co się dzieje, za kilka lat wychodka za stodołą nie dadzą postawić...

Opublikowano
1 godzinę temu, Takisobierolnik napisał:

mieć oborę 2km od domu to niezbyt fajnie

Nie popadaj w skrajności. Budować oborę 15 m od domu(takie minimum) a 150 m to jest różnica. Jak są roboty do wszystkiego, systemy do wykrywania rui, porodu i inne cuda na kiju to nie ma potrzeby biegać do obory co godzinę.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Thomas2135 napisał:

Nie popadaj w skrajności. Budować oborę 15 m od domu(takie minimum) a 150 m to jest różnica. Jak są roboty do wszystkiego, systemy do wykrywania rui, porodu i inne cuda na kiju to nie ma potrzeby biegać do obory co godzinę.

nie wszystkich stać na takie cuda myślmy realnie niektórzy ludzie uwieziuwki jeszcze budują a i roboty wszystkiej nie wykluczysz i o 2 rano robot nie jednego budzi 

15 m od domu ciekawe kto da pozwolenie na takie coś

Edytowane przez Takisobierolnik