Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
DamianWilk napisał:

obora + cieletniki w tym wyposażenie dojarka zbiornik na mleko wentylatory delaval,wygrodzenia zgarniacz rolstar, plyta gnojowa z zbironikiem na gnojowke, odzysk ciepla, drzwi roletowe, kamery, utwardzenie terenu oraz silosy na kukurydze tynkowanie scian plytki ponad okna konstrukcja dachu ocynkowana elewacja budynku. jezeli chcesz zrobić tak zeby mialo rece i nogi to wszystko kosztuje

No to nie jest wcale bez wynalazków tylko w full opcji 😁 w okolicy buduje się właśnie uwoeziowka na 100 szt, ponoć ma kosztować też coś ponad milion ale tam dopiero może być bez wynalazkow, zobaczymy w sumie. Ogólnie jaka ekscytacja z tymi oborami, aż inny Damian prawie w majty popuscil z wściekłości. U mnie jest taki mały renesans uwieziowek bo jednak cześć hodowców liczy możliwości i jak może to przerabia stare, adaptuje stodoły Albo buduje uwieziowe bo jeździć wozem paszowym na jednym kółku źle ale chyba mieć bank nad głową trochę gorzej 😊

Opublikowano

zgarniacz hydrauliczny w 1 oborze pracuje 12 lat i w drugim budynku juz 2lata odpukac jak nie walnie przewód jest ok. na nowej dołożyliśmy i poszlo rurka nierdzewna. 100 tys za same elementy 50sztuk. tylko u nas na podkarpacie zjada nas transport i nie ma nic u nas. obora bez bajerów jak na nowy budynek prosta dojarka bez sciagaczy itp aby serwisowanie bylo tanie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie w wolnostanowiskowej mam miec zgarniacze lancuchowe z gea plus przepompownia gnojowicy do zbiornika naziemnego. U mnie po 5 miesiacach przyszla decyzja srodowiskowa. Jest tempo

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano (edytowane)

Spoko juz mam pozwolenie🤣 takie szopki u nas w gminie. Tylko tego mi brakowalo dla agencjji

2 dni temu qq byla zielona i miekkie ziarno w palcach mozna bylo gniesc. Dzisiaj schnie na potege, 2ha to takie ze niedlugo kombajnem bedzie mozna wjechac. Usluga czw-pt ma byc. Plan taki zeby zaczac sucha na dno i na to reszta.

20190826_125830.jpg

Edytowane przez ChiquitaB
Opublikowano

Takie  pytanko na szybko -  po  jakim czasie   kukurydza  ukiśnie,  tzn.  po  ilu  dniach można  otworzyć  pryzmę  i podawać.    Bida  z  futrem  i  trzeba  będzie  pryzmę  otworzyć...

Opublikowano
pedro2 napisał:

https://tysol.pl/a36215--video-Spurek-w-oparach-absurdu-Los-krow-mlecznych-jest-zdeterminowany-przez-ich-plec-

Mam wrażenie, że jeszcze 50-100lat i ludzie wrócą do dawnych cywilizacji, po drzewach małpy będą skakać. Słów brakuje, że takie tępe dzidy są wogóle dopuszczane do głosu

Takich to ma badanie do psychiatryka powinni kierować z urzędu

Szymi40 napisał:

Taką   świeżą   nie  ukiśniętą  ? 

Dawało się kiedyś świerzą jak kolega wyżej

Opublikowano

Lepiej dać nie ukisnieta niż zasuszyc krowy. Nic nie będzie ani krowom ani pryzmie tylko obsypać żeby powietrze nie poszło. Dopóki się nie zakisi w kanale dużo ziarna będzie, można drożdży dorzucić.

Opublikowano

U Sylwi jest już poprawa, wcześniej by napisała polityczek i polityków.

Dzisiaj byłem u dostawcy pasz i nawóz, siedzą nie mają co robić, klientów brak po mimo niskich cen, weterynarz tak samo już bide klepie, ponad połowa klientów na zeszyt leczy, ogólnie kryzys już widać w okolicy, jak mleko jeszcze stanieje to będą pierwsze bankructwa.

Znajomy dawał od razu kukurydzę i nie zakrywał pryzmy, naj lepiej zrobić na dwie, jedną do skarmiania od razu, druga będzie się w tym czasie kosić, ja mam tak zrobić.

Opublikowano

Czy da się jakoś przyspieszyć wydanie zgody z KOWR na zakup ziemi? 

Za pierwszym razem czekałem miesiąc, za drugim  ponad 3msc. Na początku grudnia mija mi 5 lat od przejęcia gospodarstwa ni to czekać ni składać...

Opublikowano

pedro2  u mie jak na wsi jak się jeden znajomy do swojego szwagra pochwalił że ziemie kupuje to z 10 lat bedzie a oni śię dalej gniewają i reki nie podają .               odnosnie zysku z mleka to zagrożeniem jest tylko dzierżawa a bardziej cena ja się pozbyłem a miałem  tylko tak że kosiłem a dopłaty brał własciciel , jak bym miał dać 2 tys . za ha . to przy 25 ha. jest 50 tys a to suma za którą rodzina w miare dobrze sobie radzi .

Opublikowano

A co mnie to? W d*pie mam ludzi na mnie też się gniewają i donoszą. A dojdzie kolejny  bo z drugiej strony sąsiad silnie chciał to kupić. 

Nie wiem co robić bo bez zgody notariusz nie chce nic robić, a z drugiej strony zanim do notariusza dojdzie to i akurat będzie listopad-grudzień

Opublikowano (edytowane)

Pedrro2  ja otym że jeden drugiego podkupił , ja też sie licytowałem z ceną bo drugi chciał kupić i to nic  nadzwyczajnego ale ten sie pochwalił bo nikt nic nie wiedział i byli dogadani a szwagier od razu do gosci , dobra przebitka i umowa wstepna z kieszeni wzór miał przedpłate dał .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

Pedrro2  ja otym że jeden drugiego podkupił , ja też sie licytowałem z ceną bo drugi chciał kupić i to nic  nadzwyczajnego ale ten sie pochwalił bo nikt nic nie wiedział i byli dogadani a szwagier od razu do gosci , dobra przebitka i umowa wstepna z kieszeni wzór miał przedpłate dał .

Ja nie musiałem licytować bo sam przyszedł do mnie i powiedział "bierz bo tamtemu h*jowi nie sprzedam" 🤣 podjechałem jak usłyszałem cenę to bez zastanowienia dzisiaj po zaliczkę do banku i umowa 

Opublikowano
33 minuty temu, pedro2 napisał:

A co mnie to? W d*pie mam ludzi na mnie też się gniewają i donoszą. A dojdzie kolejny  bo z drugiej strony sąsiad silnie chciał to kupić. 

Nie wiem co robić bo bez zgody notariusz nie chce nic robić, a z drugiej strony zanim do notariusza dojdzie to i akurat będzie listopad-grudzień

U mnie w Łodzi to zawożę osobiście i max tydzień czasu i odbiór ale z osobą od której kupuje i razem podpisujemy dokumenty. A jeśli wysyłam pocztą i oni odsyłają poczta to 2 msc żeby się uprawomocniło

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Szymi40 napisał:

Takie  pytanko na szybko -  po  jakim czasie   kukurydza  ukiśnie,  tzn.  po  ilu  dniach można  otworzyć  pryzmę  i podawać.    Bida  z  futrem  i  trzeba  będzie  pryzmę  otworzyć...

pionieer ma zakisacz ze juz po 7 dniach można

Edytowane przez Takisobierolnik
Opublikowano

Korzysta ktos z was z jakis kart pól czy czegos podobnego gdzie mozna wpisywac dla danego pola jakie opryski sie zapodaje no i nawozy azotowe? Dzisiaj zaczalem troche rejestr azotowych i to mi sie nie podoba na kartkach napitalac bo tak jak z opryskami za dlugo i nie zawsze podreka jest aby wpisac a najlepiej cos na telefon. Ktos cos?