Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

tu nie ma co rachunków porównywać tylko cenę za kw w każdym domu i obejściu jest innaczej inna ilość domowników inny sprzęt

Dlatego prosiłem o dokładne dane. Chodzi o samą rzeczywistą stawkę za prąd na fakturze. Nie ma znaczenia ile kto zużywa tylko ile płaci za to zużycie.

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał:

tu nie ma co rachunków porównywać tylko cenę za kw w każdym domu i obejściu jest innaczej inna ilość domowników inny sprzęt

Dokładnie. Jeden może mieć połowę mniej krów a dom piekarnikiem ogrzewać

Ilość bydła nic tu nie ma do tego

Opublikowano

Sprzęty są w miarę nowe. Taki rachunek to mi się podoba. U mnie za takie zużycie miałbym prawie tysiaka do zapłaty. 

Opublikowano

Też mam PGE G11 przy ponad 80szt było niecałe 600zl. I dwie rodziny w chałupie 😋

Terazmocno spadnie bo już w grudniu na 950zl było nadpłaty i nieco ponad 50szt. dojenie odeszło, zbiornik, bojler w udojni nie grzeje. Na dniach feedera przyciągniemy to całkiem do obory na godzinkę tylko się zajrzy więc znowu jakaś oszczędność energii. Same oszczędności 😁

Opublikowano (edytowane)

To u mnie też jest G11 i jest zużycie 7695 kWh, a do zapłaty 4498zł to rozliczenie z pół roku. Miesięcznie wychodzi za 1539 kWh 899 zł

Dostawca Pge Obrót

Edytowane przez czesio1612
Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał:

Też mam PGE G11 przy ponad 80szt było niecałe 600zl. I dwie rodziny w chałupie 😋

Terazmocno spadnie bo już w grudniu na 950zl było nadpłaty i nieco ponad 50szt. dojenie odeszło, zbiornik, bojler w udojni nie grzeje. Na dniach feedera przyciągniemy to całkiem do obory na godzinkę tylko się zajrzy więc znowu jakaś oszczędność energii. Same oszczędności 😁

Ale i na koncie co miesiąc pewnie z 20 tys mniej 😃

Opublikowano

A no niestety Radek są i minusy 😉 szczególnie stracona szansa na mgr. Ale ogólnie o wiele mniej na głowie, znacznie mniejsze koszty, wiadomo... Słomy połowa idzie 😋

I najważniejsze zdrówko w dwa miesiące bez żadnych leków poprawiło się diametralnie, waga wraca, chce się żyć. Poprzedni rok był tragiczny, w nowy rok wchodzę z optymizmem i postanowienie w końcu ruszyć z transportem, jak dobrze pójdzie to 200 tys na pozarolniczą się wyrwie. 

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

A no niestety Radek są i minusy 😉 szczególnie stracona szansa na mgr. Ale ogólnie o wiele mniej na głowie, znacznie mniejsze koszty, wiadomo... Słomy połowa idzie 😋

I najważniejsze zdrówko w dwa miesiące bez żadnych leków poprawiło się diametralnie, waga wraca, chce się żyć. Poprzedni rok był tragiczny, w nowy rok wchodzę z optymizmem i postanowienie w końcu ruszyć z transportem, jak dobrze pójdzie to 200 tys na pozarolniczą się wyrwie. 

Dokładnie żadne pieniądze nie są warte utraty zdrowia 😛 ale Ty i tak jeszcze sporo masz bydła tyle co ja 😛

Opublikowano
11 minut temu, czesio1612 napisał:

to zależy od obrotów czy jakaś stała stawka?

Ja co msc się rozliczam i co msc 200 zł dla księgowej i ona niby fakturę wystawia i odlicza mi od tych 200. Bez względu ile faktur.

Opublikowano

Jak zawierałem umowę 5 lat temu to była cesja robiona z dziadka na mnie. Chciałem właśnie odliczać vat jak inni to miałem do wyboru tylko taryfę firmową. Baba zapewniała, że rachunki wyjdą na podobnym poziomie. Już przy pierwszym rachunku widziałem, że kłamała. To zużycie mam duże jak na małe gospodarstwo. Fakt nie mam odzysku i terma wodę grzeje. Po założeniu przewodówki rachunki poszły w górę ok 100 zł . Są te strefy droższa 8-11 i 17-21 i tańsza w pozostałych godzinach. Nie zawsze się tego pilnuje, bo jak jeat robota to się robi.