Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy od stada. Jeden ma zysk z litra 40 groszy to jalowka po 8 tys l się spłaci. A u innego 12 tyś l może być mało. Chociaż trzeba jeszcze wziąć pod uwagę że jeśli wchodzi w miejsce jakieś brakowaniej sztuki to za tą brakowaną dostajemy xxxx zł które po części spłaca koszt wychowania jałówki

Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał:

z krowami jak z samochodami , wyciągnąć jak najwięcej w jak najkrótszym czasie i jak najszybciej opchnąć , ktoś wogle liczył kiedy zysk z mleka od krowy pokryje sie z kosztami odchowania jałówki od cielaka kiedy to mniej więcej następuje ? po ilu litrach około ?

Ja bym to trochę inaczej powiedział. Jak najwięcej przy jak najdłuższym życiu ;) 

Podobno ten czas następuje w około trzecim miesiącu drugiej laktacji. Czyli jeśli sprzedałeś krowę po pierwszej laktacji, to 3 lata chodziłeś przy niej za darmo o.O

Opublikowano (edytowane)

Trzy lata czekać na to żeby była krową to troche długo. U mnie fakt zdarzają się takie, ale to tylko dlatego że pochodzą od dobrych matek, po drodze gdzieś zgubi cielaka, czy coś to dostaje drugą szanse. A tak to 24-28 miesięcy zależy jak sie pokryje i jak wyrośnięta ale wcześniej niż 15 miesięcy nie zacielamy.

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Tak czy inaczej jałówki trzeba odchowywac. Na papierze ktoś może policzyć że opłaca się bardziej kupić jałówkę czy krowę i ja od razu doić , zysku może być więcej jak kupisz coś sennsownego ale i biedy można sobie narobić z chorobami i później dopiero masz straty. W hodowli chyba o to chodzi że jak wlasna  pierwiastka która wchodzi w 2 laktację i zaczyna pompować to masz tą satysfakcję . Wszyscy hodujemy bydło z pokolenia na pokolenie i trzeba robić tak żeby móc powiedzieć że hoduje a nie je tylko trzymam.

• Like 1
Opublikowano

Kiedyś polak na wyjeździe po jałówki zapytał duńczyka co zrobić aby tu do ciebie nie przyjeżdżać na zakupy a był już drugi raz a ten mu odpowiedział - zadbaj o cielęta/jałówki

• Thanks 1
Opublikowano

A te ,,swoje'' skąd wziąć? Objawił nam się kolejny talent na wzór Rostowskiego. Najwybitniejszego ekonomisty wszech czasów w Polsce :) 

W takim roku jak ten zwraca mi się po pierwszej laktacji a nawet zarabia na siebie. Przy koszcie litra na poziomie +/- 90 groszy i cenie średniej 1,5 zł z każdego litra zostaje 60 groszy. Przy 7 tyś wydajności daje zyski 4,2 tyś. 

Jeśli Ty żywisz na poziomie 1,4 zł a masz za mleko 1,45 zł to może i zwraca Ci się po 5 czy 6 laktacji. 

Opublikowano

CZY TO przypadkiem nie Ty narzekales dla nas że cena 1.5 za litr to mało bo nawóz drożeje ON 5 zł o przy tej cenie ciężko coś inwestować ? A teraz nagle robi się dla Pana zysk 60g/l.

Opublikowano

Nie wydaje mi się żebym to ja narzekał.  Dla mnie taka cena jest do zaakceptowania choć zawsze mogło by być więcej. 

@Thomas2135 na początku roku było coś około 1,5 zł,  później koło 1,4 zł a na jesieni 1,6 prawie.  Musiałbym dokładnie sprawdzić jak wyszło,  ale coś koło tego powinno się zakręcić.  

Opublikowano
10 godzin temu, danielhaker napisał:

Ja bym to trochę inaczej powiedział. Jak najwięcej przy jak najdłuższym życiu ;) ...

czy wzrost wydajności przypadkiem nie wpływa na zmniejszenie ilości laktacji  ? te około 10k litrów i więcej ile lat można w sprzyjających warunkach doić ? ile lat służy krowy co przez całe życie ponad 100k odda? 

Opublikowano
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

W mlekpolu wychodziło po 1,5 w tym roku?

Na łapkę,przy odliczeniu udziałów,pow 9000,przy,3,9 tł i 3,2 bi,opiera prawie o tę kwotę,przy lepszych parametrach,     przeskakuje:|,ale gdzie Ryki,Sierp,Piątnica. No ale i nie 1,o9,jak tu ktoś podrzucił:S

Opublikowano

Żeby udoić 100 k trzeba genetyki nie takiej pare pokoleń to trzeba 30 lat dobierać buhaje. W tej chwili tak jest cała populacja zinbredowana że raczej będzie coraz mnie takich krów.

Opublikowano

Bierzcie w mleczarni zestawienie dostaw z ostatniego roku i jest  wszystko ilość, parametry, komórki, bakterie, cena, potrącenia. Wszystko fajnie widać. W mlekpolu średnia z 18r będzie pewnie o jakieś 10-15gr niższa niż z 17r zależy od grudnia 

Opublikowano (edytowane)

Wy tez macie problem dzis z logowaniem na stronę ARiMR zeby zlożýc elektroniczne dokumenty???

Edit : prace serwisowe do 22.00. Alarm odwołany :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

490 . Na AF jest tabela w temacie miara żywca . Albo może zoometryczna .

Edytowane przez zetorki12