Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakiej najmniejszej pojemności są samomyjace zbiorniki ? . Chciałem kupić zwykły 800l niski lecz nie wejdzie mi do pomieszczenia , bardzo małe są jakieś wysokie 800? co myślicie o wywaleniu agregatu na dwór?. Póki co od dojarki mam na dworzu I się sprawdza.
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, ThePerkins napisał:

Jakiej najmniejszej pojemności są samomyjace zbiorniki ? . Chciałem kupić zwykły 800l niski lecz nie wejdzie mi do pomieszczenia , bardzo małe są jakieś wysokie 800? co myślicie o wywaleniu agregatu na dwór?. Póki co od dojarki mam na dworzu I się sprawdza.

Agregat na polu Polecam.. Bo w pomieszczeniu ugotujesz się. i Odzysk ciepła

Edytowane przez DamianWilk
Opublikowano
4 godziny temu, karol6130 napisał:

U nas w mleczarni po 3 pozaklasowym wstrzymują mleko, i jest kontrola weterynarii. Na początku roku przysyłali umowę i tam się podaje ile litrów sprzedaż w ciągu roku, jak się mleczarnia nie podoba to w prognozie przyszłorocznej wpisujesz tyle aby samochód po mleko podjechał a resztę do innego zakładu, zresztą nasza mleczarnia nie robi problemów z odejściem.

Niby tak ale średnia geometryczna jest robiona z 3 miesięcy. I każdemu się może zdarzyć 

Opublikowano
5 minut temu, leszek1000 napisał:

Mleko w kanał idzie. Wet zabiera atest na mleko i koniec produkcji 

Serio pesymistycznie jesteś nastawiony. Jeszcze o takim przypadku nie słyszałem a wiem o Rykach dużo. Z tego co wiem to Jest tak że jak przekraczasz ta średnią to wysyłają takie kartki że przekroczyles ta średnia i pisze tam ze masz 2 albo 3 miesiące na poprawę a jak nie to powiadomia lekarza weterynari. Ale nawet pieczątki nie przystawi tam żaden pracownik żeby w razie czego zjeby nie dostać. Fakt o jakość mleka dbają. Nawet ostatnio wyleciał jeden pracownik z laboratorium bo komuś mleko przerobił na dobre wyniki i nie było żadnego tłumaczenia. Ale to dobrze bo wszyscy traktowani są tak samo. A z resztą każdy dba o to żeby krowy miałyy zdrowe mleko a za mlekiem idą nasze pieniążki 😊

Opublikowano

No teraz cię zaskoczę bo o nas jeden miał wstrzymane mleko 2 lata temu, co naj lepsze jak chciał wznowić odbiór wydoił mleko od pewnej krowy 100% ok. I wzięło nie przeszło, krowa była na końcu laktacji i wszystko spieprzyła. Doił mleko z miesiąc albo i dłużej cielakom bo albo bakterie albo komurki nie przechodzily. Dopiero jak zbadał mleko w Puławach i dał antybiotyki pomogło

Opublikowano

Najmniejsza cysterka Alfa Laval, którą oglądałem miała 1200 L. Potem już 1500-1700 i więcej.

Kolego Damian to Ty na pole wychodzisz nie na dwór? 

Opublikowano
33 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Najmniejsza cysterka Alfa Laval, którą oglądałem miała 1200 L. Potem już 1500-1700 i więcej.

Kolego Damian to Ty na pole wychodzisz nie na dwór? 

Może na dworze mieszka i wtedy może wychodzić na pole ;D

Podrożało coś u was mleko za listopad? Bo w mlekpolu cena bez zmian...ciekawe ile dadzą "premi" za grudzień

Opublikowano

To tylko żarty. Tu na północy brzmi śmiesznie jak się czyta, że agregat montować na polu.

Opublikowano
2 godziny temu, karol6130 napisał:

No teraz cię zaskoczę bo o nas jeden miał wstrzymane mleko 2 lata temu, co naj lepsze jak chciał wznowić odbiór wydoił mleko od pewnej krowy 100% ok. I wzięło nie przeszło, krowa była na końcu laktacji i wszystko spieprzyła. Doił mleko z miesiąc albo i dłużej cielakom bo albo bakterie albo komurki nie przechodzily. Dopiero jak zbadał mleko w Puławach i dał antybiotyki 

No to musiał mieć niezle wyniki jak nawet go zawiodła pewna krowa. Trzeba szybko interweniować i nie będzie żadnego problemu 

Opublikowano
czym by nie walneła to do przyjemności nie należy a potrafią być złośliwe i zaczynają machać jak tylko przechodzisz obok nawet zimą jak jednej muchy nie ma w oborze 😮😉 to jest złośliwość krowich ogonów 😃
  • Like 2
Opublikowano

u nas była taka co lizała ubranie jak się podchodziło doić czy to w oborze czy na łące , pomimo że lizawke miała to brudy z ubrania bardziej smakowały 

Opublikowano

Moje też są złośliwe. Oganiają się od much tylko po tej stronie gdzie się doi, po drugiej pewnie much nie mają.😉

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Thomas2135 napisał:

Dokładnie. Wymogi jak wszędzie, jak antybiotyk to mleko do szamba a jak mija karencja to próbkę kierowcy i niech w laboratorium sprawdzają. Próbki brane są co odbiór a nie jak kiedyś 2 razy w miesiącu. Z tych prób jednak tylko 2 razy robią wyniki. Jak jest dobrze do po 15 i 30 dniu masz wynik. Jak dzieje się coś złego np 450 tyś kom to dostajesz sms przed czasem, żebyś poprawił. Jakie są kary za anybiotyk nie wiemz ale trzeba mieć coś z głową, żeby ryzykować i lać.

Za antybiotyk kara w mlekovicie taka, płacisz za cały samochód mleka nie za komorę za cały samochód plus za ultylizacje to się bardzo nie opłaca lać z antybiotykiem a czujniki mają czułe

Edytowane przez Jaro70