Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam dylemat czy głeboszowac miejsce pod pryzmę czy to z trawą czy z kukurydzą by podczas opadów woda wsiąkała. Chce uniknąć bagna przy kopcu. Ktoś próbował coś takiego robić?😉

Opublikowano

Głeboszowane teoretycznie poprawia wnikanie wody. Jak jest dużo błoto to lepiej jakieś dreny zakopać i odprowadzić do studzienki. Ja mam sucho jak cholera wszędzie, ale miejsca nie mam pod pryzmy. To słup, to droga, mleczarka, drzewa. Muszę jednak zmienić miejsce pod kukurydzę. W teje chwili jest położona północ-południe a to błąd. Praktycznie od południa do wieczora grzeje bok pryzmy i folia mimo filtrów uv przepuszcza ciepło i się psuje. Ciekawe jakby dać folę aluminiową pod spód to zatrzymałoby nagrzewanie kiszonki. Działałoby jak 10 cm piachu. Teraz z kawałka pola z kukurydzą zrezygnuję i zrobię przy oborze od północnej strony. Do południa będze w cieniu obory a potem dom i świerki robią cień. Położenie będzie wschód-zachód i mam nadzieję przestanie się nagrzewać. 

Opublikowano

U mnie cały czas grzeje na pryzme bo jest na szczerym polu przykryta ziemia trochę się zaczęła psuć jakieś 4 cm od góry i odrzucam opasa. Nie wiem jak z drugą pryzma postąpić żeby się nie psula

Opublikowano
10 godzin temu, pedro2 napisał:

Mówisz, że nie popada?  Przynajmniej zostanie na drugi rok, ty już wywaliłes wszystko ☺️ ja po majstrze i mustangu się zraziłem do powschodowych, perzu nie mam to lumax był najmniejszym złem nigdy nie było problemu aż do zeszłego roku 4 ha do poprawki. Teraz zostało nam tylko czekać czy posiana czy nie, czy doglebowo czy powschodowo bez deszczu nie ma sensu 

To z jakich jesteś okolic że u Ciebie tak sucho? 

Opublikowano
41 minut temu, Thomas2135 napisał:

Głeboszowane teoretycznie poprawia wnikanie wody. Jak jest dużo błoto to lepiej jakieś dreny zakopać i odprowadzić do studzienki. Ja mam sucho jak cholera wszędzie, ale miejsca nie mam pod pryzmy. To słup, to droga, mleczarka, drzewa. Muszę jednak zmienić miejsce pod kukurydzę. W teje chwili jest położona północ-południe a to błąd. Praktycznie od południa do wieczora grzeje bok pryzmy i folia mimo filtrów uv przepuszcza ciepło i się psuje. Ciekawe jakby dać folę aluminiową pod spód to zatrzymałoby nagrzewanie kiszonki. Działałoby jak 10 cm piachu. Teraz z kawałka pola z kukurydzą zrezygnuję i zrobię przy oborze od północnej strony. Do południa będze w cieniu obory a potem dom i świerki robią cień. Położenie będzie wschód-zachód i mam nadzieję przestanie się nagrzewać. 

Stosujesz czarna czy czarno-biala folje?

Opublikowano
40 minut temu, maxler napisał:

To z jakich jesteś okolic że u Ciebie tak sucho? 

Łomża. Nie jest aż tak bardzo sucho, ale wiosenna orka na piachu kilka dni na takim skwarze i wyschło u gościa na nic. Nie ruszane trzyma wilgoć, wystarczy agregatem przelecieć na te 7-10cm i moment wyschnie

Opublikowano
38 minut temu, Bugii napisał:

Stosujesz czarna czy czarno-biala folje?

Czarna i czarno-biała to g.... Metalizowana zieleń z jednej i czarna z drugiej. Silovit reflect. Miejscami od góry się psuje, ale do środka nie włazi. Mysz dziur narobiła to trochę zainicjowała psucie, dodatkowo od kilku tygodni niemal codziennie wiatr zawiewa pod folię. Ja na razie z 5 ha ze 2 krokodyle odrzuciłem po 200 kg. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Czarna i czarno-biała to g.... Metalizowana zieleń z jednej i czarna z drugiej. Silovit reflect. Miejscami od góry się psuje, ale do środka nie włazi. Mysz dziur narobiła to trochę zainicjowała psucie, dodatkowo od kilku tygodni niemal codziennie wiatr zawiewa pod folię. Ja na razie z 5 ha ze 2 krokodyle odrzuciłem po 200 kg. 

Rowniez silovit reflex stosuje i jest to super folia. 

A boki masz gole bez ziemi?

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

Ziemia tylko dociska folię do ziemi, obsypuję dookoła. Na to siatka i opony. Dobrze byłoby ustawić ścianę z bel, żeby choć trochę cieniu robiła oraz jako osłona przed wiatrem.

Opublikowano

U mnie idzie folia reflex na to druga stara folia z poprzedniego sezonu i 10 cm ziemi obrzucone opsypnikiem. Deszcze  zmywaja ze szczytow ziemie i sa gole. Podczas odkrywania narzucam ziemie aby szczyty powietrza nie zaciagaly od zaczetej strony cienkim paskiem. Szczyty sie nie nagrzewaja chociaz pryzma jest na szczerym polu. Kiszonka grzac sie zaczyna od 30+ stopni. Moze jest wlasnie u ciebie problem ze powietrze idzie dalej w pryzme od zaczetej strony jak na szczytach i srodku masz tylko opony.

Opublikowano

jacekkombajnista napisał:

Byłby ktoś chętny na jałówki? Termin wycielenia czerwiec, 2 lub 3 sztuki zacielone ipnosem sexowanym. Kontakt pw

jacek ale cena to ,,wywindowana'' ladnie za jałówki .

Opublikowano

@Thomas2135, a jak z Bobinskim?? Nic nie wyszło?

Opublikowano

Mówił, że może koniec czerwca, początek lipca. Zrobił nadzieję, bo przed tym łykendem miał robić korekcję u dwóch rolników w sąsiednich wioskach i liczyłem, że mnie wciśnie w grafik, ale odmówił. Pewnie nawet przejeżdżał koło mojej drogi do gospodarstwa. Na pewno teraz z wyprzedzeniem zapiszę się do niego na jesień.

Opublikowano

No kurczę, szkoda. Jak u mnie konczy to juz sie umawiamy za pol roku na nastepną calosciowkę. Chociaz nawet kiedys na jeden dzien mi przyjechal zrobic 40sztuk awaryjnie. 

Te lezące poskromy mnie przerażają :) chociaz wyglada to doac profesjonalnie na tym OLX. 

Opublikowano
14 godzin temu, krzysieek napisał:

Jacek jak sie rozwiązła historia kapiącego mleka u krowy sporo przed wycieleniem?

Jałówka się wycielila i miała delikatne zapalenie ale obyło się bez antybiotyku, szczepionka pomogła.

2 godziny temu, slawek74 napisał:

jacek ale cena to ,,wywindowana'' ladnie za jałówki .

Dobry towar kosztuje

Opublikowano

Nie ma czegi się bać. Krowa mniej się szarpie. 

Opublikowano

Wet raz przyjechał ze zwykłym poskromem. Krowy szarpały się w nim, łbem rzucały na wszystkie strony. Bezpiecznie to nie wyglądało. Przyjechali z firmy z leżącym to chwila i krowa na boku. Czasem któraś nogą kopnie zanim przymocują czy głową, ale są spokojniejsze.