Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzisiaj przyszły mi wyniki badanego mleka. Jedna sztuka ma tł 6.13 i Bi 2.51- czyli ketoza. Pytanie jak ją leczyć? Można samemu jej coś podać czy wołać weta?

Opublikowano

kup glikol w baniaku 5kg i podawaj wg. zaleceń producenta powinno pomóc... 

Opublikowano

Luke16 ma rację. Ja ostatnio dwie tak wyleczyłem kupiłem po 5kg glikolu propylenowego na jedną sztukę (butelka kosztuje 90 zł) tylko że wlewałem im trochę więcej niż zalecają, lałem im dwa razy dziennie po 250 ml, a do tego dostawały ziarno kukurydzy które ma dużo energii.

Opublikowano

To droga ta energia ja kupuję 20l po 150 zł, na ketozę idealny jest glikol propylenowy a energię to radzę stosować zapobiegawczo przed zachorowaniem i po wyleczeniu ketozy żeby ponownie w nią nie wpadła.

Opublikowano

Macie jakieś sprawdzone sposoby na trudniejsze przypadki ketozy? Na przełomie listopada i grudnia wycieliły się 3 jałówki. Mimo codziennych wlewek glikolu z witaminami (agroglikona-->) dwie z nich wpadły w ketozę, która trwa już dobre 6 tygodni. Apetyt średni, poziom cukru we krwi 25-45, czyli słabo. 2-3 razy dostały kroplówki z wapna, glukozy i witamin no i codziennie dostają wlewki po 400ml glikolu. Raz na jakiś czas dodatkowo wlewka z Ruchamaxem lub Biopropilem. Boję się o ich wątroby...

Dziwne, że jeszcze mleka 18-20 litrów zdołają dać. Zwykle wystarczają wlewki co drugi dzień zapobiegawczo, ewentualnie jak już widać objawy, to tydzień leczenia i po sprawie, a tutaj już nie zliczę ile glikolu wypiły...

Opublikowano

Żeby nie było ketozy trzeba pilnować kondycji zwierzaka szczególnie u jałówek nie może być za tłusta, po porodzie konieczny jest drink energetyczny u mnie sprawdza się Reviva. U mnie praktycznie ketoza nie występuje, jak się już zdarzy, a lekka to wlewki do pyska i to na zmianę rano glikol, a wieczorem bufor, bo inaczej się zakwasi. Moje stado dostaje przed porodem i do zacielenia korektor energetyczny z ekstrudowanym siemiem lnianym.

Opublikowano

Wszystko przez to, że stały razem z krowami i im podjadały. Trzecia co stała w innym budynku na sianie i wodzie nie ma z nią żadnych problemów. Generalnie gdy pojawi się ketoza to sam glikol wystarcza (tym razem to za mało) Jako bufor dostają kwaśny węglan, bo bardzo go lubią.

Bolusów nigdy nie próbowałem, ale ostatnio sporo pozytywnych opinii o nich czytałem. Damian, jak je podajesz? Z ręki czy masz aplikator?

Wczoraj i dziś widzę znaczną poprawę w jedzeniu, chyba w końcu powoli przechodzi :) 

Opublikowano

U Nas się stosuje dodatki zamiast glikolu, wlewane do poidła, zgadzam się z komentarzem lepiej zapobiegać niż leczyć.

Mamy sprawdzony dodatek paszowy Ketoweg, lejemy do poidła i się trzymają krowy.

Opublikowano

Kexxtony są rewelacyjne naprawdę sam byłem sceptyczny ale się przekonałem nawet jak jest początek ketozy po porodzie dajemy kexxtona u mnie 130 zł do tego 5l np. agroglikony i po sprawie miałem już kilka takich przypadków krowa za 3-5 dni dostaje takiego apetytu że aż trudno w to uwierzyć  najlepiej jednak podać bolus 1-2 tygodnie przed porodem ,lepiej zapobiegać niż leczyć po bolusie cała laktacja przebiega lepiej, krowa się szybciej zacieli.

Opublikowano (edytowane)

Do danielhaker u mnie doktorek nie stosuje żadnych kroplówek na ketoze jesli juz wystąpi każe podawać preparaty takie jak livotox i ketoliv w dawce ustalonej na butelce zawsze po zastosowaniu 1 butelki jednego i drugiego preparatu ketoza ustepuje pózniej daje hepatobione i energie i nie miałem nawrotów . Krowe bada zawsze paskiem do ciał ketonowych wyglada to jak pasek dla cukrzyków ale jest na ciała ketonowe .Jest to metoda drogawa ale bardzo dokładna bo widac w mmol jak duzą krowa ma ketozę.Ale najlepiej to zapobiegać podawając kexxtona u mnie to się sprawdziło i warto.

Edytowane przez hassi37
Opublikowano

Pytałem weterynarza o Kexxtone. U niego 140zł z podaniem. U drugiego myślę że będzie sporo tańszy. Przy następnych sztukach spróbuję, bo 140zł biorąc pod uwagę ilość mleka którą krowa zgubi to nie jest tak duży koszt.

Co do wlewek do poidła to średnio to widzę, bo taka krowa musiałaby mieć swoje poidło na wyłączność, no i jak nie będzie jej pasować to językiem wychlapie. 

Opublikowano

Macie jakieś sprawdzone sposoby na trudniejsze przypadki ketozy? Na przełomie listopada i grudnia wycieliły się 3 jałówki. Mimo codziennych wlewek glikolu z witaminami (agroglikona-->) dwie z nich wpadły w ketozę, która trwa już dobre 6 tygodni. Apetyt średni, poziom cukru we krwi 25-45, czyli słabo. 2-3 razy dostały kroplówki z wapna, glukozy i witamin no i codziennie dostają wlewki po 400ml glikolu. Raz na jakiś czas dodatkowo wlewka z Ruchamaxem lub Biopropilem. Boję się o ich wątroby...

Dziwne, że jeszcze mleka 18-20 litrów zdołają dać. Zwykle wystarczają wlewki co drugi dzień zapobiegawczo, ewentualnie jak już widać objawy, to tydzień leczenia i po sprawie, a tutaj już nie zliczę ile glikolu wypiły...

w ubiegłym roku wycieliły mi się 2 jałówki również wpadły w ketoze mimo różnych wlewów i długo się zbierały,   potem jak przeczepiłem je na stanowiska bo stały na oborze głębokiej to jedna nogę przednio jak stało to trzymała w górę i bardzo mało stała tylko do dojenia się ją zganiało i jadła też na leżąco, zajrzałem w racice i trzeba było szybko korektę i antybiotyki na kontroli racicy po 2 tygodniach już goiło się i lepiej jadła - przyczyną była chora noga nie było tego widać na głębokiej oborze bo widać miękki obornik jej nie dokuczał jak beton na stanowisku,

a druga jałówka też ketoza kroplówka i wlewy i cały czas słaby apetyt i najlepiej słuchać starszych ludzi bo mojemu tacie się przypomniało że może zęby gubić i boli ją "morda" i nie będzie jadła to wziąłem za nos zajrzałem i faktycznie mało miała zębów. Słaby apetyt utrzymywał się coś prawie 2 miesiące więc żeby się nie osłabiała robiliśmy jej wlewy z gliceryny co dziennie rano tak z 400 ml+200 ml ciepłej wody i stopniowo wlewy co raz rzadziej raz na 2 dni potem 3 dni i wyszła z tego. Sprawdź zęby u tych jałówek u mojego sąsiada padła tak jałówka słabo jadła nie dawał jej wlewów, dawała mleko schudła ogromnie zachodzi rana a ona się po prostu uspała.

Opublikowano

Ma może ktoś z was szybki i prosty sposób na podniesienie energii przy ketozie i przywrócenie apetytu? Daje glikol ale rezultaty średnie.

Kolego lepiej zapobiegać niż leczyć każdej krowie kextone przed wycieleniem i nie będziesz wiedział co to ketoza