Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy małem pytanko a mianowicie u wuja w t25 rozwaliło się łożysko oporowe przez docisk i po wymianie tarczy nowego docisku wałka nie idzie ustawić sprzęgła.jak go popuści to się ślizga a jak go ustawi tak jak powinno być to jest za ścisłe.powiem że to już 3 docisk w ciągu 2 miesięcy bo te dwa wcześniejsze były zwracane do sklepu bo się w palcach rozlatywały takie części teraz robią

Opublikowano

Witam.

Mam problem z moim władkiem a mianowicie gdy mam zapięta kosiarke rotacyjną albo Orkana czy cokolwiek  co wymaga trochę więcej siły na wałku wom przy rozpedzeniu np kosiarki na luzie nie da się wbić biegu sprzęgło ciągnie, wybić też się nie da bo jak się sprzęgło wciśnie to ciągnik jedzie i tak  jest od nowości a jest z 1990r. Ogólnie sprzęgło chodzi bardzo dobrze nie i biegi lekko wchodzą tylko jest problem gdy ma ciężej. Czy ktoś miał taki problem?

Opublikowano

Czy w łożysku oporowym można wywiercić otwór i tam wlać jakiegoś oleju lub roztopionego smaru bo problem jest taki że zaczyna już trochę szumieć i trochę ciężko chodzi a jest oryginalne jeszcze i nie chce wymieniać wymieniłem tylko łapki i ustawiłem na razie jest ok biegi wchodzą bez zgrzytu 

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Sprzęgło u mojego t25 od jakiegos czasu zaczęlo slabnoc to zaczalem je podciagac podciagac az podciagnalem całe i na pedale i na łapkach w srodku a sprzeglo nadal jest slabe co moze byc nie tak ??

Opublikowano

Witam, Czy ktoś z was miał problemy z nowymi dociskami, lub wie jak rozwiązać problem z wysprzęglaniem?? Kupiłem już drugi i niezależnie jak go wyreguluję czy ksążkowo czy docisnę trochę łożyskiem) poddaje się blacha oporowa a tarcza dociskowa stoi jak wryta... wrzucenie biegu graniczy z cudem... reklamowanie tego chyba nie ma sensu bo wymienią na ten sam szajs a nic innego na rynku nie ma :/

Opublikowano

A ma w ogóle docisk miejsce żeby się cofnąć? Jak wkręcisz te trzy śruby technologiczne to zluzuje się tarcza sprzęgłowa? w jakiej odległości od tarczy oporowej są główki palcy na puszczonym sprzęgle, i czy nie opierają się o tą blachę gdy wciśniesz sprzęgło?

Opublikowano

Docisk miał miejsce by się cofnąć ale fakt że nie za dużo, około 7 mm, sprężyny są wtedy dość mocne ściśnięte i blacha niestety się poddaje, wyszedłem z tego dospawując blaszki obok dźwigienek aby usztywnić konstrukcję co zadziałało, wadą jest brak możliwości wymiany dźwigienek oraz zapewne zwiększone obciążenie podpór wału przez niewyważenie (chociaż wątpię by ukraincy to wywarzali)  ale teraz blacha się nie poddaje i można normalnie włączać biegi. Jeśli ktoś by kiedyś miał problemy z dociskiem to brońcie Panie Boże przed kupnem nowego kompletu...

Opublikowano (edytowane)

20190602_133746.thumb.jpg.59ec9bd56d003a6b4959b8c98e252048.jpg

Witam, od niedawna  użytkuję Władka z 1980, ostatnio wpadł mi pedał sprzęgła. Przestał wysprzęglać, po odkręceniu dekielka zauważyłem że łożysko nie wykonuje pełnego ruchu. Przyczyna tkwi chyba w tym że, przekręciła mi się tuleja trzymająca łożysko i końcówki widełek spadły z ząbków przez co łożysko nie może wykonać pełnego ruchu. Uchwyt sprężynki stabilizującej tuleję jest przekręcony w jedną stronę. Czy to może być przyczyną i jak to poprawić 

Edytowane przez reduktorb
Opublikowano

Zadajesz głupie pytania. Widzisz że coś jest źle to zamiast poprawić tak jak powinno być i sprawdzić czy będzie ok to piszesz na forum. Odpowiadam - tak, jak zapniesz sprężynkę tam gdzie trzeba to będzie dobrze.

Opublikowano

Myślałem że to forum pomocowe, ale widzę, proste pytania są głupie. Widzę że, w tym traktorze występuje kilka powtarzalnych problemów ze sprzęgłem. Staralem się  przejrzeć stare posty by nie powielać nie potrzebnie tematów. Aby następni nowicjusze nie zadawali głupich pytań. Odpowiem sobie sam, taki efekt jak umnie daje sacierające się łożysko wyciskowe. Zrzuca tuleję zgodnie z kierunkiem obrotów silnika.

Opublikowano

Nie jedno zatarte łożysko wyciskowe w T25 przerabiałem i nigdy nie obróciło całej tuleji. Widocznie widełki są rozgięte bo to one tez powinny przytrzymywać tuleje. Moja rada - jak będziesz zmieniał łożysko to załóż od MTZ. W nowszych T25 tak było i wszystko jest do kupienia a przynajmniej jest możliwość smarowania go.

Opublikowano

Witam. Mam taki problem że jak włączę biegi polowe to sprzęgło nie odbija do końca tylko gdzieś do połowy. Zauważyłem że to wina blokady wodzików. Tak jakby wałek blokady biegów nie mógł się cofnąć, i coś go blokowało. I teraz pytanie co go blokuje, czy trzeba ściągać pokrywę skrzyni. Władek rok 77 na dwie dźwignie.

Opublikowano

Za słabo trzyma ci blokada biegów, ale te kulki i sprężynki od góry i zanim puścisz sprzęgło to wodzik się minimalnie cofa i wałek blokady nie może wskoczyc w nacięcie.

Opublikowano

Już wczoraj trochę tam  zaglądałem i zauważyłem że wodzik ostatni od przodu,czyli od biegów polowych nie cofa się tyle ile powinien i wałek blokady nie możę się cofnąć bo nie trafia w ten rowek w wodziku. I teraz pytanie co może ten wodzik blokować bo  jakbym na siłe go próbował wbić dalej młotkiem to wejdzie ale z dość dużym oporem. 

Opublikowano

to trzeba zdjąć pokrywę i wyregulować widełki na wodziku. Tam są dwie śrubki. Jedną popuszczasz a drugą dokręcasz i widełki przesuwają się w którą stronę chcesz. Widocznie są za bardzo dosunięte w stronę biegów polowych.

Opublikowano (edytowane)

Dobra więc usterka została skasowana. Widocznie ktoś musiał kiedyś nawalać młotkiem w wodzik i trochę go sklepał. Wyszlifowałem ładnie koniec i teraz już ładnie wszystko chodzi. Jeszcze zostało mi tylko złożyć.

Edytowane przez ROLNIK500
Opublikowano

Witam koledzy mam pytanie związane ze sprzęgłem w t25 wymieniłem łożysko wałka sprzęgłowego to w wale korbowym i po zamontowaniu docisku i osadzeniu wałka w tym łożysku walek kreci się pieknie natomiast jak obracam kołem zamachowym  to wałek ma spore bice 

Opublikowano

Łożysko w wale podpiera tylko koniec wałka, drugi koniec trzyma łącznik wałków ten za pompą hydrauliki. Teraz jak masz wałki nie skręcone to wystarczy że tarcza się przesunie pod dociskiem i wałek krzywo chodzi.