Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialbym zauważyć w imię "obrony" Ursusa, że Claas to też składak. Osie głównie Carraro i ZF. Silniki Fiat lub John Deere. Jedyne co mają to swoją skrzynię Dynashift/Quadra/Hexashift bo prawdopodobnie ich Cmatic to jest ZF. A sądzę tak bo w Xerionie się z tym nie kryją a w Axionie już tak.

Opublikowano

Dnia 23.12.2018 o 22:15, MARTINEZUrsus napisał:

Zgadzam się z Tobą absolutnie. Odkąd upadła komuna, to mamy gówno przez "u" zwykle. Po prostu nie ma na to wszystko twardej ręki i przez to wszyscy se robią co chcą, wolna amerykanka. Było jak było, ale mieliśmy przynajmniej bogate zaplecze techniczne i przemysłowe maszyn rolniczych i samochodów

Kolejny wielbiciel komuny. Za komuny mieliśmy to na co pozwolili nam ruscy i na dodatek bat nad głową. Teraz mamy to co wywalczymy sobie sami ale przynajmniej nie mamy bata unijnego nad głową. A to że jako naród nie potrafimy wywalczyć sobie własnego dobra to spuścizna po komunie która zakorzeniła w naszej świadomości że lepiej ukraść państwowe niż powalczyć o swoje. O zakorzenieniu w Polakach picia też warto wspomnieć - popytaj starszych ludzi i powiedzą Ci że oczywiście kiedyś się piło  ale ani wojsko, ani lekarze, ani zwykli pracownicy nie żłopali na potęgę.  Dopiero lata 70 to masowa degeneracja Polskiego narodu przez Ruskich którzy w jednej ręce trzymają bat a z drugiej wlewają wódkę do gardła żeby cię omamić że ten bat to nie bat a tylko taka zabawka.  I wtedy pili wszyscy - od dyrektorów, generałów, szeregowych "wojska polskiego" które polskie było tylko z nazwy po zwykłego wyrobnika z pegeru który już  na podwójnym gazie wyjechał z PGR i za flaszkę wykombajnował zboże a za kolejną sprzedał jeszcze 2 baniaki ropy spuszczonej z maszyny.

Opublikowano

Ojciec mi zawsze mówił: 

Okradając zakład pracy okradasz komune przyczyniajac się do jej upadku. 

Także widzicie. Byli społeczne przyzwolenie bo jak jeden kradł a zauważył to drugi to kradli oboje żeby nie było że jeden drugiego zakapuje. A skoro udało się raz to uda się drugi i kolejny raz. Kradli wszyscy. Od robotnika po kierownika... 

A teraz te barany zakładają koszulki "KON

STY

TU

CJA" 

I jeżdżą do US&A bo oni byli kimś... 

Opublikowano
5 godzin temu, akmaly napisał:

Poczytaj trochę książek historycznych, co, gdzie i kiedy było budowane w Polsce, jakie wtedy były technologie i to w kraju którego na mapie od 123 lat nie było. Socjalizm Piłsudskiego, przy komunie, to jak mucha przy krowie.

No co było budowane. Gdynia, COP i węglówka. A reszta kraju przymierała głodem. Efekt był taki, że z fabryk zbudowanych ze składek i zagranicznych kredytów korzystali Niemcy w II WŚ bo my za dużo w nich nie kupiliśmy bo nie było na to już pieniędzy.

Nie ma lepszego i gorszego socjalizmu. Każdy jest do bani.

Opublikowano

W 20 lat zrobiono więcej niż niejeden kraj w pół wieku. COP, Gdynia i Śląsk były koniem napędowym kraju, bez niego nie było by dzisiaj polski. Embargo na produkty mieliśmy z każdej strony granic lądowych, a jedyny na ówczesne czasy port mieścił się w Gdańsku, którym wiadomo kto zarządzał. Prawda jest taka, że mieliśmy świetnych fachowców jak, m.in Eugeniusz Kwiatkowski. Zagraniczne kredyty były, są i będą - kwestia ile z nich mamy i kiedy oddamy. 

Socjalizmy jest wygodny dla prostych ludzi, dlatego do dziś znajdzie się wielu, co na myśl czasów komunistycznych, zakręci się łezka w oku. 

Opublikowano

Eugeniusz Kwiatkowski był dyktatorem gospodarczym II RP. Taki Mateuszek Morawiecki sprzed 90 lat. Polecam doczytać o tym jak celowo udzielano kredytów firmom na skraju bankructwa tylko po to, żeby je potem przejąć (coś jak kupowanie banków za złotówkę). Polityka gospodarcza i zagraniczna to była klęska, która skończyła się jak skończyła.

Opublikowano

Kradzież to zawsze kradzież - mało ważna jak byłaby motywowana lub usprawiedliwiana.

Opublikowano

Dowiedz się co oznacza słowo dyktator, później zestaw z tym co napisałeś.

Działał na rzecz swojego państwa, może mało etycznie, ale dla dobra Polski i ma ewidentne zasługi w dla Polski.

Opublikowano

No właśnie. Żeby Państwo Polskie mogło funkcjonować potrzebne było poświęcenie. Władze cisnęły szary lud, by ten zapie*dalał w imię ojczyzny. Ludzie biedowali, głodowali, ale pracowali po to, by ich dzieci miały lepiej. 

Ale co to ma do obecjej sytuacji?

Opublikowano

Widzę temat ,zbiegł z traktorów na ustroje ,więc postaram się odrobinę Was pogodzić i zakończyć ten temat; A więc socjalizm II RP polegał na taktyce 2 wrogów ,(wiecie jakich) i całą gospodarkę kraju drenowano ,by wybudować COP i port w Gdyni (czy wyprodukowano jakąkolwiek tam armatę? o ile wiem to nie.) Chęci były dobre ,ale równie dobre miał Gierek... Zauważyłem że popiera się teraz socjalizm II RP ,bo był przeciw Rosji Radzieckiej ,a nienawidzi socjalizmu PRL ,gdyż był z nim zgodny. Który lepszy? Żaden ,bo każdy bankrutuje ,czemu II RP tego nie uczynił? Bo miał za mało czasu ,,gdyby nie II WŚ byłoby to samo. Czemu po tzw. upadku komunizmu nic nie wychodziło? A jak miało wyjść skoro była to umowa kiszczaka (celowo z małej) z PZPR ,a zasiadacze okrągłostołowi to jego agenci? Taki teatr dla ludu by uwierzył że coś się zmieniło. Próba ujawnienia agentów skończyła się odwołaniem rządu Olszewskiego przez ,,przywódcę solidarności co komunę obalił". Ciągłe podwyżki podatków ,skomplikowane prawo itp. i to ma być ta ,,wolna polska"? Ustawę Wilczka która de facto odchodziła od komuny ,zmieniano by do niej wrócić (komuny). Brawo Mattti za nawiązanie do mitteleuropy ,sam ostatnio o niej zapomniałem... 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, akmaly napisał:

Dowiedz się co oznacza słowo dyktator, później zestaw z tym co napisałeś.

Działał na rzecz swojego państwa, może mało etycznie, ale dla dobra Polski i ma ewidentne zasługi w dla Polski.

Oni wszyscy tak działali dla dobra Polski, że chwilę po pierwszych wystrzałach spier***** do Anglii. Poświęcenie na całego.

Kończę bo rozmowa nie na temat.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 27.12.2018 o 10:21, Partyzant85 napisał:

Kolejny wielbiciel komuny. Za komuny mieliśmy to na co pozwolili nam ruscy i na dodatek bat nad głową. Teraz mamy to co wywalczymy sobie sami ale przynajmniej nie mamy bata unijnego nad głową. A to że jako naród nie potrafimy wywalczyć sobie własnego dobra to spuścizna po komunie która zakorzeniła w naszej świadomości że lepiej ukraść państwowe niż powalczyć o swoje. O zakorzenieniu w Polakach picia też warto wspomnieć - popytaj starszych ludzi i powiedzą Ci że oczywiście kiedyś się piło  ale ani wojsko, ani lekarze, ani zwykli pracownicy nie żłopali na potęgę.  Dopiero lata 70 to masowa degeneracja Polskiego narodu przez Ruskich którzy w jednej ręce trzymają bat a z drugiej wlewają wódkę do gardła żeby cię omamić że ten bat to nie bat a tylko taka zabawka.  I wtedy pili wszyscy - od dyrektorów, generałów, szeregowych "wojska polskiego" które polskie było tylko z nazwy po zwykłego wyrobnika z pegeru który już  na podwójnym gazie wyjechał z PGR i za flaszkę wykombajnował zboże a za kolejną sprzedał jeszcze 2 baniaki ropy spuszczonej z maszyny.

Nie jestem wielbicielem komuny, tylko chciałem wspomnieć, że jakoś wtedy się dało zaprojektować i zrobić kombajny, samochody (osobowe, ciężarowe). Dzisiaj nie ma przecież FSO i FMŻ. A jeżeli chodzi ogólnie o komunę i PRL, to nie było lepiej, tego nie powiedziałem.

Ale teraz już przejdę do właściwego tematu :) A mianowicie: dobrze, że Ursus pchnął do żyda autobusy. Jakieś hajsiwo zawsze wpadło, a teraz będą mogli się skupić na ciągnikach. Widać, że nowy prezes robi swoje. Mam nadzieję, że w końcu się skupią na jednym i Vigus w tym roku, zgodnie z planem wejdzie na rynek. Inaczej będzie z nimi kiepsko.

Dnia 29.12.2018 o 14:28, ACoCieTo napisał:

Czy raczej po prostu zwijają sie z rynku?

Z rynku na pewno się nie zwijają. Po prostu pan Zadroga spowiada się z grzechów za poprzednika i w końcu może coś z tego wyjdzie.

Opublikowano

Chyba te autobusy to całkiem oddzielna spółka w żaden sposób nie związana z traktorami. Tak mi się obiło o uszy ale nie zagłębiałem się w temat więc nie wiem czy to pewne info

Opublikowano
Dnia 6.01.2019 o 10:50, lukig napisał:

A czemu? Znasz już jakieś wyniki testów?

Bo to nic nowego nie wnosi. Wywarzają otwarte drzwi. Jakby zrobili swojego CVX/Vario to tak. To mieliby czym się chwalić. 

Jeżeli chcieli robić klasyczna skrzynię to trzeba było zrobić dwusprzęgłową.