Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy mam pytanko. Kupilem ciagnik 11 lat temu umowa k-s oplacona w urzedzie skarb, nie rejestrowalem go Teraz chcialbym to zrobic ale zaginela mi umowa. co moge zrobic?

Opublikowano

Witam czy to prawda ze w ostatnim czasie weszły w zycie przepisy ktore zabraniaja rejestrowania pojazdów tzw. SAM? I jak ktos sobie zrobi przyczepke to juz jej sobie nie zarejestruje?

Opublikowano

Cześć.

Mam do Was takie pytanie.

Chciałbym zarejestrować ciagnik (Ursus c330) który NIGDY NIE BYŁ WCZEŚNIEJ REJESTROWANY.

Posiadam do niego niestety jedynie umowę kupna/sprzedaży i jakiś papierek, że silnik był wymieniany.

Istnieje możliwość wyrobienia do niego dowodu rejestracyjnego?

I co jest potrzebne do rejestracji?

Pozdrawiam

Opublikowano

witam Chce sprzedac ciagnik na umowe kupno-sprzedaz. Czy po dokonaniu tranzakcji sprzedajacy tez zalatwia jakies formalnosci u urzedzie komunikacji czy zalatwia to kupujący ????

Drugie pytanie Jesli bede go sprzedawal w grudniu , a od grudnia bede na vacie ijest opcja ze bede go sprzedawal na fakture vat, to czy tutaj tez sa jeszcze jakies formalnosci do zalatwienia?????

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Panowie jak mam zarejestrować C-328 bez dokumentów. Mam tylko umowe kupna i sprzedaży. Czy mam się udać do urzędu miasta lub wydziału komunikacji i po numerach jego znaleść jakiś papier? jak to zrobić żeby go zarejestrować?

Edytowane przez dominoc328
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nic nie znam z tych rzeczy. Co dalej jakie propozycje? :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

to pozostaje mi aby teraz już kupno uzywanego dowodu rejestracyjnego?

Opublikowano (edytowane)

I ja się podłącze, jeśli już była mowa o takiej sytuacji to przepraszam, ale proszę o pomoc.Mam jeszcze takie pytanie, mój dziadek zakupił pod koniec lat 80-tych, używanego ursusa c 355 i go nie przerejestrował na siebie, dziadek zmarł, ale tata jest współwłaścicielem. Ostatnio przeszukiwałem szufladę i znalazłem umowę kupna-sprzedaży oraz stary dowód rejestracyjny. Czy jest możliwość rejestracji??? Bardzo proszę o pomoc i jeśli jest jakiś sposób rejestracji to proszę o rady.

Edytowane przez Farmer21
Opublikowano

Może i podlega, ja chciałem zarejestrować przyczepe i ciągnik wyrejestrowany w 90 latach, to niestety nie udało się. Po podaniu danych właściciela i numerów rejestracyjnych nic im się w komputerze nie pokazało i na tym się skończyło.

Opublikowano

zle podszedłeś do rzeczy.

Ja przedstawiłem w WK umowę kupna-sprzedaży przyczepy rolniczej (z nr rej i nr ramy) i poprosiłem aby odnaleźli dowód rejestracyjny w archiwum.

Powiedzieli że się nie da, ja im wydruk kodeksu drogowego że przyczepa rolnicza podlega ponownej rejestracji. Po przepychankach trafiłem na bardziej kumatego gościa który miał poszukać.

Poczekałem 2 miechy bo mi się nie spieszyło, telefonik że odnaleźli wpisy i mają stary dowód, zrobiłem okresowe badanie techniczne i dostałem nowy dowód w WK.

Wszystko się da, pytanie czy warto i czy komuś zależy. Mi zależało ;)

• Like 1
Opublikowano

Z tego co dzisiaj mi mówił tata to ten ciągnik był wyrejestrowany po sprzedaniu przez dawnego właściciela, więc co będzie mi potrzebne do rejestracji???Sam dowód wystarczy czy umowa też? Mam umowe i dowód ale nie wiem czy dawny właściciel jeszcze w ogóle żyje. Dodam ,że ciągnik zakupiony w tym samym powiecie :)Bardzo proszę o pomoc wszystkich, a w szczególności @Nikita_Bennet bo widzę,że dobrze orientujesz się w temacie:)

Opublikowano

Stary właściciel nie ma tu już nic do rzeczy bo z chwilą podpisania umowy wszelkie sprawy odnośnie pojazdu go nie dotyczą.

@Nikita - mój błąd. Pomyliło mi sie z samochodami i czasowym wyrejestrowaniem

• Like 1
Opublikowano

Aha dzięki bardzo @lukasz222, czyli powinni mi go zarejestrować jeśli zgłoszę sie do WK ze starym dowodem? Umowę mam jak już wcześniej pisałem tylko jest "trochę" zniszczona ;/ Tylko trzeba chyba przegląd zrobic?

Opublikowano

zle podszedłeś do rzeczy.

Ja przedstawiłem w WK umowę kupna-sprzedaży przyczepy rolniczej (z nr rej i nr ramy) i poprosiłem aby odnaleźli dowód rejestracyjny w archiwum.

Powiedzieli że się nie da, ja im wydruk kodeksu drogowego że przyczepa rolnicza podlega ponownej rejestracji. Po przepychankach trafiłem na bardziej kumatego gościa który miał poszukać.

Poczekałem 2 miechy bo mi się nie spieszyło, telefonik że odnaleźli wpisy i mają stary dowód, zrobiłem okresowe badanie techniczne i dostałem nowy dowód w WK.

Wszystko się da, pytanie czy warto i czy komuś zależy. Mi zależało ;)

z tym się zgodzę tylko czasami jest problem że nie wiadomo w którym starostwie był wyrejestrowany miałem taką sytuację że w starostwie w którym teoretycznie miał być wyrejestrowany w ogóle go nie było i otrzymałem informację że możne w innym SP a oni nie maja jak sprawdzić bo nie ma takiej ogólnopolskiej bazy danych :)

Opublikowano

Czyli z tego co wyczytałem to nawet jeśli będą mi w WK mówić ,że nie da się nic zrobić to powinienem walczyć o swoja rację??? No nic jeśli możecie jeszcze cos doradzić to bardzo proszę. Postaram sie jeszcze skontaktować z gościem z WK z którym można pogadać i zobaczymy. Chcę tylko na forum się dowiedzieć żebym choć troche był "w temacie" :D

Opublikowano

mi w WK wiele razy mówili że się nie da.

Skończyło się jak zacząłem prosić o podstawy prawne, kontakt z naczelnikiem, odmowy na piśmie itp. Na ostatni twardy dowód czekałem 5 dni. W poniedziałek złożyłem dokumenty w piątek był do odbioru. Pracują urzędnicy za moje pieniądze i wiedzą że będzie dym jak ja będę miał rację a oni mnie oleją.

@Farmer21 - zrobić możesz okresowe badanie techniczne + dodatkowe (ustalenie danych). Wtedy na kwicie będziesz miał wszystkie dane które przepiszą Ci do dowodu rejestracyjnego.

• Like 1
Opublikowano

@Nikita_Bennet. A to w sumie dobrze by było. No muszę powiedzieć, że bardzo pomogłeś. Pojadę w najbliższym czsie do WK to zobaczymy co nazałatwiam. Jak coś mi się uda to podzielę sie na forum, żeby było wiadomo czy gra warta świeczki :) Pozdrawiam wszystkich z podobnym problemem -_-:)

Opublikowano

najpierw zadzwoń i opisz sytuację. Tak wiem na telefon to pizzę i panienki się zamawia ale jak pójdziesz do WK i czegoś istotnego nie będzie to pracownik może Ciebie zapamiętać a telefonicznie to raczej wątpliwe.