Skocz do zawartości

Podorywka - pług, agregat podorywkowy czy moze jednak talerzówka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego proponuję bronę talerzową.Już gdzieś się wypowiadałem na ten temat.Też mam 115km i miałem okazję pożyczyć w zeszłym roku i grubera i talerzówkę.Uwierz mi z gruberem się nie pośpieszysz a prędkość ma tu wielkie znaczenie.Gruber po kukurydzy nie bardzo bo się masa zawija na łapach i później zostają "kupki"Nie wiem w jaką szerokość agregatu celujesz.

Ja wybrałem bronę szerokości 3 metry i już przeszła chrzest bojowy po jęczmieniu.

Opublikowano

Nie mogę wiele powiedzieć bo zrobiłem dopiero 5 ha po jeczmieniu.Dobrze przemieszane resztki i szybkość obrobienia tych 5 ha w porównaniu do pługa podorywkowego.

Opublikowano

Zastanawiam się nad zakupem talerzówki do c 330 tylko mam dylemat co do talerzy czy gładkie czy te "szczerbione" jakby ktoś mógł mi wyjaśnić jak jest różnica pomiedzy tymi talerzami bo są jeszcze takie gęsto szczerbione jak i rzadziej i które lepsze ? I czy ursus c 330 poradzi dobie z talerzówką ? I ewentualnie jaką szerokośc wybrać myślałem nad 1,6 m ale nie wiem czy będzie dobrze ciągnik kryło ?

Opublikowano

a co powiecie o txxl 4m uni, kolega ma i jest zadowolony po rzepaku 2 razy stalerzuje i sieje pszenice i tak juz od paru lat, przymierzam sie do kupna alenie moge sie zdecydowac jaka wybrc,bedzie pracowal jd6910 lub jak dal by rade jd6800

Opublikowano

Panowie pytam w imieniu znajomego czy na 3h opłaca mu się kupować brone talerzową do 60tki? Ma on tylko pług duży 3x35. Może lepiej kupić podorywkowy 5 skibowy czy robić podorywkę tym dużym? 

Opublikowano

Zalezy, jakaś mała famarolowska to ze 2-3tys zł. 3ha to niedużo, nawet tym 3skibowym za długo by mu to nie zajęło. Tyle, że talerzowka wygodniej, szybciej. Nikt za niego decyzji nie podejmie

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie stosowania brony talerzowej do uprawy ścierniska. Pewien niemiecki doktor kategorycznie odradza stosowanie takiego narzędzia ze względu na wałki słomy jakie układa za talerzami. Wg niego optymalne narzędzie do ścierniska to gruber, a od talerzówki lepszy jest pług podorywkowy. Co o tym sądzicie?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Czarek525
      Witajcie, rozglądam się za budżetową broną talerzową 2,5m bez hydropaku do uprawy pożniwnej i ewentualnie przedsiewnej. Na oku mam Unitecha, Janpola, Euromasza. Jaki wał byłby lepszy strunowy czy lepiej dopłacić do daszkowego ? Jakie piasty są lepsze obsługowe czy bezobsługowe ? Talerze 510 czy 560 ? Posiada ktoś takie brony talerzowe ?
      Gleba sypka i miejscami gliniasta.
    • Przez Dastan
      Macie jakiś patent na wyrobione otwory ścinające od zabezpieczenia kołkowego w gruberze? Akurat UNIA, ale to raczej nie ma znaczenia, u mnie to otwory już wyglądają masakrycznie wręcz wciskają się już w te drugie od innego kąta i są mocno zaoblone. 
    • Przez Monika13
      Chce kupić  talerzówke do uprawy pozniwnej zboża kukurydzy i rzepaku. Zastanawiam się między pottingerem terradisc 3001 a kverneland Qualidisc farmer. Jakie są wasze opinie na temat tych maszyn? 
    • Przez karol210589
      Witam. Mam problem z podskakującą brona talerzową agro masz ATO 30. Brona wypoziomowana i powyzej ok 8 km/h brona na wale oponowym podskakuje jak piłka i nie da się pracowac. Niewiem w czym problem i jak go rozwiązać.  Póki co pomaga zagłębienie przedniej części na podnosniku-przód pracuje głębiej lecz nie podkaskuje. Ponadto w takim przypadku co jakiś czas maszynę ściąga w dwie strony.  Myślę że pomóc mogłoby dociążenie tylu, lub dorobienie przednich kół-tak jak maja to szersze zaczepiane maszyny. Swoją drogą....nie tędy droga żeby takie cyrki się działy....

• Przez DamianoC360
      Witam.posiadam od niedawna bronę talerzowa strumyk alfa v2 1.8m plus wal strunowy dziekan. Ciągnik to c 360. Jak robie uprawę talerzowka i prowadzę kolo w bruzdzie nie dorzuca mi żeby zakryc poprzedni przejazd. Jeżdżę po prawej stronie. Wkurza to że znać jest każdy przejazd. Dopiero jak jadę prawym kołem po talerzowanym to w miarę jest ok.  Ale to wtedy strata szerokości paliwa i czasu. Miał ktoś podobny problem? Z góry dzieki 
      PS. jeżdżę 3 biegiem

• Dodaj nową pozycję...
v