Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ma ktoś namiary na jakiegoś gościa -firmę co zajmuje się regeneracją -naprawa orbitrol (claas)? niezbyt daleko od Puław ..wielkie dzięki

Edytowane przez miturskir
Opublikowano

W piątek rozbierałem orbitrol, tylko część od strony przewodów.. Otóż nie ma tam żadnych sprężynek albo tłoczków jak w niektórych orbitrolach. Wymieniłem tylko oringi ponieważ się strasznie lało. Najlepiej jakby były oryginalne lub idealnie dopasowane.. :P

Opublikowano

ja odkręciłem od spodu 8 nakrętek wyjołem te dekielki i zaczołem wymieniać oringi gdy i po chwili wyleciało mi całe tłoczysko do dołu po ponownym złorzeniu orbitrola brak reakcji na skręt i zaczoł się dylemat

Opublikowano (edytowane)

miturskir twój orbitrol nadaje się do wymiany , raczej nikt ci go nie ustawi ponownie żeby działał chyba że w Tucholi . Spróbuj zadzwonić do firmy Złoty Kłos Adam Tęsny bierze na wymianę uszkodzony i daje dobry jak ma na sklepie.

Edytowane przez zbycho77
Opublikowano

Witam

Mam problem w swoim claasie mianowicie po włączeniu młocarni świeca sie wszystkie kontrolki. Po włączeniu maksymalnych obrótów nie gasną, zaczyna migać kontrolka od podajnika ziarnowego i włącza się sygnał. Może mi ktoś powiedzieć dlaczego nie gasną kontroli(wiem ze na maxie obrotów powinny zgasnać) w czym może leżeć problem ?

Dodam ze w zegarze od obrotów młocarni skacze wskazówka mimo równych obrotów a na zegarze od kontroli strat ziarna mrugają od dołu do góry.

Opublikowano

Co d silnikow merca z tamtych lat , jezeli choc troszke byly zadbane to sa nie do zajechania. Co do kalamitek to musialbym obejsc kombajn i popisac, jak bede mial chwile to postaram sie to zrobic.

Co do kontrolek , to posprawdzaj czy sa kable przy czujnikach, prad na kablach, masy dobrze polaczone , odleglosci miedzy zebnikiem a czujnikiem. Co do wskazowki skaczacej to albo slabo laczy przy czujniku i jak wpada w wibracje to skacze , albo pada juz sama ta pradniczka, luz na wirniczku , brak przejscia pradu ze zwojow na piny

Opublikowano

siema :D

jak konkretnie ustawiacie kierownice wiatru do rzepaku? znaczy na ktora dziurke pierwsza a na ktora druga, bo w tamtym roku robilem to sposobem prob i bledow i ustawilem ale... zapomnialem jak to bylo :D

Opublikowano

Podepnę się pod temat, aby nie zakładać nowego. Mam problem z hamulcami w Dominatorze 86. Raz są, raz nie ma, dopiero po kilkukrotnym podpompowaniu pedałem hamulca coś chwyta. Pompki nowe, dobrze odpowietrzone, płyn jest.. Ma Ktoś pomysł w czym w takim razie moze tkwić przyczyna?

Opublikowano

siema :D

jak konkretnie ustawiacie kierownice wiatru do rzepaku? znaczy na ktora dziurke pierwsza a na ktora druga, bo w tamtym roku robilem to sposobem prob i bledow i ustawilem ale... zapomnialem jak to bylo :D

Instrukcja podaje że standardowe ustawienia to dolna kierownica na druga od dołu a górna na trzecią od dołu. Dodatkowo pisze ze przy ziarnach ciężkich kierownicę ustawia sie bardziej pionowo a przy ziarnach lekkich bardziej poziomo.

Opublikowano (edytowane)

no dzieki kolego :D ale juz znowu sie tym bawilem i sam doszedlem i wlasnie mam ustawione tak jak ty podajesz :D ale dzieki za odp przyda sie innym :D

Podepnę się pod temat, aby nie zakładać nowego. Mam problem z hamulcami w Dominatorze 86. Raz są, raz nie ma, dopiero po kilkukrotnym podpompowaniu pedałem hamulca coś chwyta. Pompki nowe, dobrze odpowietrzone, płyn jest.. Ma Ktoś pomysł w czym w takim razie moze tkwić przyczyna?

no ja mialem to ciagle z pompka sprzegla... wymieniona na nowa, uklad odpowietrzony nigdzie nie cieknie, rano pompka trzymala pieknie a pod wieczor juz ledwo dalo sie bieg wbic, i co sezon ta pompka padala (tloczki) kupione mialem 2 i w tym roku ze spalonego wyciagnalem sprzeglo mechaniczne i po problemie :D

jak sie nazywa ta twoja pompka? moja to byla "rhino" czy cos, 2 stowy ten szmelc kosztowal

Edytowane przez kravter