Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcieliśmy dzisiaj odpalić Fendta(Farmer 312), odpalił bardzo ciężko za którymś podejściem, chwile pochodził na nierównych obrotach kopcąc cholernie na biało(popmpa nie reagowała na zmiane obrotów) i zgasł, no to ojciec spróbował jeszcze raz, ale nie było szans, z tłumika nie wydostaje się ani gram dymu, traktor nigdy nie miał problemu z odpalaniem palił w tęgie mrozy bez probllemu. Myśle, że coś w popmie zamarzło albo coś i silnik w ogóle nie dostaje paliwa. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Problem w tym, że teraz nie chce w ogóle zapalić, pompa nie podaje chyba paliwa bo z tłumika zero dymu przy kręceniu rozrusznikiem, myśle, że coś z pompą się stało.

Opublikowano

jeśli kręci i nie ma dymu to oznacza że pompa nie podaje paliwa prawdopodobnie jest woda w pompie, kup środek do ON czyli uszlachetniacz do paliwa , wlej do zbiornika ,rozgrzej jakoś pompe i powinien odpalić.

Opublikowano

miałem podobnie w ubiegłym roku w swoim NH pod wpływem mrozu z ropy (niby zimowej) wytrąciła się wazelina i cały czas zatykała odstojnik spuściliśmy wszystko ze zbiornika i zalaliśmy z innego cpn-u ropę i już było ok także proponuje zrobić tak samo

Opublikowano

Ja miałem podobny problem w piątek w moim 312. Też nie chciał odpalić to kupiłem samostart i jakoś powoli dał rade. Ciężko i nie równo chodził ale po chwili było ok jak sie nagrzał. Natomiast w sobotę w ogóle nie chciał odpalić i też nie leciał z komina żaden dym. Wlałem na cały zbiornik 0,5 litra denaturatu i 100g uszlachetniacza. Wymieniłem filtr paliwa (ale nie zakręcałem kraników bo chciałem zobaczyć czy czasem w wężykach nie zamarzło paliwo). Po zmianie filtra odpalił od ręki ( tylko świece podgrzałem chwile). Radziłbym najpierw sprawdzić filtr a jak nie odpali to dopiero grzebać przy pompie.

Opublikowano

Filtr wymieniony, czekamy do przyszłego tyg. jak się ociepli i zobaczymy. Ojciec chce jeszcze spóścić paliwo i nalać nowego ogrzanego, problem w tym, że to stare dziadostwo dostało sie do pompy.

Opublikowano

po ostatnich mrozach przekonałem się że najwięcej broi paliwo , nie miałem problemu z paliwem , bo zrobiłem jak radził mi jeden kierowca ciężarówki - 5 litr€w benzyny na 200 litów ropy i spokojna głowa parafina się nie oddzieli

Opublikowano

Ja miałem podobny problem w piątek w moim 312. Też nie chciał odpalić to kupiłem samostart i jakoś powoli dał rade. Ciężko i nie równo chodził ale po chwili było ok jak sie nagrzał. Natomiast w sobotę w ogóle nie chciał odpalić i też nie leciał z komina żaden dym. Wlałem na cały zbiornik 0,5 litra denaturatu i 100g uszlachetniacza. Wymieniłem filtr paliwa (ale nie zakręcałem kraników bo chciałem zobaczyć czy czasem w wężykach nie zamarzło paliwo). Po zmianie filtra odpalił od ręki ( tylko świece podgrzałem chwile). Radziłbym najpierw sprawdzić filtr a jak nie odpali to dopiero grzebać przy pompie.

Nie wolno dolewać do ropy denaturatu. Zrób takie doświadczenie i do przezroczystej butelki nalej ropy, a potem dolej denaturatu zobaczysz co się zrobi.

Opublikowano

Nie wolno dolewać do ropy denaturatu. Zrób takie doświadczenie i do przezroczystej butelki nalej ropy, a potem dolej denaturatu zobaczysz co się zrobi.

A coś się może stać jak sie doleje denaturatu. Przecież to spirytus tylko że zanieczyszczony. Czy to może szkodzić na silnik??

Opublikowano

Na silnik może nie ale filtry raczej tak, po zmieszaniu denaturatu z ropą tworzy się substancja przypominająca żel, która zapycha filtry. Sam w to nie wierzyłem dopóki znajomy mi nie pokazał. Podobno najgorszy jest ten fioletowy denaturat.

Opublikowano

Na 100% paliwo albo woda mogla w wezykach zamarznac albo wtracila sie parafina .. Mialem ten sam problem to mi bezpiecznik od pompy wywalilo po zmianie paliwa i bezpiecznika odpalil odrazu.I w filterku przed pompka zasilajaca zamarzla woda :/