Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Białko ogólne w paszy, u Ciebie 21% to suma wszystkich białek i związków azotowych czyli białko strawne niestrawne, mocznik itp więc odpowiedz na pytanie który by zrobił taka pasze za 1200 brzmi: każdy. w dodatku skład też bez szału, za 1315 brutto luz mam deheus optimlek 20 gdzie w składzie jest kolejno: kukurydza, pszenica, bobik, makuch rzepakowy, sruta rzepakowa, pszenżyto, ddgs, sruta sojowa,melasa lub w innej partii: ddgs, pszenżyto, kukurydza, bobik, sruta rzepakowa, sojowa, makuch, melasa, otręby. ogólnie każdy swoje chwali ale prawda jest taka że najważniejsze są objetosciowki, Jak masz dobre kiszonki to byle gównem z worka podsypiesz i będzoe mleko a przy marnej sianokiszonce na odbiór 2-4 litry mniej od sztuki.
  • Like 1
Opublikowano

Znam dossche na wylot. Nawet 10 kg tej treściwej nie pokrywa zapotrzebowania na Wit w 30 % krowy w szczycie laktacji. Ddgs i rzepak można kupić po 1200 za tonę otręby i zboże taniej czyli bez liczenia widać że wychodzi dużo drożej. Nie mogę znaleźć w necie ale Zaloze się że Ta pasza ma góra 110 btje 1,05 jpm czyli nic szczególnego..  moja podstawa kosztuje 1065 zł a premia ok 1200. W składzie jest pokryte zapotrzebowanie na Wit, są drożdże i bufor a to znacznie podnosi cenę.

50 kg pszenżyta 20 rzepaku i 30 ddgs i masz 21% bo bez mocznika za ok 900 zl

Nie ganie nikogo kto stosuje gotowe mieszanki bo każde  gospodarstwo jest inne ale nie mówcie że wychodzi taniej. Dla mnie 200 zł na tonie to bardzo dużo.

Opublikowano

Jest bez mocznika , żyto u nas kosztuje paszowe 730 zł netto wiec nie wiem gdzie takie tanie zboża , nikogo nie oczerniam ani nie krytykuje tylko nie podoba mi sie okreslenie pełnoporcjowa to zmiotki i resztki .... nie wiem gdzie kupujecie tak tanio zboża naprawdę mieszanka zbożowa 750 zł pszenica blisko 850 ...a ty liczysz że pasza wyjdzie 900 zł to jeszcze ktos powie że rzepak kupi po 900 zł każdy niech robi jak uważa .

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Jest bez mocznika , żyto u nas kosztuje paszowe 730 zł netto wiec nie wiem gdzie takie tanie zboża , nikogo nie oczerniam ani nie krytykuje tylko nie podoba mi sie okreslenie pełnoporcjowa to zmiotki i resztki .... nie wiem gdzie kupujecie tak tanio zboża naprawdę mieszanka zbożowa 750 zł pszenica blisko 850 ...a ty liczysz że pasza wyjdzie 900 zł to jeszcze ktos powie że rzepak kupi po 900 zł każdy niech robi jak uważa .

Nawet jak policzysz zboże po 900, a rzepak i ddgs po 1200 to wychodzi 1050zł, dorzucając otreby, kiełki i inne gluteny obniżasz cene dorzucając wit podwyższasz wiec wyjdzie ci podobnie. 1270-1050 = 220 zł za te pieniądze wole kupić swojej kobiecie sexy stanik w triumphie. Rocznie ile do przodu niech kazdy sobie policzy. 

Opublikowano

powoli produkt ,, uboczny '' staje si drozszy od produktu głuwnego . Otreba pszenna 700 zł pszenica 800    , wysłodka tofi 1000 zł cukier 1400 zł   , soja non gmo polskie nasiona 1400 zł sruta z niej 1800  itak dalej mozna wyliczac .... . Pamietam nietak dawno odpad z produkcji płatek owsianych był po 100 zł  po artykule jakito cud do podsciułki  bydlakom 300 zł . jak by wygladała dawka oparta na kiszonce z QQ + lucerna przy genotypie na wydajnosc 7000 litrow  dało by rade  ?

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, kr9292 napisał:

Nawet jak policzysz zboże po 900, a rzepak i ddgs po 1200 to wychodzi 1050zł, dorzucając otreby, kiełki i inne gluteny obniżasz cene dorzucając wit podwyższasz wiec wyjdzie ci podobnie. 1270-1050 = 220 zł za te pieniądze wole kupić swojej kobiecie sexy stanik w triumphie. Rocznie ile do przodu niech kazdy sobie policzy. 

Na oko wychodzi jakies 27% białka. Nie widze ekonomiki żywienia taką pasza moge sie mylić.

2,8kg tej 27% potrzebuje do wyprodukowania 22l. przy 14 sianokiszonki i 18 kukurydzy 1000kg/2,8kg= 357 dawek 2,94 za 1 dawkę

1, 4kg + 1 kg zboża  44% potrzebuje do wyprodukowania 22l. przy 14 sianokiszonki i 18 kukurydzy 1000kg/1,4= 714 dawek protamilku + 1000dawek zboza 2120zł/ 2,96 za dawkę protamilku + 0,75zł zboze za dawkę = 3,71zł Ale w tym masz już witaminy chroniony rzepak cukry itp

Edytowane przez DamianWilk
Opublikowano

tym zeby pokryć zapotrzebowanie krów na białko i energie trzeba odpowiednio to zwiekszyć proporcje .. Ale nie tylko 1kg tej 27%.. jak wy to liczycie. Moze nie potrzebnie sie mieszam bo zaraz  fala madrosci pojdzie w moim kierunku... U mnie praktycznie się zgrywa w praktyce..

Opublikowano

Moim zdaniem na jedno wychodzi, może i dajesz go mniej ale te 44% białka jest ze 2 razy droższe niż własna mieszanka 20 czy tam 22%. Z tym że ten koncentrat to śruta sojowa, rzepakowa, drożdże, mocznik i jakieś cukry, jak to w każdym koncentracie, nie każdy chce tak żywić swoje krowy 

Opublikowano
10 minut temu, tumiwisizm napisał:

Moim zdaniem na jedno wychodzi, może i dajesz go mniej ale te 44% białka jest ze 2 razy droższe niż własna mieszanka 20 czy tam 22%. Z tym że ten koncentrat to śruta sojowa, rzepakowa, drożdże, mocznik i jakieś cukry, jak to w każdym koncentracie, nie każdy chce tak żywić swoje krowy 

Zgadzam się z tobą masz flaszkę ;) kwestia indywidualna 

Opublikowano

białko z rzepakowej nie wykorzystują krowy tych  34% a zaledwie 27%, zależnie też od energii dostarczonej do tej krowiej betoniarki. Białko użyteczne  a białko zawarte w paszy. Jest legenda w tym że w gotowcach rzepakowa lepiej jest wykorzystywana przez krowy ale sprawdzę to w przyszłym miesiącu , jak silos rzepakowej zjedzą

Opublikowano
10 minut temu, marcinffff napisał:

białko z rzepakowej nie wykorzystują krowy tych  34% a zaledwie 27%, zależnie też od energii dostarczonej do tej krowiej betoniarki. Białko użyteczne  a białko zawarte w paszy. Jest legenda w tym że w gotowcach rzepakowa lepiej jest wykorzystywana przez krowy ale sprawdzę to w przyszłym miesiącu , jak silos rzepakowej zjedzą

Bo niektóre gotowce maja ekspandowane surowce które są lepiej trawione w jelicie cienkim

Opublikowano
4 godziny temu, DamianWilk napisał:

Na oko wychodzi jakies 27% białka. Nie widze ekonomiki żywienia taką pasza moge sie mylić.

2,8kg tej 27% potrzebuje do wyprodukowania 22l. przy 14 sianokiszonki i 18 kukurydzy 1000kg/2,8kg= 357 dawek 2,94 za 1 dawkę

1, 4kg + 1 kg zboża  44% potrzebuje do wyprodukowania 22l. przy 14 sianokiszonki i 18 kukurydzy 1000kg/1,4= 714 dawek protamilku + 1000dawek zboza 2120zł/ 2,96 za dawkę protamilku + 0,75zł zboze za dawkę = 3,71zł Ale w tym masz już witaminy chroniony rzepak cukry itp

Na oko to wychodzi 21%. Zbyt utrudnniona ta kalkulacja. Ilość witamin drożdży i innych dodatków jest wręcz śmieszna bo to podniosło by cenę.

Strawność gotowców bardzo często nie dorównuje swoim mieszkankom, ze względu na śmieci które są tam wpychane. Kwesta ceny i firmy. Zawierają w sobie białko które często w ogole nie jest trawione przez krowy ale na papierze się Zgadza. I kolejna ważna rzecz to jakość białka. Mało który producent podaje ile jest jelitowego, mówią tylko o ogólnym które w ogóle nic nie znaczy. 

Opublikowano

a czy ja wiem jakie ty masz zboże czy ktos inny może smiecu może  miotła może haber może mak to n ie ma nic do wartości . Naprawdę zywiłem krowy zborzem i dodatkami miałem od około 20 sztuk max 500 a nie 1200 no cos chyba szło nie tak albo moje proporcje albo nie wiem kiedyś sie robiło mieszanka 300 kg 100 kg żyto 100 pszenżuto plus  jeczmień 100 protamilk complet sano  była tona krowy jadły ale nie było tego efektu przepraszam gdzie ty kupujesz rzepak po 1200 zł gdzie wiem to 1600 zł

Opublikowano

Toż wcześniej podawałem ceny i u mnie 1240 brutto. 1600 to chyba ekspandowany.

Opublikowano

Ja cię nie rozumiem człowielku, może zbyt głupi jestem, ale dla mnie zboże to zboże, a nie miotła z habrem. W całej mojej okolicy nie widziałem rzepaku drożdzego niż 1250. Sprzedawca mowił, że może być lekko w dół.  Jeżeli ci się sprawdza ta koncepcja a nie inna to rozumiem, że nie chcesz zmian. Ja tylko mówię, że można zrobić to taniej. 

PS. Koncentrat o parametrah protamilku można zrobić za ok 1400 zł, nawet z większą zawartością energii. Liczyłem na szybkości, jak bym posiedział, to jeszcze trochę bym urwał

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, rolstudent napisał:

Raczej wpływa na to proces granulacji. Podczas którego podnosi się temperatura i jest wysokie ciśnienie. Tak jak by mikro proces uzdatniania 

też tak mi się wydaje

a i rzepakowa luz ROL POL (schaumann) 1240 zł brutto silos, brązowy, drobniutki, mało grudek, jak nie ma silosu to mogą do BIG Gagów wsypać z cysterny, Big gag na turze do góry i przewód do wora z cysterny z końcówka z "odpowietrznikiem" (powietrze w górę , rzepak w dół), kierowcy nie protestują

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

zastanawiam się nad inną koncepcja białka, przedstawiciel zaproponował paszę 32% białka ogólnego TMR TOTAL 32 PIAST, energia 6,8 MJ  BTJN 240      BTJE 155 cena 1640 zł brutto w tym trochę witamin, buforów.  Białko z rzepakowej BTJN ok 220-230, 

Opublikowano
8 godzin temu, kr9292 napisał:

S. Koncentrat o parametrah protamilku można zrobić za ok 1400 zł, nawet z większą zawartością energii. Liczyłem na szybkości, jak bym posiedział, to jeszcze trochę bym urwa

No to podaj skład ? Wartość w kg dawnego składnika na 1000kg