Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:

Benzoesan wyjdzie drogawo najtaniej wychodzi kwas propionowy

Chyba na odwrót 

0.3kg na tonę benzoensanu skutecznie zabezpiecza nawet Kzk w rękawie. Gdzie kwasu propionowy go trzeba 2litry. 

Opublikowano
Dnia 8.11.2018 o 19:56, Skoczek1994 napisał:

To ile Ty kolego miesięcznie skarmiasz treściwych, bo żeby zaoszczędzić 2 tysie to trzeba kilkadziesiąt ton?

Mieszanka treściwych służy do uzupełnienia pasz objętościowych. U mnie zmienia się przynajmniej przy zmianie pryzmy. W razie czego korektę z dnia na dzień się robi. Nie wyobrażam sobie jechać na kupnej.

Dnia 8.11.2018 o 20:24, kr9292 napisał:

Nie całe 10 ton. I wiem co jedzą moje krowy. 

Stać cię na białko z najwyższej półki.

Dnia 8.11.2018 o 21:52, poziomka napisał:

Mam pytanie do tych co inseminuja sami u siebie sprawdzacie przed czy nie ma torbieli czy jak to robicie .

Mój mąż zawsze jajniki maca. Torbiel większy jest od pęcherzyka, bo to przetrwały pęcherzyk, który nie pękł. Wszystko kwestia wprawy. U mnie jeden w tym roku. Dostała hormon na pęknięcie. Ustawiamy i próbujemy znowu.

Opublikowano

Liczyłem swoją dawkę to 1216 zł za 22%. Ceny składników są wysokie, pszenżyto 920, kukurydza 980, soja 2250, rzepak 1240. Witamin i buforu nie liczylem, ale miesięczenie idzie na to ok 700-800 zł. To daje 170-230 zł do tony. Niestety pszenżyto i kukurydza ma ceny absurdalne. Dorobię się gniotownika to zacznę kupować gdzie indziej taniej całe ziarno.

Opublikowano

Nawet jak wychodzi mi tyle samo co w gotowcu to wiem co daję. Pasza oparta na wartościowych komponentach, nie odpadach z przemysłu. Moja ma 22 % i bogaty skład aminokwasowy a takie gotowe ma otrębach co mają w słoneczniku, wysłodkach, pszenmixach, glutenach? Oferują owszem tyle samo białka, ale na papierze a ile w tym jest białka strawnego? 

Opublikowano (edytowane)

Dawka liczona na 22litry  Bilansując białko i energię. Te same pasze objętościowe w każdej opcji.   

image.png

Edit Doliczajac zboże do dawki image.thumb.png.b0ff4c69bd902329023687edda1022f2.png

Edytowane przez DamianWilk
Opublikowano

A Ile twoja Thomas ma białka strawnego ? Takie gadanie .  Płacisz wymagasz i dostajesz produkt który chcesz a nie jak ktoś pisze resztki. Resztki to sa w paszy za 1000 zł tona a nie w porządnej  gdzie masz pół na pół prawie żwaczowe i jelitowe witamina e i a bufor 30 skrobi ponad 7 energii i 21 białka . Stosowałem kiedyś zborze i te protamilki i rzepak i cena nic lepsza a efekty były słabe a sie człowiek napierniczył przy tym. Teraz sie stosuje 4.5 tony w zasuszeniu i końcówce laktacji a jak sie pocielo wychodzi 6 ton to miesiąc ,ja aby musiał bym srutowac i mieszać a gdzie dla opasów i jałówek jeszcze robić czemu tego nie liczycie praca twoja policz aby te 15 zł godzina prąd  amortyzacja stracony czas.  Wiadomo są za i przeciw każdy musi znaleźć swój sposób na tanie żywienie 

Opublikowano

A cofnij ze 2-3 strony wstecz i zobacz składy mieszanek za 1300-1500 zł. To może wyjaśnij czemu mieszanka jak Delicja z agrocentrum  kosztuje blisko 2 tys zł?

Opublikowano

proste ze za wszystko trzeba zapłacic, za dowoz paszy za mieszanie za pensjie pracowników no i zysk mieszalni pasz. A gadanie o pracochłonnosci to też zabawne. Mozna sobi zorganizowac pracę i mini mieszalnie.  Podstawą jest jednak wiedza co ma w tej paszy być. JA nie znam sie na tym, daje białko zboża i premiks z cargila i jakos leci. te 9300 wydajnosci jest. Ale jak sie oczekuje 11000 to wiadomo trzeba wiedze ogarnąć. Znacie moze jakąs literature naukową na ten temat? Byłbym wdzięczny za jakies zródła 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tego nikt nie wie trzeba sie ich zapytać co tam tyle kosztuje 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Za tą pasze place 1305 brutto, ale daje max 3 kg na dzień dla najwydajniejszych jako dodatek, a tak to soja i rzepak i trochę zboża. Co sądzicie cena do jakości? 

Ostatnio był u mnie żywieniowiec i mówił , że Lach twierdzi , że można dać krowie nawet 7 kg rzepaku... Prawda to?

IMG_20181111_154449.jpg

Opublikowano

Gadać to oni sobie mogą. Ich ch...j obchodzi somatyka, rozród, itp. 

Opublikowano
7 godzin temu, zkordalski napisał:

A Ile twoja Thomas ma białka strawnego ? Takie gadanie .  Płacisz wymagasz i dostajesz produkt który chcesz a nie jak ktoś pisze resztki. Resztki to sa w paszy za 1000 zł tona a nie w porządnej  gdzie masz pół na pół prawie żwaczowe i jelitowe witamina e i a bufor 30 skrobi ponad 7 energii i 21 białka .

Wstaw skład tej porządnej paszy. Ile za nią płacisz?

• Like 1
Opublikowano

@zkordalski podpowiem Ci czemu delicja jest taka droga. Ponieważ zawiera więcej wartościowych komponentów jak pełne zboża i tłuszcze chronione. Faktem jest, że też ma gorszy skład niż 3 lata temuz tylko wtedy kosztowała 2200 zł. 

Opublikowano

Pasza solidna, za 1305zł szacun. Agrodelicja jest to pasza z dużą iloscią gliceryny i tłuszczu chronionego, moim zdaniem najwyższa półka i WARTO kupić  dla krów na początek laktacji niż płacić dla weterynarza za leczenie ketozy, a nawet upadki...

Jeżeli bym nie siał zboża, nie robił bym w mieszalnikach własnej treściwej. Ten czas poświęcony na łamigłówki z robieniem treściwej , można zainwestować w remonty, meliorację, pożądki a nawet dla rodziny, nie z lenistwa , 100 czy 200 zł zaoszczędzone na tonie to za mało, mieszalnie pasz mają niższe ceny do surowców zdecydowanie niż rolnik

• Like 1
Opublikowano

To ja przypomnę, że można wynająć usługę mieszania i niczego robić nie trzeba, dźwigać czy tracić czas, prąd. U mnie drogo sobie za to cenią, ale stawki to ok 60 zł/t.

Opublikowano

Wszystko zależy od skali, albo od tego czy masz się z kim np dogadać i wziąć na spółkę całe łódki soi, zboża, rzepakówki itd. Ostatnio tym sposobem mogłem mieć soję GMO po 1512 zł/t brutto. Tyle tylko, że ja żywię bez gmo. Pokazuje to jednak ile można zaoszczędzić przy zakupach całosamochodowych. 

Opublikowano

Zobacz sobie sam Mlekoma 21 z Dossche .  Ciekawy który z was by zrobił taka pasze przy cenie 1270 zł bruto. Widzisz sam wciskasz [pasze na początek laktacji to proponuje odpowiednik w dossche za 1600 ale jak kto woli. Wybrałes najdroższą na rynku i pokazujesz kwote 2000 zł a można znaleźć tańszą .
Wywar gorzelniany suszony kukurydziany,śruta poekstarkcyjna z rzepaku mąka z ziarna pszenicy ,kukurydza , gluten paszowy pszenny , otreby pszenne żytnie , kiełki słodowe śruta poekstrakcyjna słonecznikowa ,weglan wapnia melasa buraczana , pszenżyto chlorek sodu tlenek magnezu, witamina A 6000 j D3 6000 E 40 niacyna żelazo jod kobalt cynk selen miedz mangan,  zadawanie dla najwydajniejszych stad od 2 do 10 kg szt dzien w kilku odpasach . Nie chce mi sie pisac tych szczegółowych ilości reszty witamin bo  za dużo tego . Do tego stosuje wysłodki kukurydziane suszone toffi 1 kg sztuka i 150 gram dossche repro plus lizawka . Mi sie to sprawdza  Każdy może powiedzieć że gówno i resztki ale też mogę sie pochwalić wydajnością od krów Polskich( nic nie kupowane) mleka sprzedanego za ten rok od sztuki bedzie 8600kg podkreslę jeszcze to że u nas cieleta sa zywione cały czas na mleku pełnym a wiec 9 tyś jest .  Nie ma pod oceną te dane wyciagam na podstawie ilości oddanego surowca dzielone przez ilość sztuk w stadzie . 

A jeśli ktoś ma podobna w dobrej cenie chetnie poznam tą firme i może z nimi współprace dziś trzeba szukać oszczedności gdzie sie da a u nas jest problem z dobrymi składnikami i podkreslę że zywienie bez gmo ....co sprawia znaczne wieksze koszty a cena mleka każdy widzi bez korekt ku górze ...🙁