Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@leszek1000 możesz coś więcej napisać o oborze znajomego? jakiego wapna stosuje, ile go zużywa i jak często uzupełnia?

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianWilk napisał:

Mam taki problem i nie wiem dlaczego tak jest.. Białko 3,76 tłuszcz 4,42 mocznik 165. Wiec aby zwiekszyc mocznik obniżyłem delikatnie energię( wysłodki buraczane) a dodałem białeczka ( sruta rzepakowa ,protamilk, wiecej młota  oraz wiecej sianokiszonki). Do mojego TMR teraz dorzucam witaminy Sano Camisan( wczesniej Protamilk Complete). I po zastosowaniu tych zmian mleko spadło o 100l zamiast  zwiekszać leci na doł.. Czy zwiekszenie włokna mogło tak wpłynać po wcześniejszym obniżeniu dawki słomy, nie rozumiem tej zależności 

Dołóż energię z powrotem, białko ogólne 3,76 nie jest u każdej krowy takie same, masz krowy powyżej 200 dni od wycielenia, mleko będzie w dół od nich ale parametry w górę. Krowy poniżej 100 dni laktacji będzie im brakować energii i o ketoze nie trudno. Tym co zasuszają ogranicz energię. ja Mam 3,8 białko i żywieniowiec wczoraj mówił żeby energię zostawić w spokoju. Mocznik 160 nie jest zły, dosyp troszkę koncentratu /rzepakowej ok 0,2 kg

Opublikowano
16 godzin temu, DamianWilk napisał:

Nie ma się czym chwalić. Jedynie u mnie dlugowiecznosc  jest dobra 

Żebyś wiedział, że tu mnie masz😳 Długowieczność nie idzie w parze z wydajnością. Czasem ręce opadają. Ostatnio sprzedałam ostatnie 2 sztuki prawie 10 letnie. Dawały dużo 9-10 tys, ale bez nich skończyły mi się zapalenia i wysoka somatyka.

@nokia6002 na pierwszą ruję czeka się max 60 dni. Potem badanie i hormony na wywołanie i oczyszczenie. Do 100 dni od wycielenia musi być pierwsze zacielenie.

@KARGO trzymam kciuki za powodzenie twojego planu😉 Nie wątpie, że poradzisz w tym terminie.

Opublikowano
@przerzuwaczka-z tą wydajnością nie idącą w parze z długowiecznością to oczywiście nieprawda. Popatrz na wyniki z holandii (ilość tzw stutysięcznic). Poczytaj sobie o farmie Jos'a Knoeff'a z Holandii- stado ponad 150krów, ponad 50 stutysiecznic się juz dochował, w tym jedna niedawno skonczyła 18lat i przekroczyła 200tys życiowej produkcji. Tam cała wioska w której on mieszka ma podobno srednią życiową ponad 60tys (6 laktacji po 10tys). U rodziców są juz 2 krowy ktore przekroczyły 60tys (nieststy ocena dopiero.od 3 lat, więc nie ma na to twardych papierów). Somatyka niska a sztuki w 6-7 laktacji i na chwilę obecna robią sporo ponad 10tys na 305dni. Ze 2 lata temu sprzedalismy krowę ktora miala 15 lat. Miała niską somatykę i dawała 8-9tys/laktacje (sprzedana z powodu jałowosci). Dlugowieczność to przede wszystkim wiedza hodowcy i warunki bytowania bydła. Rasa jak sie okazuje nie ma z tym az tak wiele wspolnego. Ten mit ze hf idzie na smietnik po 2 laktacjach to chyba przez amerykanow sie zaczął-ale jak się faszeruje krowy somatropiną to nie ma sie co.dziwic ze po 2 latach zwierzę jest wrakiem.
Opublikowano

Długowieczność nie idzie może w parze z wydajnością ale jak kolega wspomniał dobrostanem. U mnie dla przykładu na 56 krów  23 sztuki jest w 4 bądź wyższej laklacji i właśnie dla tego głównie chce poprawić dobrostan przez nowy budynek aby ten odsetek podnieść. 

Opublikowano
43 minuty temu, przezuwaczka napisał:

@nokia6002 na pierwszą ruję czeka się max 60 dni. Potem badanie i hormony na wywołanie i oczyszczenie. Do 100 dni od wycielenia musi być pierwsze zacielenie.

Dlaczego musi być ? 

Opublikowano

Simental szybko się zatucza i jak joe jest w porę zacielona to z każdą kolejną rują spada skuteczność zacielenia, pojawiają się cysty na jajnikach. To jest przeciwieństwo hf, który na początki laktacji źle żywiony cierpi na niedobór energii i dopiero po uzupełnieniu rośnie skuteczność zacieleń.

Opublikowano
59 minut temu, marcinffff napisał:

Dołóż energię z powrotem, białko ogólne 3,76 nie jest u każdej krowy takie same, masz krowy powyżej 200 dni od wycielenia, mleko będzie w dół od nich ale parametry w górę. Krowy poniżej 100 dni laktacji będzie im brakować energii i o ketoze nie trudno. Tym co zasuszają ogranicz energię. ja Mam 3,8 białko i żywieniowiec wczoraj mówił żeby energię zostawić w spokoju. Mocznik 160 nie jest zły, dosyp troszkę koncentratu /rzepakowej ok 0,2 kg

Krowy wyścielone dostają z ręki bo obory mam uwięziowe i bardziej wydajne krowy dostają z ręki premie. Czyli wrócić do starej dawki tylko zwiększając koncentrat młoto oraz sianokiszonke ?

@przezuwaczka u nas bardziej genetycznie stawiamy na mieszance simentala z HF bo wydajności takiej krowy ok 25-30l zalezy od sztuki ale problemów i koszta produkcji mniejsze. I krowy średnio najstarsze maja 14lat. Ale wiadomo zaraz zostanę skrytykowany. 

Na jednej oborze mam materace gumowe Delaval a aż  drugiej beton izolowany styrodurem i na to słoma. Powiem tak beton z sloma bardziej sie sprawdza 

Opublikowano

Wapno polowe. 2 razy w miesiącu chyba. Ma na rusztach. Na zapalenia nigdy nie narzekał. Żadnej słomy nie dokłada. Twierdzi, słoma może być,ale musi być sucha,a z każdym deszczem robi się pełna drobnoustrojów 

Opublikowano
u nas jest ziemia a na to scilimy słomę (belka 120x120 na 24 legowiska szła na 5 dni).Slomę kupujemy więc jest rozna, czasem lekko z plesnią, mimo to problemów nie ma. Srednia somatyka 50-150tys, wydajnosc jak.promocja w markecie- 10990, ten rok na 11 zamkniemy.
Opublikowano

DamianWilk napisał:

Powinno się zacielać jak najszybciej. U mnie kryjemy na 2 ruje od wycielenia. Czyli cieli się krowa... czekamy na 1 ruje zapisujemy.. i kolejna ruja jest już kryta.

u nas tak samo, pierwsza ruja pusta to nie ma co nawet zapladniac. a jalowki ladnie Ci łapią zapłodnienia? u nas w tym roku 3 sztuki takie uparte, ze pol roku sie z nimi meczylismy

Opublikowano
Przed chwilą, placebo napisał:

u nas tak samo, pierwsza ruja pusta to nie ma co nawet zapladniac. a jalowki ladnie Ci łapią zapłodnienia? u nas w tym roku 3 sztuki takie uparte, ze pol roku sie z nimi meczylismy

nasze krowy nawet spoko łapały sztucznie ewentualnie byczek latał i pomagało.  Najgorzej Kupowane Holenderki HF 20sztuk jak się wycieliły to od lipca tamtego roku nie moge zacielić 3sztuk... Nawet bykiem... I niby takie dobre krowy po 8000 i co z tego jak nie mozna ich zacielić. Wkładki, zastrzyki, witaminy i d*pa...

Opublikowano
@leszek1000- zywimy normalnie, kiszonka z traw z lucerną i koniczynami (1/3), kiszonka z kukurydzy (2/3) do tego trochę śruty z wlasnej mieszanki zbozowej i pasze z deheus. Rekordzistka w 300dniu laktacji ma na liczniku 14tys (zaraz do zasuszenia idzie bo pokryta 21.03). Dodam,ze to sztuka nie z zakupu lecz naszej hodowli
Opublikowano

Często te krowy z zakupu są problematyczne bo mają słaby okres przejściowy i stres. Zmiana żywienia. Niestety ale trzeba o nie mocniej powalczyć. Jak dobrze że ja nie kupuje tylko sprzedaje już jalowki.

Kilka lat temu jak kupowałem jalowki i pierwiastki to pamiętam że nie chciały tmr jeść. Musiałem im trawę kosic 

Opublikowano
1 minutę temu, rolstudent napisał:

Często te krowy z zakupu są problematyczne bo mają słaby okres przejściowy i stres. Zmiana żywienia. Niestety ale trzeba o nie mocniej powalczyć. Jak dobrze że ja nie kupuje tylko sprzedaje już jalowki.

Kilka lat temu jak kupowałem jalowki i pierwiastki to pamiętam że nie chciały tmr jeść. Musiałem im trawę kosic 

masz racje. U mnie jeszcze obory nie było skonczonej to przeganiałem 2 razy od kiedy przejechały. Latały sobie luzem a potem gdy wprowadzalismy do nowej obory na uwiezi trzeba było je złapać to takie dzikusy, nie dość ze bez rożne to silne strasznie..a jak już biegły ale wszystkie wycieliły sie bez problemów 

Opublikowano
Mamy 4 sztuki kupione jako wysokocielne jalowki z niemiec, teraz leci im 2 laktacja (juz powoli do końca), 2 z nich załapały po 1 inseminacji po 60dniach od porodu,.pozostałym zeszło trochę dłużej, ale w granicach rozsądku.