Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z tym zero to przesada z 2% to pewnie w słomie jest, a siano kiedyś badałem tak z ciekawosci to wyszło 16% białka, ale wiadomo kiszonki nie zastąpi 

Edytowane przez mariaci
Opublikowano
4 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Gdzie w tym roku kupi słomę bez grzyba? Słoma 50-70 zł za 0%białka a siano ta sama cena, ale białka kilka procent ma. Jak brakuje to trzeba kupić, słomą nie oszukasz.

Przy tych cenach sianokiszonki to faktycznie lepiej dokupic jezeli brakuje, ale da się pordukować bez sianokiszonki bez żadnych strat w mleku.  3msce tak jechałem i to bez paszowozu.

 

0,5 kg to taki standard. 

Opublikowano

Słoma pszenna 0% bialłka, jęczmienna do 0,4%, owsiana do 1%.

Opublikowano
13 minut temu, JerzyKiler napisał:

Nie za mały tłuszcz :)?

Dla hf-a idealny. Ja się cieszę przy tłuszczu średnim 3,9-4,1. Więcej to u mnie przedobrzenie z energią w ostatniej fazie laktacji i bieda murowana po wycieleniu.

  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak reagują krowy w szczycie przy dużej ilości skrobi kukurydzianej w dawce, jeśli dobrze jedzą i dobrze dają mleko. W innym wypadku mogą się przykwaszać i tłuszcz spadnie poniżej białka. 

Ostatnio miałam spadek sm w sianokiszonce i przebiałkowało się kilka. Staruszka, co dała mleka najlepiej, poratowała się słomą z podściału i jako jedyna miała mocznik w normie. Cwaniara jedna ;)

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Własnie jak to z tym prze białkowaniem? . Jakoś od początku grudnia daje kiszone ziarno qq. teraz stado mi zaczyna coś dziwnie reagować na to. Krowa dostała takiego zapalenia ,że miała 41,5 stopnia gorączki i najprawdopodobniej straciła ćwiartke  byk się najprawdopodobniej ochwacił ( strasznie kiepsko wstaje , temp w normie ). Mogłem tym przebiałkować ?, 

Opublikowano (edytowane)

Raczej podejrzewałabym mikotoksyny, o które w kukurydzy łatwo. U mnie był wtedy suchy kał ze śluzem i krwią.

Przebiałkowanie i przykwaszenie objawia się śmierdzącym i rzadkim kałem. Niewielkie pojawieniem się struktury i/lub niestrawionym ziarnem. Najlepiej zbadać mleko i wykluczyć błędy w dawce. Na grzyba działają tylko środki absorbujące jego toksyny i osłaniające wątrobę.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano

Raz w zyciu przebiałkowałem krowe, bo miałem wtedy miesiąc bez próbnego udoju i działałem trochę na pałe. Wet stwierdził, że nie jest źle, i nie ma co panikować. Ale jadła ponad 10kg tresciwych. Dostała ocet i zmniejszyłem tresciwą i wszystko wróciło do normy bardzo szybko. Zdecydowanie łatwiej jest zakwasić. 

Opublikowano

Nie pamietam dokładnie ale ten pierwszy worek chyba 3 tyg, wiem za wcześnie , ale ojciec się uparł. Oceny nie mam więc badań nie zrobię , w tamtym roku tez mi tak winkiem pachniało i było ok, a jedzą to z chęcią .

Opublikowano

To Ty życie w oborze spędzasz. Ile treściwej dostają, że na 4 musisz rozdawać?

Opublikowano

Wystarczy odpowiednia logistyka i nie trzeba życia w oborze spędzać  ;-) poza tym lubię tu spędzać czas, zawsze to człowiek coś zauważy a i wyjadaja chętniej kiszonki jak mają podgarniete w trakcie dnia. Dziennie najlepsze sztuki dostają 10 kg i 4 kg tofi. Tylko że własnego zboża nawet grama nie mam 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v