Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dawce masz za mało białka, mocznik powinien stać na poziomie około 180-250 a powiedz jeszcze jaki masz tłuszcz wtedy będzie wiadomo czy idziesz w stronę ketozy czy kwasicy, obydwa są niepożądanymi zjawiskami

 

Proponowałbym także dodać drożdży lub kwaśnego węglanu który będzie działał jako bufor w dawce.

Opublikowano

Bydłowanie pojawia się z momentem wyjścia krów na pastwisko ponieważ wtedy czerpie ze słońca beta karoten który też ma wpływ na pokazanie rui, zapas z lata jest w krowie do ok grudnia. Po zejściu z pastwiska potem zaczyna go brakować w okrsie grudzień - maj jak krowy wychodzą na pastwiska. Energia w dawce taz ma istotny wpływ na ruje ale o tym przy okazji napisze

Opublikowano

Tłuszcz jest na poziomie 4,6 max było 4,7 i tak się utrzymuje w teg granicy. Ketoze miało chyba dwie krowy po wycieleniu się chyba w maju czy czerwcu a kwasicy raczej nie powinno spowodować trochę słyszałem o tym. Chyba wiosna stosowaliśmy przez dość długi czas ziarno kukurydzy ale pojawiały się stany zapalne i nie wiem czy za dużo dawałem ziarna kukurydzy bo gdzieś na szt dziennie ok 1kg może trochę mniej.

Opublikowano

A z czego byłoby najlepiej dodać tej energii? Z ziarna kukurydzy czy może czegoś innego? Który byłby tańszy i skuteczniejszy. A mam jeszcze takie pytanie czy ktoś stosował czy stonuje pewne witaminy dla krów w okresie zasuszenia? Słyszałem ze coś takiego jest i podobno dość dobre bo krowa w terminie się wycieli i nie ma dużych obrzęków wymienia. Jakiego rodzaju to są witaminy?

Opublikowano

Ja podaje josera prophos do woli, ważne żeby było mało wapnia.

 

Zuarno kukurydzy byłoby najprostsze ale nie wiem czy najtańsze, możesz jeszcze doraźnie dać ketomix albo glikol do pyska

Opublikowano

Glikol dawaliśmy wtedy jak już niestety krowa dostała ketozy. Popytam jeszcze o to w sklepie gdzie kupujemy pasze i zobaczę co mi doradza ale na pewno zmiany trzeba wprowadzić. Dzięki za doradztwo. ;)

Opublikowano

Poszukuje doradcy żywieniowego z Podlasia? Chcę osiągnąć wydajność7500l od 28 krów ale ciężko mi to idzie :)

Federacja ma teraz niezłych żywieniowców, zrobili taki program pomocowy, niewiem ile to kosztuje, ale ponoć mają niezłych fachowców. Jak masz stado pod oceną to zapytaj. I nie są związania z żadną firma paszową.

Możesz również zrobić wywiad z żywieniowcami od firm, ale wybadaj kilku.

Jaki masz tłuszcz a jakie białko i mocznik?

Na moje oko masz za mało białka, i wywaliłby żyto a wsadził jęczmień/pszenicę.

Opublikowano

Witam

Mam dość duży problem z moimi krowami mam ich 21 mają około 80% hf

daje im TMR dawka jaką daje na 1 sztukę zawiera:

32 kg kiszonka z kukurydzy

9 kg sianokiszonka

10 kg młóto browarniane

0.5kg słoma

1 kg śruta jęczmienna

50 gram multisan nektar

1.3 kg Protamilk (dawany z ręki)

Po tej dawce krowy doją nieźle 19 krów daje 400 litrów mleka na dzień tylko problem tkwi w tym że co jakieś 2 lub 3 tygodnie krowy przestają jeść przez 2 dni zjadają około połowę z tego co zwykle i wtedy jest odrazu 50 litrów mleka mniej. Nie mam zielonego pojęcia czemu tak sie dzieje to chyba nie jest normalne zo co 2 tygodnie się przycinają. co o tym myślicie?

Opublikowano

@Balzak a można wiedzieć dla jakiej firmy pracujesz czy to tajemnica? Jaki jest koszt pobrania próby do analizy chemicznej oraz zrobienie analizy kiszonki z kukurydzy i sianokiszonki, a potem ułożenie dawki pokarmowej TMRu.

Opublikowano

Witam

Mam dość duży problem z moimi krowami mam ich 21 mają około 80% hf

daje im TMR dawka jaką daje na 1 sztukę zawiera:

32 kg kiszonka z kukurydzy

9 kg sianokiszonka

10 kg młóto browarniane

0.5kg słoma

1 kg śruta jęczmienna

50 gram multisan nektar

1.3 kg Protamilk (dawany z ręki)

Po tej dawce krowy doją nieźle 19 krów daje 400 litrów mleka na dzień tylko problem tkwi w tym że co jakieś 2 lub 3 tygodnie krowy przestają jeść przez 2 dni zjadają około połowę z tego co zwykle i wtedy jest odrazu 50 litrów mleka mniej. Nie mam zielonego pojęcia czemu tak sie dzieje to chyba nie jest normalne zo co 2 tygodnie się przycinają. co o tym myślicie?

 

W podanej dawce masz zbyt wysoką ilość białka, poza tym wprowadź w życie mieszankę mineralno-witaminową dopasowaną pod żywienie kukurydzą i sianokiszonką, poprawi ci to żerność krów. Zmniejsz dawkę młóta browarnianego gdzieś o połowę, zastanów się nad wprowadzeniem w żywieniu wysłodek suchych: masz 3 do wyboru melasowane, zwykłe i z dodatkiem rzepaku. Zamiast protamilku pomyśl nad mieszanką śruta rzepakowa + wysłodki.

Opublikowano

Zapomniałem dodać że daje mineralne o nazwie CAMISAN. Ale jak dam im mniej białka w młócie to chyba będą dawać mniej mleka? Mocznik średni mam 196 więc chyba to nieźle a białko 3.4 i łuszcz 4.2

Opublikowano

Firma "Lira" z Wielkopolski, pisałem już ze analiza pasz i doradztwo żywieniowe jest wykonywane bezpłatnie, ostatnio jako firma prowadziliśmy szkolenie dla rolników w SM Piątnica wypadło fajnie, szkolenie było prowadzone o żywieniu w okresie około porodowym.

Opublikowano

Młóta nie więcej jak 6-7 kg/doba/sztuka. Wyższa dawka zaszkodzi wątrobie i będzie problem. Wspomagaj żywienie młótem mieszankami zawierającymi niacynę oraz witaminy z grupy B.

 

"Mocznik średni 196", według mnie nieco za wysoki. Najlepiej mieć go w granicach 140-180. Przyczyna leży w nadmiarze białka w stosunku do energii.

 

Dodaj do dawki wspomniane wcześniej przeze mnie wysłodki Toffi, bądź zwiększ udział śruty zbożowej. Protamilk zamień na śrutę rzepakową. Śruta nie pozwoli na spadek wydajności, i przynajmniej $$ zostanie w kieszeni.

Opublikowano

Mocznik masz ok. a ja czytałem żeby był w przedziale 180-220. Co do tłuszczu masz troche za niski w porównaniu do białka

Za to ja mam za wyskoki stosunek: białko średnio 3.6 a tłuszcz 5.0-5.2 ;) - co zrobić żeby obniżyć chociaż do 4.8 ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez eMWu
      Jestem zmuszony do kupna agregatu ścierniskowego.
       
      Ze względu na konieczność pracy na zakamienionych glebach mam 3 typy z odpowiednimi zabezpieczeniami talerzy:
      - Bury KBT talerze 560/4,5 z wałem pierścieniowym ze zgrzebłem (właśnie ten wał nie wiem czy będzie się dobrze spisywać).
      - Mandam TAL-C talerze 560mm wał kołeczkowy.
      - Akpil Tiger talerze 560mm wał segmentowy. - nie wiem czy ta maszyna to nie jest przerost formy nad treścią, liczę na opinie użytkowników. Zabezpieczenia też nie wyglądają, aby miały spory skok - na bardziej wystającym z gleby kamieniu maszyna myślę może stanąć na talerzu.
      Do każdej z nich regulacja kata nachylenia talerzy. Nie wiem czy dopłacać do talerzy 610mm - duża jest różnica w jakości pracy? Mocno wzrasta zapotrzebowanie na moc? Postaram się załatwić coś na próbę, może akpila...
       
      Głównym kryterium przy wyborze jest jakość pracy i jakość elementów roboczych. Nie interesują mnie talerzówki z talerzami na zabezpieczeniach gumowych. Nie interesuje mnie także ściąganie używanej maszyny z zachodu, cena używki porównywalna do polskiej nówki, a elementy robocze wyeksploatowane. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi!
    • Przez Lukas85
      Koledzy zastanawiam sie nad zakupem ładowarki Manitou MLT z serii 5xx lub 6xx. Czy ktos moglby z praktycznego punktu widzenia napisać na co zwracac uwagę przy ogladaniu? Interesują mnie modele do 60 tys zł.. Oglądałem 524 z 1996 roku u kolegi .  Ładowarka miała elektrohydrauliczny rewers przy kierownicy. W róznych ogłoszeniach widziałem podobne modele w tym 626 ktore tez miały przy kierownicy dzwignie rewersu ale taka w formie wajchy, czy to oznacza że jest to rewers mechaniczny i wymaga sprzegła do zmiany kierunku jazdy? Biegi chyba wszystkie maja taka samo 4 główne przełozenia. z tego co mi kolega pokazywał u niego na dzwigni zmiany biegów była taki przycisk - chyba sprzegla do zmiany przelozen. Cala obsluga hydrauliki była mechaniczna bez joysticka. 
    • Przez Grinion
      Witam.
      Mam pytanie dla fermerów którzy mają obory dla krów mlecznych. Jak działa u państwa kontrola temperatury / klimatu w waszych obwodach, macie może jakiś system który kontroluje wszystkie procesy związanie z klimatem, może macie również do tego systemu jakiś zarzuty i planujecie może zmienić na coś innego (może znacie jakiś lepsze rozwiązanie które są na rynku). A może wszystko robicie ręcznie (n.p włączacie i wylączenie wentylatory)
       
    • Przez xxpawlusxx
      Witam Was tu wszystkich zgromadzonych
        Jestem z województwa Podlaskiego i nie wiem kompletnie gdzie można zakupić dobre krowy, mleczne. Mam na myśli pierwiastki, które można kupić albo od rolnika który wyprzedaje bydło, bądź od firmy ktora sie tym zajmuje. Może ktoś kupuje i chce zrobić reklamę z cenami.
       Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam.
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v