Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z przyjemnością :) abym tylko nie miał przygód z krowami do tego czasu . Zapalenia płuc, wymienia, stawów,  jelit, skóry , poronienia, zaniki zarodków, zalegania, ketoza, zakupione jałówki z BVD i oddane z powrotem,  kwasica, a nawet ostatnio zasadowica a w końcu poronienie krowy w  zasuszeniu HF w 7 miesiącu ciąży. Kupę kasy poszło w rok w to i nawet nie miałem czasu główkować w genetykę. Doprowadzało mnie to do załamania dosłownie. Postęp genetyczny idzie do przodu i ciężko dogonić potrzeby tych krów, przy figlowaniu też pogody  a tych zagadek czemu to a tamto u danej krowy.... najczęściej uczymy się na błędach,  a jak zapobiegać wielu rzeczom, niestety nie z forum sie nauczyłem co kosztowało na własnej skórze.

Opublikowano

Też to przerabiałam i tylko drążeniem, pytaniem i czytaniem doszłam co i jak. Jak dr House się bawisz i niektóre rzeczy po roku dopiero rozkminiasz. Dużo mi daje kontakt z żywieniowcem i wetem od rozrodu. Z wami różne przypadki porównuję i wymieniam spostrzeżeniami. Np nasi forumowi sceptycy fajnie stymulują. Mnie krytyka daje ostrego dopalacza😄

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, przezuwaczka napisał:

Np nasi forumowi sceptycy fajnie stymulują. 😄

Jestem do dyspozycji. 🤣

Opublikowano
6 godzin temu, przezuwaczka napisał:

@KARGO bądżmy ponad to. Mnie zwisa gdzie i z czego to organizowane. Mogliby to lepiej promować. Wejście wolne dla każdego. Zrobiłam próbę qq i poprawiła się przez miesiąc skrobia o 8 %.

P. Kowalski mówił o ketozie i namówił mnie, żeby ograniczyć kexxtony. Kexxton to poraźka hodowlana. Powiedział kiedy tylko podawać.

Gorzkie sole w zasuszeniu są konieczne, gdy wysoki ph moczu. Krowa ma mieć max 6,5 ph. Nawet pokazał mi jak wywołać sikanie do badania głaskaniem pod sromem przez 1 min😝

A mi nie zwisa bo zamiast wydawać kasę na zwiększenie spożycia mleka w Polsce to prawie całą kasa z tego funduszu ponad 12mln idzie na takie dyrdymały i ta kasą się z kosmosu nie bierze tylko to nasze groszówki i każdy kto produkuje mleko ma prawo ich za to rozliczać bo to z naszego.

W jaki sposób qq może przez miesiąc zwiększyć skrobię o 8%?? 

Co kexxotów to używam tego może jednego rocznie. Krowy i jałówki mam chude także nie mam z tym problemu. 

O tych solach i PH to już było głośno na początku roku a on dopiero temat podlapał? Nawet testowałem produkt z nutrymixu do obniżania PH i musiałem.badac to PH . Też kazali tak głaskać działało to może na 2/10 sztuk nie wiem kto to wymyślił ale chyba sam nigdy tego nie robił na zwykłej krowie 😂

Opublikowano (edytowane)

a i jeszcze bym zapomniał 2 krowy wywaliły macice po porodzie, inna cesarka  (2 z nich odjechały na kiełbasy nie goiło sie), 3 krowy fest sprzedałem bo były nosicielkami coraz częstrzej choroby na podlasiu ostatnio, i aż 10 przypadków zgnieceń /urwanych /rozerwanych strzyków krów w 13 miesięcy !!! co jest głównym nosiecielstwem mastitis później, nie rozumiem czemu tak często to się zdarza :// stanowiska 170x 115 cm barierki boczne i rura karkowa jest , jedna po porodzie dostała kwasicy po zmianie żywienia gwałtownego -padła, inna zapalenia macicy po porodzie-odjechała, inna ocieliła się i...mleka ani kropelki-odjechała. pechowiec roku, 2 jałówki pod rząd po cielakach zmarnowane -cielaki "wyrywane" z nich (nasienie na wieloródki fachowiec dał)  a cesarek miałem dość.  Kupiłem 11 krów z zagranicy . też problem, jeść nie chciały z beli :/  musiałem kupić paszowóz -zaczęły jeść i mleko w końcu płynęło od nich....

20 krów mam zasuszonych, no trzeba wnioski wyciągnąć i witamin nie szkodować

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

trzeba pamiętać że początek zasuszenia to ph ma byc 6,5, dopieru przed porodem 2-3 tygodnie gorzkie sole i kontrola moczu do ph 5,5

obecnie poniżej opłacalności było, bardziej hobby i próba wytrzymałości psychicznej

Opublikowano

115 to wąskie stanowiska. Ja mam najszersze 1,4 m i to jeszcze mało. 

Opublikowano

Właśnie badanie qq krótko zakiszonej i do tygodnia po otwarciu daje takie niewiarygodne wyniki. Na oko wychodziły lepsze i dzisiaj to potwierdziłam za free.

Temat soli i ph wałkowany jest od lat i dobrze. Mało kto to stosuje w praktyce. Dobrze, że ty tak. Ja stosuję z powodzeniem drugi rok i polecam każdemu. Skutek to także lepsza siara i zdrowsze cielaki.

Głaskanie narazie nie zadziałało, ale może kwestia wprawy i pełnego pęcherza.

Kexxtony stosuję na potencjalne niespodzianki. Jedna w postaci grzejącej się końcówki qq załatwiła mi sporo krów. Kiedyś wcale nie używałam, teraz będę tylko w grupie ryzyka:

1. Otłuszczony zadek

2. Poprzednia laktacja powyżej 12 tys litrów

3. Kulawizna

4. Wysoka somatyka

5. Długie zasuszenie.

Dla mnie dyskusje z tymi profesorami to była prawdziwa przyjemność. 

Nie podobał mi się lansujący w okularkach Banach. Porażka normalnie. Zniszczy ten człowiek federację, jak ktoś czegoś nie zrobi.

Opublikowano
7 godzin temu, przezuwaczka napisał:

@KARGO bądżmy ponad to. Mnie zwisa gdzie i z czego to organizowane. Mogliby to lepiej promować. Wejście wolne dla każdego. Zrobiłam próbę qq i poprawiła się przez miesiąc skrobia o 8 %.

P. Kowalski mówił o ketozie i namówił mnie, żeby ograniczyć kexxtony. Kexxton to poraźka hodowlana. Powiedział kiedy tylko podawać.

Gorzkie sole w zasuszeniu są konieczne, gdy wysoki ph moczu. Krowa ma mieć max 6,5 ph. Nawet pokazał mi jak wywołać sikanie do badania głaskaniem pod sromem przez 1 min😝

Fajnie a jesli za rok znów jakiś autorytet przedstawi argumenty ze kextony są ok?

Opublikowano
20 minut temu, tedek2 napisał:

Fajnie a jesli za rok znów jakiś autorytet przedstawi argumenty ze kextony są ok?

Kexxtony są super, ale nie powinny zastąpić dobrego żywienia. Poprawiamy nimi błędy, ale lepiej ich poprostu nie popełniać.

Popełniasz @KARGO grzech pychy😁 Życie mnie nauczyło, że duża wiedza często zaślepia nam drobiazgi. Łatwo się wtedy przejechać i przez przypadek zostać daleko w tyle. W 2017 roku miałam tyle takich głupich przypadków, że nabrałam pokory. Einstein kiedyś powiedział, że wykładał Szczególną Teorię Względności i dopiero za III razem sam ją zrozumiał...

• Like 1
Opublikowano

Kargo ma dużą wiedzę, ale chyba większe ego. Podziwiam go za prowadzenie stada i genetykę na wysokim poziomie. Woli krytykować niż czymś podzielić i ma prawo. Gorzej jak ktoś bez wiedzy rzuca się i piep**y jak potłuczony.

Opublikowano (edytowane)

Grzech pychy?? A kiedy bo nie zauważyłem . Moje ego jest w normie poprostu nie owijam w bawełnę i nie lubie fałszu 

25 minut temu, leszek1000 napisał:

Kargo jak wiesz lepiej. To zrób nam wykład na temat żywienia i leczenia bydła. Bym był wdzięczny. Ciekawy jestem wiedzy którą masz. 

CO wiem lepiej bo nie kumam o co chodzi albo tobie coś się pomyliło??

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W pełni mogę potwierdzić że kexxtone to bardzo dobry produkt.

Kargo moim zdaniem ma dużo racji bo ogromne pieniądze idą na różne tego typu dyrdymały które nic nie wnoszą. Każdy ma prawo do krytyki często słusznej i co ma do tego czyjeś ego? wiedzę zdobywa się całe życie i często prosty rolnik ma większą wiedzę niż kilku okrzyczanych profesorów bo wszystkie ich teorie musi konfrontować w praktyce biorąc pod uwagę czynnik ekonomiczny.Dobrze się wymądrzać przy stadach 20-25 sztuk gdzie każdą sztukę można dopieszczać indywidualnie do granic opłacalności a inaczej się sytuacja ma na stadach 100-150 sztuk które osiągają lepsze wyniki mniejszym nakładem kosztów i pracy.

Opublikowano

Kargo napisz jak radzisz sobie z odwadnianiem krów powyżej 4 laktacji . U mnie krowa 5 laktacja bez podawania podskórnie wapna bolusa wapniowego usypia się przy porodzie i zero parcia. Najpewniej to w dużej mierze błędy żywieniowe. Te sole kupuje co jakiś czas z różnych firm testuje ale jest duży problem z pobieraniem.

Opublikowano (edytowane)

U mnie zasuszone przez cały okres dostają prenata1.0 i niezbyt chętnie to jedzą wcześniej dawałem prela1.5  przez około 3-4 lata i pobierały super ale wycofali produkt ale wtedy zatrzymanie łożyska bądź porażenie  poporodowe to była rzadkość.  Sztukom od 3 laktacji w wzwyż daje jeszcze bolusy fosforowo wapniowo przed wcieleniem a starszym bądź w słabszej kondycji jeszcze jednego po wycieleniu i gitara.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No w sumie to stosujesz sole anionowe. Są w prenaciee. Ja stosowałem ja ale dawkowanie 1 kg to jakieś nieporozumienie. Najlepsze jakie stosowałem Wit z solami to agrocentrum początek . Chociaż u mnie i tak działa najlepiej od wielu lat tetanusan podskornie

Opublikowano

Do tej pory nie stosowałem żadnych premiksów w zasuszeniu a chciałbym zacząć. Możecie polecić sprawdzone produkty i kiedy je stosować (przez cały okres zasuszenia czy na 3 tygodnie przed wycieleniem)

Opublikowano

Lubię Kowalskiego ale nie tak jak kiedyś. Miałem kiedyś możliwość rozmowy z wieloma profesorami i większość idzie na łatwiznę, maja ogromna wiedzę a brak im doświadczenia. Każdy się chwali że ma efekty w tylu i tylu oborach. Zagłębiłem się w ten temat i  prawda jest taka że te efekty są tam już od dawna. Oni wtykają tyłek na gotowe i sukces przypisują sobie.  

Jeżeli chodzi o kextony to wiadomo kiedy krowa się odtłuszcza. Gdy leży rozrod a to problem zlozony. Ja stosuję je od około roku  tym problematycznym. Co prawda po krótkim  czasie i w malym stadzie  stwierdzam że zacielaja sie o ok 3-4 tygodnie szybciej. 

• Like 1
Opublikowano

royal261 napisał:

Do tej pory nie stosowałem żadnych premiksów w zasuszeniu a chciałbym zacząć. Możecie polecić sprawdzone produkty i kiedy je stosować (przez cały okres zasuszenia czy na 3 tygodnie przed wycieleniem)

ja mam fajne do stosowania przez caly okres zasuszenia. bede w oborze zobacze dokladnie jak sie nazywaja

Opublikowano

Jakieś podstawy trzeba mieć wiedzy i obserwować na własnym stadzie.  Każdy ma swój rozum .A internet to kopalnia wiedzy każdy może sobie porównać.  Dla mnie ludzie co boja się przejść między krowami ze ich kopnie to słaby autorytet...

Opublikowano (edytowane)

@KARGO o taką włąsnie twoją wypowiedź chodziło, konkrety, praktyki. Stosujesz tak czy siak sole gorzkie i działąją. Czyli profesorowie nie okłamują. A większkość tych działań oni dowiadują się od hodowców , co bardziej cenię niż z książek

Więc stosujesz od początku zasuszania SANO Prenata zawierające siarczan magnezu, czyli zbyt wczesne podanie w okresie zasuszania soli gorzkich nie szkodzi??? bo tak robię ale mniejsze dawki na początku, a najwiecej pod koniec zasuszania + tmr laktacyjny ograniczony

Edytowane przez marcinffff
  • Like 1