Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, przezuwaczka napisał:

Też to przerabiałam na początkach mojej "zabawy" z krowami. U mnie pleśniała qq, bo białka ogółem było wtedy za mało. Leczyłam krowy roztworem wody z octem+ drożdże. Patent z colą mnie zaciekawił😄

Ogólnie zasadowica może być efektem zatrucia mocznikiem także. O co w tym roku nietrudno, przez przeazotowanie traw z powodu suszy.

Była propozycja podania octu , niestety na paskach na mocz nie wykrywało ani kwasicy ani zasadowicy a krowa schła i schodziło życie z niej.... krówka za 8400zł jak i 9 innych. Krowa miała również przetaczane bakterie od innej krowy. Siemię lniane non stop a płynęło dalej z niej. Kał wodnisty z krwią, żwacz stał na amen.... Coca cola i.... zaczeła jeśc !!!! 

3 godziny temu, asus921 napisał:

Panowie i Panie, co znowu robie zle?

Poprzednio Bialko 3.0-3.1%, tluszcz 3.5-3.8%

Teraz Bialko 3.40%, Tluszcz 3.35%

Zwi

Mleka jest naprawde malo, napewno nieadekwatnie do 5kg tresciwej.

Gdzie jest blad ???

wiem gdzie jest, Treściwej wylicz 2 rzepaku czy tam sojowej i maks 2 zboża. Zakwaszaja się nadmiarem kuku i nadmiarem zbóż. 

niski tłuszcz od nadmiaru kuku. Białko ok, Daj  2kg zboża + 2 kg rzepaku daje treściwą 23 % białka. Można wylicz lepiej na 24% nawet odejmując zboże . Przerabiałem to już. Mocne zboże masz i kuku . Słomę zostaw na 1 kg na razie. Mi pomogli i tobie pomogę

Opublikowano

@przezuwaczka

@leszek1000

Dzieki za porady. Problem jest, ale pewnie tak jak leszek pisal, mleczarnia tez troche "uciela"

Chyba jednak bede sukcesywnie zwiekszal te kuku, bo jednak jest tego malo w dawce + podawal czesciej sianokiszonke jak przezuwaczka radzi. Moze tez podac trzecia dawke kuku po wieczornym doju przed wyjsciem (bedzie 2-3 godziny przerwy od poprzedniej dawki)

Pisalas, ze niektore krowy zareagowaly dopiero po nastepnym ocieleniu. U mnie jest to juz 1.5 miesiaca i nic. Nie ukrywam, ze dawki 5kg wzbogaconej tresciwej naprawde zabija troche ten interes przy tych litrach i srodkowych, a czasami koncowych fazach laktacji. Mysle, czy jednak nie spasowac, bo przy o wiele slabszej i tanszej paszy doily to samo i dostawaly mniej. Moze ruszyc dopiero miesiac przed wycieleniami, a teraz zadbac o witaminy i prawidlowy bilans i pobranie objetosciowek.

P.S 

Jakie stosujecie bufory, bo nie daje mi spokoju ta kwasica. 

Opublikowano

@marcinffff

Napewno za malo bialka? Wydaje mi sie, ze wlasnie energii bylo malo. 18-20kg kuku to chyba nie jest, az tak duzo. Zywieniowiec chce 30kg.

Jak ujme zboze, nie zwieksze kuku, to nie bedzie niedoboru energii?

Tresciwa 650kg zboza + 250kg Protamilk Complete + 25kg kreda+ 25kg Kwasny weglan sodu + 50kg rzepakowej + 1kg mykosan

Co dokladnie proponujesz? 2kg zboza + 2kg rzepakowej i nic wiecej? A gdzie witaminy, bufor, drozdze itd? Te 23% to chodzi ci, ze dajesz dodadtkowo pelnoporcjowa 23% do tego 2kg zboza + 2kg rzepaku?

Opublikowano

z buforów to kiedyś, gdy dawałem kupną treściwą mieszałem w betoniarce kwaśny węglan sodu, kredę pastewną i tlenek magnezu i to posypywałem na treściwą. Jeśli dobrze pamiętam to w stosunku 3:2:1.  Z tlenkiem bywa różnie, bo jest gorzki i krowy słabo go pobierają gdy nie jest wymieszany w dawce

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, asus921 napisał:

Co dokladnie proponujesz? 2kg zboza + 2kg rzepakowej i nic wiecej? A gdzie witaminy, bufor, drozdze itd? Te 23% to chodzi ci, ze dajesz dodadtkowo pelnoporcjowa 23% do tego 2kg zboza + 2kg rzepaku?

witaminy bufor soda drożdże kreda , sól swoją drogą  ale jest niezbędne.

Np stosując dobrą kukurydzę 18-20 kg i sianikoszonki 12-18 (zależy czy sucha czy mokra) dodał bym 3 kg zboża i 1,5kg rzepakowej + 0,4 protamilk, 

zwiększając kukurydzę do 30 kg, sianokiszonki ok 10kg , należy odjąć zboże do 1,5-2 kg maks a zwiększyć rzepakową do 1,7kg  i protamilk np 0,5 kg 

odejmując zboże , wzrośnie tłuszcz i spadnie prawdopodobieństwo kwasicy !!! 

musisz dokładnie zważyć treściwą  i proporcję. Obecnie masz sporo energii z kukurydzy i jeszcze dajesz zboża dużo. Krowy będą sr** rzadko na żółto. Żywieniowiec nie wziął pod uwagę % białka w nowej dawce, w któej jest nadmiar energi a brak białką. Tresciwa twoja obecna powinna być 23-24 %  Jak bardziej prezycyjnie to analiza pasz i TMR ale bez przesady, kuku widać że masz dobrą !!!

twoja obecna treściwa to ok 18 % białka a ma być 23-24% przy kukurydzy 30kg

P.S. Przeczytaj zresztą proporcję napisaną na worku z tyłu PROTAMILK zboże /koncentrat wyjdzie podobnie 

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

@marcinfff

Protamilk 250kg na tone to jest raczej gorna granica. Dawka ulozona przez zywieniowca. Liczac zboze 12% bialka, ta tresciwa ma okolo  20-21%, bo protamilk ma chyba 46%,bo jest na moczniku.

To ja juz nie wiem jak on te dawke ukladal, skoro wedlug ciebie juz jest za duzo energii, a mialem jeszcze zwiekszyc kuku do 30kg, czyli ponad 1/3 wiecej. Zboze do tresciwej tez on wpisal. 

Zostawic 20kg kuku i dodac teraz bialka osobno np. 1kg rzepakowej + 3kg tej paszy zamiast 4kg samej paszy,czy zwiekszac kuku, a calkowicie przerobic tresciwa zastepujac zboze rzepakowa/sojowa?

Opublikowano

U mnie idzie 250kg rzepaku i 250kg soi na tonę paszy. Najlepiej spytać żywieniowca. A najpierw sprawdzić mocznik on ci pokaże czy brakuję białka w dawcę. Broń bożę nie zrób szybkich zmian w dawcę. Po woli zmieniać 

Ja sobie śpię a tu mama krzyczy że krowa się wycieliła. Znowu byczek, 7  tylko jałóweczek w tym roku a 12 byczków. jeszcze 4 wycielenia w tym roku oby jakieś jałóweczki były 

Opublikowano

Ja daje 200 soi i 150 rzepaku na tonę paszy do tego idzie o ziarno kuku zakiszonej. Parametry to 3.3 białko 4.2-4.3 tłuszcz mocznik ok 280 moim zdaniem pasza białkowa nie jest jakoś mocno petarda a taki mocznik chyba trawy musze mieć dobre skoro widzę ze niektórzy dają aż 500 kg białka

Opublikowano
10 godzin temu, asus921 napisał:

Zostawic 20kg kuku i dodac teraz bialka osobno np. 1kg rzepakowej + 3kg tej paszy zamiast 4kg samej paszy,czy zwiekszac kuku, a calkowicie przerobic tresciwa zastepujac zboze rzepakowa/sojowa?

Kukurydza 30 kg i 3 kg zboża to energia na jakieś 30 -32 litry mleka, a białka do tego żeby to zbilansować ..... 

30kg kukurydzy x 35% skrobi (nie znam twojej kuku) daje 10,5 kg SKROBI , martwisz się jeszcze że ci energii zabraknie odejmując zboże :D 

Białko z sianokiszonki  10 kg+ protamilk + rzepak  obecny wątpię że na 18 litrów wystarczy mleka

Opublikowano

Dokładnie wszystko liczysz z SM. Najlepszym Buforem jest słoma... A tak zapytam Dlaczego liczycie skrobie? Nie lepiej wziaść ksiażkę z normami DLG i mniej wiecej przeliczyć sobie? U mnie po wyliczeniu dawki i probie mleka wyszło delikatnie za duzo energii i mało białka bo mocznik 165... Białko 3,76 tłuszcz 4,42

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, placebo napisał:

jesteście kolejnymi osobami, ktore w tym roku maja same byczki u nas we wsi kazdy na to narzeka

Mam małą hodowlę(średnio 20 doję), a mam już 13 jałoszek, a jeszcze 3 porody w grudniu. Polecam krycie chociaż jałówek nasieniem seksowanym.  U mnie 8/10 za pierwszym razem załapie.

Słoma doskonały bufor tylko jako twarda sieczka. Niestety zmniejsza pobranie, więc jej unikam. Wolę strukturę kukurydzą robić lub dodatkiem gps w pryżmie sianokiszonki.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
25 minut temu, przezuwaczka napisał:

Słoma doskonały bufor tylko jako twarda sieczka. Niestety zmniejsza pobranie, więc jej unikam

Tutaj masz racje. 2-3cm sieczka.  ogranicza ale jeżeli dostosujesz odpowiednią ilość  pobranie  jest podobne.tańszego bufora nie znajdziesz.. Najważniejsze żeby krowa jadła całym pyskiem i  nie segregowała.  Jezeli dajesz wiecej energii musisz zbilanować to białkowo i pytanie czy dało to efekty u Ciebie w  postaci wzrostu mleka kiedy nie ma słomy?

Opublikowano (edytowane)

Ciężko to określić. Ogólnie mam więcej mleka o 1tys litrów od sztuki teraz niż wtedy, mimo słabszej białkowo sianokiszonki(dodatek gps) i niższej skrobi w qq. Wynika to raczej z lepszego przygotowania krów do wycielenia i lepiej zakiszonych traw.  Ponieważ mój TMR nie potrzebuje więcej struktury, to słomy nie używam. Jest to kwestia indywidualnej bazy paszowej. 

Co do jedzenia pełnym pyskiem, nie mogę nadziwić się w tym roku. Oby nie przechwalić, ale zapowiada się obiecująco.

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
5 godzin temu, marcinffff napisał:

Kukurydza 30 kg i 3 kg zboża to energia na jakieś 30 -32 litry mleka, a białka do tego żeby to zbilansować ..... 

30kg kukurydzy x 35% skrobi (nie znam twojej kuku) daje 10,5 kg SKROBI , martwisz się jeszcze że ci energii zabraknie odejmując zboże :D 

Białko z sianokiszonki  10 kg+ protamilk + rzepak  obecny wątpię że na 18 litrów wystarczy mleka

Wedlug zywieniowca 30kg kuku + 10 sianokiszonki + 5kg tej tresciwej 20/21% na okolo 25 litrow mleka, musialbym zajrzec w dokumenty.

Bylo dawane 15/16kg kuku +9kg sianokiszonki + 3/4kg tresciwej okolo 16/17%. Krowy po ocieleniu 30/35 litrow, teraz wiekszosc w srodkowej/koncowej fazie laktacji spadly na 16-18 litrow, niektore nawet 12, ale to juz bardzo dlugo po wycieleniu.

Teraz jest dawane okolo 20kg kuku + 10kg sianokiszonki + 4-5kg tresciwej 21%

Efekt? Mleko na tym samym poziomie, tluszcze spadl z 3.7% na 3.35%, bialko wzroslo z 3-3.1 na 3.4% o ile wierzyc wynikom mleczarni.

Rozumiem, ze twierdzisz, ze 20-21% bialka to malo i proponujesz 24%, ale zauwaz, ze dostaly 1kg paszy wiecej, w ktorej bialko wzroslo o 4-5% i nie zareagowaly na to.

Ktorys z was ma racje, albo ty, albo zywieniowiec. Bo bialko jest w takiej ilosci jaka on chcial (tresciwa+sianokiszonka), a kuku jest o 1/3 mniej niz napisal. Wedlug jego obliczen powinienem z tym bialkiem dodac jeszcze 10kg kuku, a wedlug twoich wrecz przeciwnie i twierdzisz, ze juz mam za duzo kuku przy tej tresciwej. Mozesz tu wstawic lub na priv swoje obliczenia? Bo jednak wynik mleka bardziej sie zgrywa z twoja wiedza niz jego.

Troche pozno ta reforma zywienia przyszla, ale tak to przejelem. Nie wiem czy jest teraz sens pakowac 5/6kg mocnej tresciwej wartosci 8-9zl, w krowy, ktore doja kilkanascie litrow. 

Opublikowano
35 minut temu, przezuwaczka napisał:

. Jest to kwestia indywidualnej bazy paszowej. 

Co do jedzenia pełnym pyskiem, nie mogę nadziwić się w tym roku. Oby nie przechwalić, ale zapowiada się obiecująco.

Jakie masz pasze w gospodarstwie ? Raczej na 90% opiera się przygotowanie krowy bo jak złe zaczniemy to juz potem ciezko podnieść się 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, asus921 napisał:

Teraz jest dawane okolo 20kg kuku + 10kg sianokiszonki + 4-5kg tresciwej 21%

w końcu znalazłem ile to twoje krowy zjadają. Zważyłeś to ?? Pisałem  treściwą do 30 kg kukurydzy, nie rozumiem co w tym dziwnego że krowy po 200 dniach ucinają mleko.

A tak na serio ,przy okazji to znalazłem worek w stodole z Protamilkiem HP , tam z tyłu jest tabelka odnośnie dawkowania Protamilk + zboże. Przy dawce 30 kg kukurydzy i 10 sianokiszonki jest 3 kg Protamilk a zboża jak pamietam to może 2 czy 3 kg. Protamilk 44% białka + zboże 12% = 56%   56% / 2 =28 % białka zaleca SANO i tyle, to jest orientacyjne, tak czy siak jest to chole...ie droga dawka i będzie problem z zatuczaniem krów !! krowa jest trawożerna

nigdy nie uwierzę że krowa zje 30 kg kukurydzy i damy jej paszy 20-21% i zbilansujemy to żeby mocznik był 200. Chyba że trawa jest mocznikowana i chcemy krowy truć

Jesienią woziłem kukurydzę świeżą z pola, sypałem na każdą do oporu, z 30- 35 kg świeżej sieczki i sianokiszonki może z 8kg . Treściwej szło 2,2 kg rzepakowej i 2 kg zboża. co daje ponad 23% białka . Wiesz jaki mocznik był? 110 -120 białko  3,5, tłuszcz 3,8 . Białka było wciąż za mało a jakoś wymion nie rozrywało i źle się działo w stadzie

Edytowane przez marcinffff
Opublikowano

Posiadamy sianokiszonki w pryzmach z dodatkiem gps, kiszonkę z kukurydzy, mieszankę zbóż jarych i pszenżyto. Z zakupu z powodu suszy mamy jeszcze pryzmę sianokiszonki na pół z lucerną. Niedługo otwarcie, więc ciekawe, jak wyjdzie. Do wozu idzie jeszcze 5,5 kg treściwej podstawowej na 27 l średnio i wysłodki. Z ręki rozdaję premię dla wydajniejszych. Testuję teraz gorzkie sole z Alltech, ale buntują się trochę. Efekt jest ładny tylko cena ponad 400 zł za 25 kg mnie rozwala😶

Opublikowano

Tez miałem nisko tluszcz.Srute zbożowa ograniczyłem do 1kg dodalem słomy do woli na noc,melko poszło troche do gory i tluszcz z 3.8 na 4.15.Widocznie je troche podkwaszalem i brakowalo struktury bo qq mam drobno ścięta.Apetyt także na plus