Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

durniu ze schizofremią,nie powinienes tu zabierac wogole głosu bo wprowadzasz ciemnogrod,jak mozesz byc takim dzbanem i wmawiac mi ,ze orałem a potem gruberowałem??? no jak mozesz byc taką kur.ą?????

Opublikowano

Co robisz nie wiem ale co pisałeś czytałem  .Z bydłem też pisałeś że zaczynasz przygodę ?A jak się będziesz tak podniecał to ci żyłka pęknie  i podniecenie mine i weź idź pogłaskać ten gruber trzybelkowy na uspokojenie 

Opublikowano

acha, czyli nawet czytac ze zrozumieniem nie potrafisz półgłowku... widzisz dzbanie wystarczy troche przerobic gruber i masz maszyne do kazdej uprawy,mało tego ,mozna miec bardzo wysokie plony,ale ty nigdy na to nie wpadniesz,bo dzban pospolity jesteś ;)

Opublikowano (edytowane)

Uwielbiam takich oponentów o kulturze i wiedzy świadczą wypowiedzi . A woda ci się gotuje wrzuć jajka to będą na twardo -jak ty dziś zaśniesz ? Z takimi nerwami wykończysz się i czego ci będą zazdrościć " Ci najlepsi " .A tak nawiasem ci najlepsi zbierają średnią krajową (sprawdź ile ) bo to po wypowiedzi raczej twój poziom.

Edytowane przez RU68
Opublikowano

Masz prawie 40 lat a zachowanie i fantazja smarkacza przestudiuj jeszcze raz co pisałeś a nie wykreśliłeś  -to weźmiesz tę trzecią belkę z grubera i się pukniesz w łeb to ci się poukłada 

Opublikowano

Czy obraziłem ? -wskaż gdzie  A odpowiadam i cytuję fakty- więc nie PANOWIE  ( sugestie  proszę kierować  konkretnie  do sprawcy a nie stosować odpowiedzialności zbiorowej ) 

Opublikowano
3 godziny temu, RU68 napisał:

20 lat to zupełnie inna liga  nagromadzenie grupy chwastów uporczywych, stonka kukurydziana, choroby .Natomiast presja  omacnicy to rzeczywiście bardziej uzależniona od odmiany  czy przebiegu pogody .Jeśli chodzi o słomę to zasobnościowo  może i tak ale do obornika nie ma co porównywać Kukurydza w monokulturze wyciąga mikroelementy i żadne dokarmianie nie nadgoni tego 

nie zgodzę się ,w moim rejonie niektórzy sieją kukurydzę o 40 lat na tym samym polu i nie widzę różnicy w wielkości kukurydzy i plonu ziarna w porównaniu do kukurydzy na polach ze zmianowaniem a i stonka czy omacnica większych szkód nie wyrządza

Opublikowano

Można się zgadzać bądź nie ja podaję fakty . W to że nie ma problemów  po 40 latach z bylicą, powojem ,zaślazem   i innych chwastów z grupy  późno wschodzących trudno mi uwierzyć- nie czarujmy każda nawet najlepsza mieszanina ŚOR ma dziury .Częste nawożenie obornikiem niweluje częściowo następstwa  monokultury jednak u nas nawet drobiarze zrezygnowali z monokultury bo nie ogarniali tego pomimo stosowania obornika . Natomiast stonka na ciężkich glebach południe polski po 4 latach jak drut  widoczne efekty uszkodzeń korzeniowych tyle że nie każdy potrafi to ocenić .Dopiero  mając kombajn z mapowaniem zbioru można ocenić prawidłowo różnice . Robię trochę  kompleksowych usług więc nie sugeruję się opowiadaniami ale  tym co leci do zbiornika .U mnie dwa zabiegi grzybobójcze jeden  na omacnicę i dwa na stonkę i plony porównywalne z sąsiadem z za miedzy  który stosuje połowę nawozów + obornik no i zmianowanie  

Opublikowano
12 godzin temu, rudinho11 napisał:

Na fb w grupie niezaorani jest wystawiony fajny sprzęt przez Michała Wagnera wejdź sobie zobaczyć.

ta grupa jest prywatna nie mam do niej dostepu

Opublikowano

Zrobić można wszystko mając dostęp do CNC  i umiejętności .Najważniejsze są jednak tak prozaiczne sprawy jak kąt natarcia zęba aby nie wyciągał ziemi z dołu na wierzch (jak gruber czy pług dłutowy) a jednocześnie spulchniał  wystarczająco szeroki pas i nie robił przy tym głębokich bruzd stąd boczne talerze ograniczające .Jest jeszcze kwestia ilości ustawień bo na różnych glebach różne ustawienia ( oczywiście jeżeli ma wyglądać na uprawę ST a nie rycie jak dzik) 

Opublikowano
19 godzin temu, Pajej napisał:

tylko nie chce dołączyć do grupy, chce tylko maszyny zobaczyć

Wpisz w google "notiler 3000", jest trochę informacji, m.in. prezenatacja na "bezpluga.pl".

Opublikowano
4 godziny temu, rolfan napisał:

Wpisz w google "notiler 3000", jest trochę informacji, m.in. prezenatacja na "bezpluga.pl".

wiem znasz cene? ja pytałem 170 tys netto. Do tego na mój ciągnik to pasuje 2,5m bo mam tylko 130km dlatego szukam kogos kto sobie zrobił  mógłby mi zrobić w normalnych pieniądzach

Opublikowano
Przed chwilą, Pajej napisał:

wiem znasz cene? ja pytałem 170 tys netto. Do tego na mój ciągnik to pasuje 2,5m bo mam tylko 130km dlatego szukam kogos kto sobie zrobił  mógłby mi zrobić w normalnych pieniądzach

170 netto za tego "no tillera" ????????