Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie, i mi nadszedł czas na kupno kompresora. Obecnie mamy od 15 lat kompresor własnej produkcji, zbiornik o poj. około 60L, silnik dość spory ale nie potrafię określić jego mocy, sprężarka pochodzi od C-385 a zawór zbijający i reszta osprzętu od c-330. Od jakiegoś czasu zaczął się dziwnie zachowywać, mianowicie nie dobija powyżej 4 bar, w ogóle długo nabija powietrze, a jak już nabije to szybko uchodzi, podejrzewam co może być przyczyną, ale raczej nie zdążę tego naprawić ponieważ mój brat który nie dawno wyprowadził się na swoje nabrał na niego okropnej chęci. Więc uznaliśmy z ojcem że mu go damy i on go doprowadzi do kultury dla siebie, a sobie kupimy coś nowego. Dodam, ze mimo niezbyt okazałych parametrów przez te lata sprawował się świetnie, a malowane było nim bardzo dużo. Jeśli chodzi o kompresor którego będę szukał to chciałbym żeby miał co najmniej 100 litrów pojemności a sprężarka żeby biła do około 10 bar z uwagi na to że zakupiłem sobie ostatnio klucz pneumatyczny do odkręcania kół itp.Cena to około 600-700zł Jakie modele możecie mi polecić opierając się na własnym doświadczeniu? Prosze o rady.

Przejrzałem allegro i jestem zdecydowany na jeden z tych dwóch:

http://allegro.pl/stanley-kompresor-olejowy-sprezarka-50l-10-bar-i2051609267.html

http://allegro.pl/stanley-kompresor-bezolejowy-sprezarka-50l-10-bar-i2052180932.html

Teraz juz nie wiem do prawdy który wybrać, różnica niby tylko 100zł.

Edytowane przez robert812
Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

Niemal identyczny jak ten niebieski z takim samym silnikiem(moc), tylko dziwnie wzrosła mu wydajność i ciśnienie przy tych samych obrotach. Chińczyk w innym malowaniu. Jeśli juź kupujecie z większym zbiornikiem, to zainwestujcie w dwucylindrową, która będzie miała "jakąś" wydajność.

http://allegro.pl/kompresor-olejowy-sprezarka-2tloki-50l-moc-4-4km-i2094842078.html

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

Tak jak zawsze za 500zł to tylko made in chrl- stanley bass, przy dużym szczęściu niektóre mogą posłużyć długo lub do kilku godzin, najtańsze sprzęty warte uwagi to kompresory włoskie ale cena od 2500zł ,więc przy małym użytkowaniu trochę drogo, ale chińczyk wyjdzie w podobnej cenie tylko w ratach jak będzie się kupować co roku drugi.

Opublikowano (edytowane)

Ja link podałem przykładowy tylko pytam, jakie firmy warto brać pod uwagę.

Te kompresory są masówką produkowaną pod różnymi nazwami dla różnych dystrybutorów, z tym że za żółtego zapłacisz dużo drożej, wręcz tyle co za tego z mojego linku(tez przykładowy. W kompresorze jednej firmy będzie uchwyt do przenoszenia inna nóżka, a zespół identyczny jak w tym drugim. Amatorski sprzęt, to kompromis, a podobnego chińczyka używam już kilka lat- bezproblemowo. Dzisiaj kupiłbym dwutłokową, bo tu brakuje powietrza przy lakierowaniu, kluczu pneumatycznym. Gwarancję mają na 2 lata.

Edytowane przez zorzyk2
Opublikowano

Mam taki jak ten z pierwszego linku,tylko nazwa firmy inna.Ale jak to w chińczykach taki sam kompresor a robiony pod kilkoma nazwami. Od dwóch lat sprawuje się dobrze.Pomalowałem już część maszyn i daje radę.Awarii nie było.Parametry takie same jak ten z twojego linku.Wiec mogę polecić.

Opublikowano

To wszystko jakieś  chinczyki troche pochodza, taki podobny z 4 linku kupił mój szwagier to częsci mu na zamówienia dorabiali ale trochę mu posłużył zanim sie rozsypał 

Ja mam polski stary kompresor polskiej produkcji 3JW60 trzy tłokowy czesci bezproblemu kupuje mocna konstrukcja

Opublikowano

Właśnie ma być mały i mobilny do takich drobnych prac jak podpompować, przedmuchać itd. Stary już zaczyna mocno niedomagać i jak mam nowy kupić poniżej 300 zł to się nie opłaca robić i remontować samemu. Pewnie w tej cenie +/- 300 zł to co nie kupię będzie jednakowo się sprawdzać przy niezbyt intensywnym użytku.

Opublikowano

Pomyśl i poczytaj o Metabo, w większości sprężarkę mają ABAC-a.

Sam się zastanawiam nad jakimś większym metabo z bańką ok 200l ,bo kiedyś kupiłem chińskie g, fakt zepsute to cena była niska , naprawiłem i chodzi po dziś dzień BASS POLSKA 150L silnik v2 na 230V, ale drugi raz nawet pół darmo bym nie wziął, bo wszystko wymagało przeróbki.

Opublikowano

Dobry chińczyk nie jest zły, u mnie 8 lat wytrzymał 24l  jakich Vander czy coś takiego, chodził by jeszcze tylko sam go zepsułem, kupiłem metabo 50l wykonanie owszem lepsze no i trzyma ciśnienie, a chińczyk zawsze trzeba było nabijać bo uchodziło do zera

Opublikowano

Witam,

Podepnę się do tematu, by nie tworzyć nowego. 

Jakie parametry powinien mieć minimalnie kompresor, który używany byłby w gospodarstwie do pompowaniu kół ciągników, sporadycznego odkręcania śrub kół w aucie i ciągniku, przedmuchiwania filtrów i czyszczenia, ropowania, sporadycznego malowania maszyn rolniczych.

Czytając różne fora zastanawiam się między wersją budżetową taką jak: https://mar-pol.sklep.pl/pl/p/KOMPRESOR-50L-JN-30V-RIPPER/269

a wersją 2 razy droższą: https://mar-pol.sklep.pl/pl/p/KOMPRESOR-100L230V-Z-0.258-RIPPER/1633.

Mniejszy kompresor jest lżejszy i bardziej mobilny. Ma jednak bezpośredni napęd pompy, która pracuje przy znacznie wyższych obrotach niż ta w z drugiego przykładu (co się pewnie przełoży na jej żywotność).

Większy kompresor to również większy zbiornik. Tylko nie wiem czy taki większy zbiornik (100l) jest do wykorzystania w gospodarstwie i czy ten mniejszy (50l) nie jest wystarczający w niezarobkowych pracach w gospodarstwie. Mniejsza butla to też krótszy czas jej napełnienia.

Interesują mnie tylko kompresory możliwe do zasilania z gniazdka 230V.

Jakie jest wasze doświadczenie co do tego typu kompresorów. Może coś innego polecicie?

P.S. Na tym etapie nie interesują mnie kompresory do remontu, albo do samodzielnego zrobienia (brak czasu). Zatem z góry dziękuję za ich oferty.

Opublikowano

400l/min? To chyba żaden z tych kompresorów na 230V takiej nie posiada. Większość kluczy pneumatycznych (tych 1000+Nm) podaje wymaganie na powietrze coś około 200l/min. Ale może to tylko teoria?