Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do wzmacniacza to wiem o co chodzić, tylko czy jest takie trwałe jak w zachodnich ciągnikach power shift, czy jednak trzeba uważać żeby się nie rozsypało bo mam jakieś przepuszczenia że konstrukcyjnie może być podobnie jak w ciężkich ursusach że przy nie rozwazmej jeździe może coś się uszkodzić dlatego pytam czy jest to trwałe. Najlepiej żeby wypowiedzieli się właściciele użytkujący dłużej forterki

Opublikowano

Adi16PL, znajomy ma forterrę i mu chodzi git. Ogólnie to to powinno chodzić,a co było w ursusach?? Tam było na dźwignie nie? Tu masz na przycisk. W sumie to chyba i tak nie ma potrzeby tego używać np na drodze? To do pola jak ma ciągnik ciężko jest....

Opublikowano

Jak myślicie czy da się zamowić do proximy power 85 na tył opony 480/70R28? Pytam, bo nie bardzo widzi mi się 420/70/R30, a 40/65 nie występują w R30. Inne nie wchodzą w rachubę, bo nie wjedzie do obory, a z wyliczeń mi wyszło, że 420/70/R30 i 480/70R28 byłyby najlepsze. Chodzi o to, aby ciągnik nie lgnął w polu ze względu na zbyt wąskie ogumienie. Wydaje mi się, że najlepsze na przód będą 360 lub 380/70/R24. Aha ciągnik ma mieć tura :)

Opublikowano

Ale dlaczego takie małe felgi?

28, 30 cali?

W tym ciągniku muszą być 34 cale i wtedy można założyć na tył nawet 600 B)

Tutaj masz warianty ogumienia do Proximy Power 85/90:

Koła przednie 11,4 - 24 B

Koła przednie 11,4 R 24 B

Koła przednie 12,4 - 24 B

Koła przednie 12,4R - 24 B

Koła przednie 13,6R - 24 S

Koła przednie 380/70R - 24 1 140,00

Koła przednie 380/70R - 24 Continental 2 130,00

Koła tylne 13,6 - 36 B

Koła tylne 18,4 - 34 B

Koła tylne 18,4 R - 34 495,00

Koła tylne 480/70R - 34 1 840,00

Koła tylne 480/70R - 30 1 135,00

Koła tylne 520/70R - 34 Continental 5 790,00

Koła tylne 54065R - 34 Continental 5 420,00

Koła tylne 600/65R - 34 Continental 7 090,00

Koła tylne 16,9 - 30 B

Koła tylne 16,9 - 34 B

Koła tylne 16,9 R - 30 B

Koła tylne 16,9 R 34 S

Koła tylne 18,4 - 30 B

S- standard

B- bez dopłaty

Ceny brutto z 2010r więc mogą trochę się różnić od obecnych.

Opublikowano

Ja słyszałem- krótka seria, chyba 80szt.

W standardzie obciążniki przód i tył [średnia ilość], skrzynia 40km/h, skrzynia z rewersem, siedzenie mechaniczne grammer i welurowy dywanik.

Podobno w.w wyposażenie wychodzi w Premium taniej niż gdyby doposażać zwykłą proxe, tak gdybał przedstawiciel na AgroShow.

Opublikowano

Adi16PL, znajomy ma forterrę i mu chodzi git. Ogólnie to to powinno chodzić,a co było w ursusach?? Tam było na dźwignie nie? Tu masz na przycisk. W sumie to chyba i tak nie ma potrzeby tego używać np na drodze? To do pola jak ma ciągnik ciężko jest....

No raczej na drodze to też jest potrzebne. Kolega jak ciągnął 8 tonową przyczepe trelinki naładowana to pod góre 12245 zaczął ostro stękać włączył żółwia i poszedł ale kilka takich transportów i skrzynia do rozebrania To jest sprytnie zrobione tylko wykonanie fatalne w cięzkiej serii.

Opublikowano

Jeżeli ktoś uważa we forterze jest za mało biegów to chyba naprawdę nie ma nic do czynienia z tym ciągnikiem. W polu bez problemu można dobrać bieg, jeżeli na pełnym biegu za szybko to zawsze zostaje półbieg I lub II. Co do transportu po drogach to tylko wcisnąć przycisk preselekcji i ciągnik się zbiera aż miło. I proszę mi nie mówić, że półbiegów wolno używać tylko 15 min tak jak to było w starych ursusach, bo przy odbiorze ciągnika pytałem o to jednego z serwisantów i powiedział mi, że można na półbiegu jeździć cały czas. Dodam jeszcze, że moja foterra wyposażona jest w zmianę półbiegów za pomocą elektrozaworów tak wiec nie ma już tam jakiś chorych słowniczków które się co chwila oblepiały kurzem i nie działały

Opublikowano

Na półbiegu można jeździć cały dzień i nic się nie stanie. Dzisiaj byłem świadkiem (siedziałem z boku) jak znajomy woził ziemię Forterrą 12441. Napęd wyłączał na 3 szosowej a półbiegów używał jeszcze na 4 :D

Swoją drogą to można tak używać napędu? W sensie że włączać i wyłączać kiedy ci się spodoba.

Opublikowano

tak kolega wyżej. Jak coś to z przedniego most słychać charakterystyczny hałas przy większej prędkoście(nie wiem jak to nazwać). Z tego co wiem nie powinno się przy większej prędkości używać 4*4,bo koła przednie chyba szybciej się kręcą tzn. ciągną bardziej niż tył i można przód zgubić:D:D. Przy niższych prędkościach jest to chyba mała różnica w uciągu,a w błocie to jest to chyba redukowane poślizgiem.

Opublikowano

Wycie to wiem że słychać bo już nie raz na polu zapomniałem wyłączyć napędu i na szosie przy dwójce przypomniałem sobie o nim właśnie po tym wyciu.

A można go włączać i wyłączać w czasie jazdy? Bo u mnie jak się wyłącza napęd, czy stoi zapalony czy w trakcie jazdy czy nawet jak już zgaszony i napęd wyłączę to słychać dość głośne stuknięcie jak rozłącza przedni most. To normalne? :unsure:

Opublikowano

U mnie też słychać dosyć mocne stuknięcie a nawet szarpniecie przy rozłączaniu napędu. Myślę, że napęd można włączać podczas pracy byle żeby prędkość nie była za wysoka.

Opublikowano

to stuknięcie to rozłączenie napędu. no niby nie powinno się przy dużym poślizgu kół tego robić,bo można coś uszkodzić,ale czasem włączałem,bo na na szybko musiałem 4*4 włączyć to w miarę zgrabnie i weszło bez przeszkód,ale traktor zszedł z obrotów

Opublikowano

I jak tam panowie jakie macie wrazenia po dluzszej eksploatacji ciagnikow?

- jakies awarie ,usterki?

- jak sie spisuje eh rewers?

- ora sprawa bardzo wazna czyli zuzycie paliwa szczegolnie przy lekkich pracach np z ładowaczem czolowym?

Mam nadzieje ze podzielicie sie swoimi wrazeniami z eksploatacji tych ciagnikow bo czeka mnie wybor miedzy innymi mysle nad proxima power 90

Opublikowano

Mojej Proxie w styczniu strzeli 2 lata. z awarii to pęknięta taśma od półbiegów,przepalone tarcze sprzęgłowe i wymiana centralki, to wszystko na gwarancji. Taśma podobno ze złego materiału, a tarcze poszły po pękła taśma i za dużo używałem sprzęgła. Obecnie nie używam sprzęgła prawie wcale, na nowej centralce nie szarpie, ewentualnie na zimnym oleju trochę. Spalanie nie mogę dokładnie określić, wiosną próbowałem w orce i wyszło 10 l na godzinę pracy, ale doświadczenia nie powtórzyłem, wiec nie wiem czy jest miarodajne. Ogólnie polecam