Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chlopyralid 0,3  a bentazon 0,3 - 0,4 jak rdest ma 2 listki. Obie substancje hamują grykę i trochę ją uszkadzają. To taka loteria ze stosowania ale w sytuacji gdy chwasty mają zagłuszyć całkowicie uprawę jest to jakaś możliwość.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Matey napisał:

podbijam pytanie, zostało mi jeszcze troche boru z czasów kukurydzianych i chętnie bym to wypryszczył

w jakich dawkach te substancje na poprawki? Przyznam szczerze że nigdy gryki nie pryskalem przedwschodowo, siałem gęściej żeby chwasty tłumiła

gęściej to ile kg na ha? ja ostatnio 70kg/ha  i była bardzo ładna

Opublikowano (edytowane)

10 dni po siewie. Doglebowo 1,5l metazanex + 0,11 command. Ostatnich parę dni to w sumie 50l opadu, chyba trochę choruje po tym zabiegu :/

IMG_20230520_205657.jpg

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
Szymi40 napisał:

Szybkie  pytanie- gryka  powschodzi-  urośnie  na glinie ?    Mam  działkę  gdzie nie powschodził  żmijowiec  i myślę by zasiać grykę,

Znawcą od gryki nie jestem ale według mnie to może i powschodzi jak będzie miała jeszcze warunki ale takich gleb ona nie lubi.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, sapi napisał:

Znawcą od gryki nie jestem ale według mnie to może i powschodzi jak będzie miała jeszcze warunki ale takich gleb ona nie lubi.

Też  tak mi się  wydaje-   wrzucę  rzodkiew oleistą   bo mam....  

Opublikowano
1 godzinę temu, tlewandowski napisał:

fusilade nie ma rejestracji w gryce

Ma

54 minuty temu, dragonmt852 napisał:

ale wczesniej mialo bo znalazlem stara etykiete w pdf i byla gryka

Ma, można sprawdzić na stronach armir, wyszukiwarka srodkow

Opublikowano
13 godzin temu, Szymi40 napisał:

Szybkie  pytanie- gryka  powschodzi-  urośnie  na glinie ?    Mam  działkę  gdzie nie powschodził  żmijowiec  i myślę by zasiać grykę,

Urośnie. Sieje od lat. Tylko jak jest zbyt dużo deszczu to zgnije

• Like 1
Opublikowano
Roxer napisał:

10 dni po siewie. Doglebowo 1,5l metazanex + 0,11 command. Ostatnich parę dni to w sumie 50l opadu, chyba trochę choruje po tym zabiegu :/

trzeba było zwiekszyć command na 0.2 a zmniejszyć metazanex do 1 - 1.2 l. Z kolegą zrobiliśmy mini poletko i doświadczenie 0.2 command i 0,45 metrybuzyna. Narazie gryka powschodziła.

Opublikowano
14 godzin temu, grzegorzw1971 napisał:

W tym roku chyba nie da się skorzystać z tych programów rolnośrodowiskowych bo coś z nazwą chyba popierniczyli? Może to i plus,bo może ziarno będzie w lepszej cenie 

Mam kontynuację pakietu i wszystko jest jak było tylko dopłata ponoć wyższa.

Opublikowano

Pani w odr i arimr mówił że te które są to są kontynuowane,(skończył mi się właśnie),a nowy teraz to jest nazwa gryka kamienna czy jakoś tak,i mieli w ministerstwie poprawić ale nie poprawili 

Opublikowano

Wstrzymaj się bo i tak narazie ten perz jest za mały na pryskania i zobaczysz. Gryka dość dobrze sobie radzi z perzem jak będzie dobra pogoda to da radę. A ile wysiałeś na ha? Bo jak żadko to trzeba będzie pryskać

Opublikowano
1 godzinę temu, karbex napisał:

Wstrzymaj się bo i tak narazie ten perz jest za mały na pryskania i zobaczysz. Gryka dość dobrze sobie radzi z perzem jak będzie dobra pogoda to da radę. A ile wysiałeś na ha? Bo jak żadko to trzeba będzie pryskać

Około 85kg

Opublikowano
Dnia 21.05.2023 o 13:24, Roxer napisał:

IMG_20230520_205657.jpg

Chyba powoli oprysk odpuszcza, ale przyhamował grykę nieźle

IMG_20230528_182825.jpg

Opublikowano (edytowane)

Korzystacie z "Pakiet 6. Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie" niby można 750 zł uzyskać do ha gryki, ale biurokracji co nie miara?

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano

Korzystałem wcześniej ale wniosek robił mi doradca. Teraz wiem ze jest jakiś pakiet ale było podane ( przynajmniej jeszcze tydzień temu ) że musi to być „gryka tatarka” a tatarka to chwast z tego co ja się orientuje. Chyba ktoś babola walnął w ministerstwie. Czy się mylę ? 

Opublikowano
6 godzin temu, maniekc360 napisał:

Korzystacie z "Pakiet 6. Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie" niby można 750 zł uzyskać do ha gryki, ale biurokracji co nie miara?

Dla tych co mają kontynuację to nie 750 a 1400 tego roku o ile moje źródła się nie mylą.