Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Pytanko, północa Warmia, walczę jeszcze z uregulowaniem pH do odpowiednich odczynów. Na ten moment bujam się przy 5,5 na glebach 3b/4ab. Jest sens w coś takiego siać bobik? 

Opublikowano
2 godziny temu, isentor napisał:

Pytanko, północa Warmia, walczę jeszcze z uregulowaniem pH do odpowiednich odczynów. Na ten moment bujam się przy 5,5 na glebach 3b/4ab. Jest sens w coś takiego siać bobik? 

Ja takie sieje. Plon ~3,5 t. Pytanie jeszcze czy to ciężka ziemia jest czy nie.

Opublikowano
2 godziny temu, karban napisał:

Ja takie sieje. Plon ~3,5 t. Pytanie jeszcze czy to ciężka ziemia jest czy nie.

Ziemia mozaika. Myślałem o odmianie Fernando. Kiedy kosisz bobik i przy jakiej wilgotności?

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Jakim środkiem , w jakiej dawce będziecie pryskać od robaka ? No i oczywiście jaki termin będzie najlepszy? Pierwszy raz zasiałem bobik,także będę wdzięczny za wszelkie wskazówki .

Opublikowano
Dnia 31.05.2022 o 13:13, isentor napisał:

Ziemia mozaika. Myślałem o odmianie Fernando. Kiedy kosisz bobik i przy jakiej wilgotności?

Ja z Kotliny Oświęcimskiej - inny klimat, inna wysokość Słońca. Fernando koszę II pol. VIII, raz tylko na wrzesień się przesunęło. Dosycha sam do czarnych strąków, nie ma problemu z wilgotnością.

15 godzin temu, Boban napisał:

Panowie mam pytanie. Jakim środkiem , w jakiej dawce będziecie pryskać od robaka ? No i oczywiście jaki termin będzie najlepszy? Pierwszy raz zasiałem bobik,także będę wdzięczny za wszelkie wskazówki .

Mądrego na to nie ma. Tak naprawdę najlepszym środkiem jest oddalenie od innych plantacji. Trzeba by zacząć jak przekwitają pierwsze kwiaty, ale formalnie na takim kwietnym polu powinieneś w nocy pryskać, bo to aż żal wjeżdżać w taki ul z insektycydem. 

A gwarancji nie ma i tak, że bez dziur będzie. Nie wiem jak to robią w centralach, że mają czysty.

Ja spasowałem z ochroną w zeszłym roku, dziura w co piątym i tyle.

Opublikowano

Miałem w tym roku 12ha bobiku na próbę i wyszedł rewelacyjnie 3,7t/ha ziemia głównie IV klasa dość lekka. Siew pod koniec marca 270kg tuż przed wschodami oprysk 0,15 Command+ 0,4kg Aurelit, po wschodach 100kg saletry i 100 Polysulphate, jeden oprysk na oprzędziki i jeden na strąkowca razem z grzybówką amistar+prochloraz i zbiór.

Opublikowano
15 godzin temu, ursusek902 napisał:

Miałem w tym roku 12ha bobiku na próbę i wyszedł rewelacyjnie 3,7t/ha ziemia głównie IV klasa dość lekka. Siew pod koniec marca 270kg tuż przed wschodami oprysk 0,15 Command+ 0,4kg Aurelit, po wschodach 100kg saletry i 100 Polysulphate, jeden oprysk na oprzędziki i jeden na strąkowca razem z grzybówką amistar+prochloraz i zbiór.

Czy po oprysku jest czysto, czy istnieje potrzeba poprawek? Czy chlomazon nie hamuje bobiku? Jeśli chodzi klasę ziemi to chyba całkiem przyzwoity wynik jeśli chodzi o plon. @Albercik99 Co da się wykręcić na lepszej ziemi?

Opublikowano

Ogólnie w miarę czysto pojedyncze komosy powyskakiwały, ostrożnia nie wzięło, ale obyło się bez desykacji. Zwlekałem trochę z opryskiem doglebowym i pryskałem jak już pojedyncze były na wierzchu ale nic im się nie stało, ale trzeba pamiętać im lżejsza gleba tym mniej chlomazonu. Dla mnie plon był zadowalający bo liczyłem na mniej.

Opublikowano

Oczywiście masz rację dlatego byłem miło zaskoczony plonowaniem, ale to był pierwszy rok uprawy bobiku i mam nadzieję że to nie dobre złego początki. Myślę, że dużo zależy też od przebiegu pogody szczególnie podczas kwitnienia i zawiązywania strąków. W tym sezonie sieję 14ha bobiku na dużo cięższej glebie i zobaczymy co będzie