Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak się sprawuje ten model ale nasz znajomy z którym wczoraj woziliśmy gnój kupił sobie Massey Fergusona 294S i po 1 dniu pracy przy rozrzutniku chwalił go sobie...że ma ładne kopyto itd :) :) ...na razie nie wymienił żadnej wady...za niedługo będzie nim orał 3 obrotówką to zobaczymy jak mu pójdzie...dał za niego 35 tys. z transportem...rocznik 1984...80 koni mechanicznych...-...nie wiadomo ile przez te lata zdechło.... :) :) ...później dam fotki... :) :)

Opublikowano
chyba spoko ale nie wiem jak ze skrzynią bo w jakichs mf-ach nawalała

Napewno nie w tych :) Tam skrzynia jest lux, MF tej serii są nie do zajeżdżenia, widziałem nie jednego dezela na łysych oponach a mechanicznie był igła :) Chętnie bym kupił takiego ale 690 (80KM) z 4x4 za małe pieniądze (25?)

Opublikowano
Ta skrzynia która tak nawalała to była jedna taka seria...miała jakąś wadę od nowości czy coś takiego.... :)

Ta seria jest OK, awarie skrzyni to przypadłość głównie nowszej serii 30xx ale też nie widze w tym wielkiego problemu, znajomy kupił po taniości 3060 w opłakanym stanie z uszkodzoną skrzynią, naprawił ją chyba za 4tys.zł i do dzisiaj śmiga u siebie i po zarobkach nie oszczędzając ciągnika :)

Opublikowano

Ja mam ten ciągnik i sobie go chwale mam go pare miesięcy i zauwarzyłem że mało pali i niema co się w nim psuc jak ktoś ci mówi że sie psuja to ściemniają bo gadałem z osobami co mają te ciągniki to sobie chwalą. awari skrzyń to w serii 30** pozdrowienia

Opublikowano

Ja mam 698T i bardzo chwalę. Silnik żyleta, skrzynia też, jedyny mankament to rozbite zwrotnice i przez to nieco rozkraczony przód (ale ciągnik przez 20 lat pracował z ładowaczem czołowym). Sąsiad kupił identycznego rok temu i też bardzo chwali (z resztą miałem okazję trochę nim popracować)

Następcą serii 600 była seria 300 (lata 88-96 jeśli się nie mylę) i jest to w zasadzie nieco odświeżona seria 600. Nie spotkałem się z takim ciągnikiem 'na żywo' ale jeśli spośród wielu innych cech odziedziczył po 600tce też bezawaryjność (bo prostotę na pewno), to zdecydowałbym się na taki od razu. Póki co polecam wszystkim 600tki.

Opublikowano

Ciągniczki fajne :D , seria 600 prosta, komfortowa. Patrząc na nie w zapomienie odchodzą wszystkie usłyszane złe mity o MFach :) Jeśli chodzi o sprzedaż C-360 to bym nawet się nie zastanawiał, sami plaujemy sprzedaż Zetora 5911 na takiego 675 albo Zetora 6245 :lol: jakiś do tura. No ale wszystko zależy czy ktoś kupi naszego Zetora :D

Apropos MF 675 na allego jest ich aktualnie 5 i są to sztuki w bardzo dobrym stanie w poruwnaniu do niektórych :D

Opublikowano

jak ktos ma troche wiecej kasy to radze kupic cos z nowszego np z serii 300 , mam MF 390 z 97 roku ma on juz mechaniczny rewers przy kierownicy i jedna wajche po prawej stronie (skrzynia 12/12, 40 km/h) ciagnik nieduzy jedynie 250 cm wysokosci (w wersji LowProfile) , bardzo zwrotny , mocny silnik , nieduze spalanie , kupa czesci pasuje od ursusa 5714

jak sie dobrze poszuka to mozna znalezc wersje prestige z klimatyzacja , podgrzewaczem plynu chlodzacego oraz pneumatyką która mam zamiar kupic -cena nowej z niemiec 2 tys zł

Opublikowano

ja posdam MF690 bez przotka i go bardzo chwale chhociasz musiałem go ostatnio rozpoławiać na moście bo podnośnik słabo podnośił ale jest to łatwo zrobic bez zdejmowania kabiny. Polecam go naprawde a rozpoławiałem go z powodu że wolno podnosił ale w końcu ma pokniete 9236 mtogodzin wie się zużył wkońcu. jak coś to pisz tutaj.

Opublikowano
ja posdam MF690 bez przotka i go bardzo chwale chhociasz musiałem go ostatnio rozpoławiać na moście bo podnośnik słabo podnośił ale jest to łatwo zrobic bez zdejmowania kabiny. Polecam go naprawde a rozpoławiałem go z powodu że wolno podnosił ale w końcu ma pokniete 9236 mtogodzin wie się zużył wkońcu. jak coś to pisz tutaj.

Napisz co było przyczyną że podnośnik wolno podnosił i jak to naprawiłeś. Ma to samo w swoim case 845xl. Czy było tak jak ja napisałem: http://www.agrofoto.pl/forum/Case-Internat...-XL-t14621.html

Opublikowano

Pozwólcie że ja "ursusowiec" podepnę się pod temat.Przymierzamy się z ojcem do wymiany C360 3P na MF z serii 6** albo 2**.Że są oszczędne to wiem ale jak z częściami?Czy na podstawie modeli z serii 600 nie powstały czasami Ursusy 45** i wyżej.Bo jeśli tak to z częściami nie powinno być problemu.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to duzo części pasuje od ursusów, ale takie rzeczy jak pierscionek do pompy jest dostępny tylko u korbanków, a części nie sa takie straszne jak mowia. Masz bardzo dobry pomysł ja miałem kiedyś Mf 235 i Mf 255, po 7 latach roboty mf 255 zdał sie mały, więc sprzedałem i kupiłem 912, ale to znowu za duzo paliło w porównaniu z mf 255, a tylko troche wieksze maszyny, więc po 2 latach też go sprzedałem i kupiłem mf 690 i pali teraz jak mf 255, a i do tego lepsza praca jak w 912, komfort, mniej pali, a to samo robi co 912, mocniejszy, biegi wolniejsze, ale i szybszy co mu mnie ma galante znaczenie poniewaz mam ziemie o 20km odalone ode mnie i to 4ha, więc latem musi śmigac z przyczepami, prasa. 912 jechałem 1,15godz na dyferze pustym z prasom, a mf 690 śmiga z tym samym zestawem w 40min, więc jest to rożnica. Ja bym na twoim miejscu bez wahania zamieniał.

Edytowane przez brzozak2
orty, interpunkcja, post nieczytely
Opublikowano

A ile ma koni MF 690?Bo mi chodzi o ciągnik max 75KM.Ma chodzić ze wszystkim od kosiarki i przatrząsałki po kombajn ziemniaczany i prasę.Te MF mi się podobają bo mało palą i komfort pracy też dobry a już na pewno o niebo lepszy niż w C360.

Opublikowano (edytowane)

Koni maja 77,9 ale i tak lepiej chodzi od 912. Ja na twoim miejscu bym kupił 690, bo 675 jest troche słabsze ale mniej spotykane. i zapomniałem napisać ma skrzynie sychronizowana. napisz mi na gg to pogadamy bardziej szczegółowo i ci powiem gdzie sa przeważnie. gg znasz nie musze ci podawać

Edytowane przez brzozak2
orty!!!!!!!!
Opublikowano

Właśnie największym minusem jest to, że nie mają sprężarki ;) ale ja ma zamiar montować, jak zrobie to wstawie foty, ale nie wiem czy zrobie sprężarke czy zrobie przyczepy najazdowe coś na pewno