Skocz do zawartości

Klucze i grzechotki (jaką firmę wybrać)

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Nie chcę Cię martwic, ale obie te marki są warte siebie nawzajem... Nie jest to sprzęt profesjonalny.Poszukaj przynajmniej YATO albo BETA

z tym YATO to żeś pojechał...faktycznie "profi" sprzęt;)

nie polecam - tanie badziewie. ja używam tylko PROXXON'a

Edytowane przez ziomster
Opublikowano

Zalezy jak sie dba o klucze i wie gdzie jest punkt "maxymalny" klucza. Ja juz niejeden w zyciu rozwalilem. Teraz o dziwo kupilem w lidlu zestaw kluczy z grzechotka i trzyma juz ze dwa lata. Jak nakretka nie chce sie ruszyc no to wd-40, przecinak i młot i tłuc aż drgnie. Takto to można każdy rozwalic

Opublikowano

Wd to przeżytek teraz są preparaty kurczące stal i odkręcenie zapieczonych śrob to nie problem.

Ziomster YATO nie jest wcale takie złe tylko trzeba dobierać narzędzia do potrzeb ,a jak piszesz o profesjonalnych to chyba lepsze są orginalne JONSWEYa.

Opublikowano

Jonneswaya mam trochę narzędzi i nie są aż takie drogie, ale naprawdę mocne i przemyślane. Śrubokręt z pobijakiem często zastępuje przecinak jak zemknie śruba nawet 6mm i wygląda jak nowy  :)

Opublikowano

Koszt to okolo 80 zl za 400 ml nazwy jeszcze nie znam bo dostałem próbkę od przedstawiciela handlowego .Powiem tyle działa, trzeba miec przygotowane klucze psikasz na zapieczoną  np. śróbe i od razu kręcisz efekt fajny jak przyjedzie to zakupie i podam nazwę

Opublikowano (edytowane)

ja miałem swego czasu odrdzewiacz WURTH działający na zasadzie zmrazania i powiem ze działał ok ale już mi sie skończył :( dałem za niego 50PLN miał 400ml

Edytowane przez Przemek2203
Opublikowano

obecnie mam zestaw nasadek STANLEY ,pracuję nim ok.6 lat i dotąd nie doznał żadnego uszczerbku(dodam że grzechotki nie były eksploatowane w warunkach ekstremalnych ),największą zaletą tych grzechotek jest rękojeść z plastiku(nie brudzi się i nie wyszczerbia jak w przypadku gumowych).Pracowałem w kilku warsztatach i szczególnie odradzam narzędzi topex- to jest dopiero shit,robiłem trochę narzędziami jonnesway  są bardzo wytrzymałe.najlepiej pracowało mi się narzędziami neo-tools ze względu na wytrzymałość oraz poręczność. A odnośnie preparatów kurczących stal to lepszym rozwiązaniem jest palnik :D (propan butan+tlen) 

Opublikowano

ten klucz to niewypał, tak jak kolega wyżej napisał co najwyżej do odkręcania już poluzowanych śrub, dokręcając nim śrubę trzeba w porę się zatrzymać, inaczej potrafi wykręcić rękę jak nie zdążysz puścić

w dodatku nie poręczny, trajkotka duża, i do tego jeszcze kabel pneumatyczny, porażka

Opublikowano

allegro.pl/coval-zestaw-kluczy-nasadowych-108-klucze-gw-dozyw-i4976216606.html

Co sądzicie o tych kompletach? Poszukuję komplety, który miałby klucz 32mm, ten mi sie wydaje ok. Ale jak z jakością?

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś używał lub posiada grzechotkę szwedzkiej  firmy KAMASA? Znalazłem ciekawy produkt http://allegro.pl/mocna-grzechotka-1-2-szwedzka-kamasa-45-zebow-8st-i4946111826.html mało zębów co dla wytrzymałości zapadki jest zaletą oraz wytrzymałość 500Nm. Jedynie te plastyki mnie zniechęcają, ale zapadka wygląda na szeroką. Można zakupić zestaw naprawczy i jak widzę na stronie producenta http://www.kamasatools.com/pl/Produkter/Narzdzia-nasadowe/Narzdzia-nasadowe-12/Klucz-grzechotkowy-45-zbowy/ , zapadka działa na zasadzie blokady kilku zębów.

Edytowane przez stop
Opublikowano

Jak dla mnie za mała ilość zębów,grzechotka nie będzie spełniała swojej funkcji w trudno dostępnych miejscach gdzie potrzebny jest mały skok.

Kup sobie Covala albo Honiton,jak nie będziesz rurą ciągnąć długo lat wytrzyma

Opublikowano

Skoro już jesteśmy przy firmie Kamasa-tools to mam pytanie: czy ktoś używa produktów tej firmy? Samych informacji o tej firmie można znaleźć w Internecie bardzo dużo, ale opinii na temat narzędzi już zdecydowanie mniej. Znalazłem jedynie kilka. Wszystkie bardzo pozytywne. Śledząc i czytając fora dotyczące narzędzi (interesują głównie klucze nasadowe i płasko-oczkowe) najczęściej pojawiają się takie firmy jak: YATO, Coval, Stanley, Kuźnia, Honiton, Jonnesway, Bahco, King Tony, Hazet, Gedore Facom, Draper, itd. Można jeszcze sporo wymienić  :D Gdyby było mnie stać to kupiłbym sobie narzędzia firmy Hazet. Niestety mam ograniczony budżet. Chyba, że będę kompletował stopniowo. Jedni piszą, że takie klucze (te z najwyższej półki) to tylko do warsztatu i zaawansowanych napraw, a znowu inni, że czasem warto kupić mniejszy, a solidniejszy zestaw. Jednak na obecną chwilę zastanawiam się nad poniższym zestawem:

http://www.tomsoft.pl/o/10149-Kamasa-Tools-K25018-Zestaw-kluczy-nasadowych#.VQCv6_mG-Bk

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam!  :lol:

Opublikowano

Narzędzia Kamasa są po prostu profesjonalne, jak Promat, czy King Tony. To zupełnie inna półka niż Yato, Coval, czy Stanley. Cenowo zresztą też.

Opublikowano

Potwierdzam to co kolega powyżej napisał, używałem takich kluczy w pracy nawet nie wiedziałem ze takie drogie one sa, ale jakość bardzo porządna!!!

Opublikowano

Jakiej firmy kupić grzechotkę która ma mały przeskok oraz nie przerwie jej rura? Szukam samej grzechotki. Miałem taką dobrą którą przypadkiem znalazłem na ulicy, niestety napis firmy był niewidoczny. Podczas tegorocznych orek przyorałem ją. Robiłem przy pługu i z pośpiechu zostawiłem. Miała ona zielono czarną gumę.