Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemka.

Zrobiłem sobie lampke roboczą na błotniku. Przewody ładnie poprowadziłem i wszystko śmiga.

Tylko zastanawia mnie jedna rzecz.

Czy może być w lampie żarówka H3 55W ? Nie będzie pobierać za dużo prądu ?

Włącznik/wyłącznik do tej lampy wziąłem z ... zasilacza komputerowego [np. tutaj jest widoczny http://imageshack.eu/hLw bo innego nie miałem. Może być czy muszę go wymienić ?

[PS. Zapomniałem do nazwy tematu wpisać info o włączniku.]

Edytowane przez IvanK
Opublikowano

Ja mam w T25A1 takie dwie jak podał linka kolega ursus55. Swiecą ładnie i nie widzę róznicy w mocy światła, zasięgu w takiej typu postokąt z włącznikiem co są, który zajmuje więcej miejsca tylko. To, że każda halogenowa obciąża łądnie instalacje to fakt przy włączonych wszystkich światłach. Ale ktoś polecił leda. Ja podpowiem tylko tyle, że chciałem do domu kupić taki z czujnikiem ruchu są na Allegro. I żeby co kolwiek dało światła to mus brać od 50wat leda

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie masz czym się przejmować, jeżeli wszystko poprawnie zrobiłeś. Najwyżej jak spali Ci się włącznik to wymienisz. Jak bardzo chcesz to możesz pokusić się o przekaźnik.

Strona nie działa.

Pozdrawiam :)

Opublikowano (edytowane)

Okey. Link poprawiłem.

A jakiś przekaźnik masz konkretnie na myśli ?

A co do żarówki.. może mocniejsza ? czy ta mi wystarczy ? Jak myślisz?

Pytałem o włącznik bo może będę wszystkie wymieniał [ale nie takei same.. różne :P ]

Edytowane przez IvanK
Opublikowano (edytowane)

Połączono.

Witam, tak jak w temacie jaka będzie najlepsza żarówka do oświetlania tyłu.Czy kupowanie ledów to strata pieniędzy? jaka najlepsza firma ?

Edytowane przez Elektrotechnik
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nudzi Ci się? Założyłeś temat jaką lampę wybrać, a teraz pytasz w nowym jaką żarówkę założyć? Może za chwilę założysz nowy temat jakie przewody do tej lampy, a za dwa dni zapytasz czym przykręcić tą lampę. Jakby nie można zapytać o to wszystko w jednym temacie.

Opublikowano

Proszę o opinie czy moge tak podłączyć 2 halogeny do tyłu czy muszę bawic sie z przekaźnikami?

2*55W=110W/12V=9,16A

Dla przewodu 1,5mm2 maksymalne stałe obciążenie to 14A czyli przewód powinien wystarczyć,i bezpiecznik 10A powinien byc dobry.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle myślę bo jestem troche zielony z elektryki.

link do schematu

http://www.fotoszok.pl/show.php/1811585_schemacik.jpg.html

Opublikowano

Witam!

Z autopsji mogę ci powiedzieć że bezpiecznik 10A będzie za mały mimo że teoretycznie powinien wystarczyć. bez przekaźnika włącznik też nie pożyje za długo.

Opublikowano

Ok postaram sie tak zrobić.

A powiesz mi jakich gróbości powinienem użyć od aku do przekaznika i od przekaźnika do halogenów.

I czy prowadzic jedeń przewód od przekaznika do halogenów (najpierw do jednego i z tego pierwszego do drugiego halogenu)czy tez dwa do kaźdego osobny przewód?

Opublikowano

Lepiej by było do każdego halogenu oddzielny (przynajmniej ja taka robię).

A co do grubości może nie będzie to fachowa porada ale 1,5 mm od aku i 1 mm na halogeny. Zdaje się, że aż za dużo zapasu ale nie powinno zaszkodzić :)

Opublikowano

@krystiano99 zależy ile halogenów założysz.Jak dwa to możesz z jednego pociągnąć do drugiego.Ale jak podłączysz więcej to na lewą i na prawą stronę daj przewód wychodzący z przekaźnika.Zrób tak jak masz przekaźnik z dwoma wyprowadzeniami 87.

Opublikowano

Można przyjąć 8 A max na 1 mm2

I=P/U gdzie :

I - prąd pobierany przez odbiornik (A) ,

P - moc odbiornika (W)

U - napięcie zasilania (V)

dla przykładu P= 100 W, U= 12V

I=100W/12V= 8,4A

Opublikowano

Panowie jak to w końcu z tymi bezpiecznikami jest, lepiej dać między rozrusznik a przekaźnik czy między przekaźnik a lampę roboczą?

Wiecie gdzie można kupić włączniki z oznaczeniem lamp roboczych przód i tył?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To wszystko zależy od instalacji. Możesz dać przed przekaźnikiem, jeżeli załącza on jeden lub dwa obwody. Jeżeli jest ich więcej to osobny bezpiecznik na każdy obwód za przekaźnikiem. Włącznik masz np. tu: http://agronaprawa.pl/product.php?id_product=8342

Opublikowano (edytowane)

Na dniach mam zamiar zamontować do 60-ki u góry lampy robocze do pracy z ładowaczem. Tylne lamy robocze już są na oddzielnym włączniku. Teraz mam taki plan, aby wykorzystać włącznik nawiewu z kadetta(bo taki posiadam). Przykładowo 1 to przód, 2 to tył a 3 to przód + tył. Wszystko oczywiście na przekaźnikach. http://forum.opel24....opel-kadett-16/

Możliwe jest wykorzystanie czegoś takiego, bo przyznam wolę mieć jeden taki niż 2 pojedyncze.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Będę kombinował coś w przyszłym tygodniu.