Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Cześć, jest tu ktoś kto uprawia proso ? ;) mam zasiane 2,5ha, sieje od kilku lat proso, raz jest lepiej z cena ( w tym roku było dobrze) , raz gorzej, a raczej ostatnie kilka lat wstecz to ceny rzędu 700-800 zł/t , a u Was jak to wygląda? czym pryskacie na chwasty ? doglebowo, czy już po wschodach ?

Edytowane przez Junak19
Opublikowano

Uprawiamy na około 30% areału(pozostałe to kukurydza, pszenica ozima i groch na ziarno). Nigdy nas nie zawiodło, cena w porównaniu do kosztów i czasu spędzonych na polu zadowalająca- trzeba mieć tzw. rękę do tego. Teraz weszliśmy w plan 5-letni materiału siewnego wiec będzie po 5 ha co roku i dodatkowa kasa po spełnieniu wymagań :) 

Irytuje mnie tylko że późno schodzi z pola(dosuszanie naturalne bez oprysków) ale to też idealny moment na wapnowanie pola- kolejki do kopalni znikają a rozsiewacze są wolne.

Pryskamy doglebowo ale kluczem jest zmianowanie i wyczyszczone pole z chwastów. 

Co do ceny to nie wiem w jakim regionie jesteś ale w tym roku cena powyżej 2 000 zł była lub jeszcze jest w poprzednim 1 200 zł ale pamiętam czasy gdy po żniwach płacili 420 zł- zawsze magazynujemy. 

Opublikowano

Ja jeszcze nigdy nie siałem, ale słyszałem że bardzo dobrze udaje się właśnie na odłogowanych gruntach, tzw nowinach.

Tylko trzeba by trochę wapnia dostarczyć.

Opublikowano

Mam możliwość kupienia oprysku do zwalczania chwastów w prosie z Ukrainy nie znam jego nazwy jest formie sypkiej 1 kg ha może mieliście do czynienia z takim odpryskiem na jakie chwasty działa jak go stosować .

Opublikowano

Pewnie atrazyna, nasz dawniejszy azoprim.

Działa na chwastnicę jednostronną która praktycznie dyskwalifikuje proso w handlu.

Niestety jest ponoć duży nacisk na badanie prosa na pozostałość atrazyny. 

Stosowanie obarczone wielkim ryzykiem.

Opublikowano

To wszystko prawda , chociaż chwastnicę nie bardzo bierze, jest o stężeniu 90% (azoprim 50%), dobrze czyści z chwastów zarówno jako doglebówka po siewie jak i po wschodach na liścia. Kontrole na pozostałości i stosowanie są szczególnie jak proso posiane na pakiet z dofinansowaniem.

Opublikowano
Dnia 12.04.2020 o 15:50, plapla123 napisał:

To czym zwalczajcie chwasty w prosie chcę zasiać pierwszy raz w tym roku.

W prosie zarejestrowane są tylko dwie substancje: pendimetalina i prosulfokarb. Tego drugiego nie stosowałem. Co do pendimetaliny to wszystko zależy od warunków. Dwa lata temu super wyczyściło pole z chwastnicy (powschodowo bierze ją do 2-3 liści) i z dwuliściennych, a w ubiegłym roku po oprysku przedwschodowym poszło 50 litrów deszczu, substancja się wpłukała w ziemię i proso trzeba było przesiewać. Tam gdzie pryskane było po deszczu było ok. Jeśli nie ma problemu z jednoliściennymi to chwastox turbo powinien wystarczyć.

Opublikowano

Słabo znosi przymrozki dlatego lepiej siać później aby ominąć przymrozki zimnych ogrodników- najlepiej po weekendzie majowym. Jeśli faktycznie będzie przymrozek to może sporo wylecieć i ograniczy znacznie plon- czasami warto przesiać niż zebrać 1,5t po przymrozkach.  

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie jak kolega wyżej proso w tej fazie bardzo dobrze znosi przymrozki. Ja praktykuje siew po 5 maja tak aby wschody były po Ogrodnikach.

Pozdrawiam,

PS. Widzę, że kolega Radek88 zasiał to proso w kwietniu?

Edytowane przez damaxyz
Opublikowano

Tak w kwietniu. Chciałem wcześniej bo na jednej działce chce posiać rzepak.

Słyszałem, że wczesny siew jest ryzykowny, ale lepszy plon a jak będzie to się okaże.

Pierwszy raz mam proso.

Opublikowano

Ja zasiałem 23-24 kwiecień (w tym roku drugi raz w życiu) jest w podobnej fazie co u kolegi, dzisiaj były przymrozki i mam małe obawy.. w tamtym roku posialem chyba koło 12.05 i zebrałem 4,2t/ha (na 2-3klasie, w tym roku 3-4)..

Ogólnie sieję jako jedyny w okolicy, ale bardzo podoba mi się ta uprawa, fajnie jak wyjdzie ok  4t przy cenie ok 1tys/t ale ogólnie fajnie zielono na polu i nie nabija się tak kobzy firmom chemicznym..