Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ta pszenica na zdjęciu knoro93 i loktos to tylko tak na jednym polu wyglada inne moje pszenice wytworzyły 2-3 pędów więc na nie ile azotu w pierwszej dawce zdj w galeri i nie za gęsto jest zasiana zaleca się 300-350 ziaren n m2 ja wysiałem 350 poniewż słaba zimotrwałość 

Opublikowano (edytowane)

zboże przez "ż" i o jakie zboże pytasz? domyślam się że o pszenice

takie nawożenie może być, z mocznikiem śmiało można zejść do 150 kg a za to podciagnąć saletre w 3 dawce do 150

ta pszenica na zdjęciu knoro93 i loktos to tylko tak na jednym polu wyglada inne moje pszenice wytworzyły 2-3 pędów więc na nie ile azotu w pierwszej dawce zdj w galeri i nie za gęsto jest zasiana zaleca się 300-350 ziaren n m2 ja wysiałem 350 poniewż słaba zimotrwałość 

ja bym tu wysiał max 50 kg N, i to najlepiej w postaci 200 kg saletrosanu (sądząc po zdjeciach w galerii) nawet do 180 można śmiało zejść

Pamiętaj że zwiększając normę wysiewu nie polepszasz zimotrwałości...

Edytowane przez losktos
Opublikowano

Moja propozycja nawożenia pszenicy ozimej opiera się wyłącznie na saletrze, a uzyskiwane plony są bardzo zadowalające:

1 dawka - 2m saletry (przed ruszeniem wegetacji, ewentualnie sam początek wegetacji)

2 dawka - 2m saletry (koniec krzewienia/początek strzelania w źdźbło)

3 dawka - 1m saletry (początek kłoszenia)

Pozdrawiam :)

Opublikowano

no fajnie i konkretnie napisałaś zrozumiałe dla każdego a nie tak jak tu sie niektórzy wymądrzają  jakby byli najmądrzejsi a reszta to niedouczeni chłopki ze wsi

Opublikowano

Loktos na które zdjęcie patrzyłeś knoro93 i loktos i ile wy siejecie ziaren na m2 moja pszenica oxal krzewi się średnio do dobrego i od czego zależy norma wysiewu na m2 więc ile byście wy wysiali na m2 nasion żeby osiągnąć plon ok 10 t

Opublikowano

Loktos na które zdjęcie patrzyłeś knoro93 i loktos i ile wy siejecie ziaren na m2 moja pszenica oxal krzewi się średnio do dobrego i od czego zależy norma wysiewu na m2 więc ile byście wy wysiali na m2 nasion żeby osiągnąć plon ok 10 t

masz tylko 2 zdjęcia w galerii i na obu rośliny wyglądają na dobrze rozkrzewione.

Norma wysiewu zależy od odmiany, terminy siewu, MTZ...

Co do konkretnej ilości popatrz na strony różnych hodowców, tam masz zalecenia co to optymalnej obsady roślin.

A jakbym siał na 10 t? Optymalna obsada dla danej odmiany i skupiłbym się na jakości siewu. Przede wszystkim dobrze doprawić ziemie i zagęścić, równo posiać tak żeby każde ziarko było na podobnej głębokości i miało mniej więcej tyle samo przestrzeni i jak najbardziej ujednolicone warunki. To przełoży się później na równiejszy łan, łatwiej będzie rozpoznać fazę i trafić z zabiegami w optymalny termin. Równe wschody sporo pomagają. Reszta w rękach nawożenia i ochrony. I gęstsze i rzadsze plantacje mozna poprowadzić na 10 t. Trzeba tylko wiedzieć jak sterować łanem.

Co do obsady u mnie to zwykle 300-400 roślin zależnie od terminu, odmiany itd.

Opublikowano

ale ześ walnoł  Ja też chętnie poczytam jak uzyskać plon 10 ton

10 ton to dawno było, teraz celuje w 12 bo kto stoi ten się cofa hmm

@anetka1 ty musi nie douczona lekko jak na metry liczysz hah

Opublikowano

Ale ten plon to chyba łącznie z przyczepą ^^widzę że fantazję dużą co n ie jedni tu mają B) 

Opublikowano

Loktos zalecenia dla tej odmiany to 300-350 na m2 odmiana oxal siałem na początku terminu optymalnego woj śląskie powiat pszczyński 20 września optymalny termin to od 20 do 30 września więc lepszy rzadszy łan czy gęściejszy i ile pędów może wypuścić pszenica najwięcej zakończone dorodnym kłosem

Opublikowano

Nawadnianie lub deszczownia  :D precyzyjny siew  B) ziemia jak w donice  :P odpowiednie pH  :rolleyes: Widzę że już 10 ton było lecimy na 12ton tylko czy to się nam opłaci  :) Losktos -celuje zawsze w 8 ton a wiedza Kolegi jest Wielka a gleby posiada zacne  :rolleyes: sam chcę osiągnąć 6-7 ton przy nawożeniu 200 SaletroSan 200 Mocznik a wypadło około 10% obsady przez mrozy 

Opublikowano

co w tym takiego dziwnego? 10 ton normalna sprawa w dzisiejszych czasach

To że nie umie nawozić i innych podstaw pewnie, a wybiera się z motyka na księżyc od razu to jest w tym takie dziwne.

Jak to mówią nie od razu Rzym zbudowano.  

Opublikowano

jahooo -można ale kto tam obornik stosuje(ile % gospodarstw )  :D sąsiad za miedzy brał pszenicę od gospodarza co niby zebrał te 12t ale to chyba jakaś pszenica paszowa była blada ziarniak drobny i jakaś prażona  :P Pytałem się Kolegi kto osiąga tak dobre plony u ciebie na wiosce nie był w stanie udzielić odpowiedzi  :)

Opublikowano (edytowane)

Ile procent trzeba doliczcyć do siewu na m2 nasion i ile wypanie z obsady przez ostrą zimę w procentach loktos więc dla tego wysiałem górną granicę normy zalecaną przez hodowcę więc najlepiej policzyć na wiosnę obsadę . I powiedzcie mi jak się robi test przezimowania

Edytowane przez pawelc330c360
Opublikowano

jak to jest z tym poczatkiem strzelania w zdzblo i dniem 15 kwietnia.  Zalozmy ze wiosna przyjdzie bardzo szybko i szybko ruszy wegetacja. to i tak ta pszenica nie przejdzie szybciej w strzelania zdzblo tylko bdzie krzewila sie do mniej wiecej 15 kwietnia?

Opublikowano

Na to wyglada. W 2013 roku wiosna sie opozniła z powodu przedłuzajacej sie zimy. Z nawozem wjechałem koło 10 kwietnia z pierwsza dawką było mokro i grzążłem ale jakos dałem rade. Druga dawka poszła za jakieś 2,5 tygodnia bo pszenica tak pędziła. Chciała pewnie nadrobić stracony czas. Nie mogłem się wyrobic z zabiagami bo wszystko sie kumulowało

Opublikowano

To już blisko rekordu swiata który podł w Nowej Zelandi a wynosi 14 ton z ha POWODZENIA ŻYCZĘ

Rekord świata to chyba ponad 16t/h to jeszcze trochę brakuje !!! ale wszystko przed nami :D :D

Opublikowano

Rekord świata to chyba ponad 16t/h to jeszcze trochę brakuje !!! ale wszystko przed nami :D :D

też tak gdzieś czytałem że aktualny rekord z tego roku to 16t/ha ale to w angli było

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v