Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie na drugą dawke n w pszenicy ozimej jest już za późno czy można dać? Nie sypałem wczesniej bo deszcz nie padał od wielkanocy. Jednym słowem sahara.

Opublikowano

Arkadia na t1 prochloraz + tilt, na t2 epoksy+ amistar opti, to co na t3?? doddam ze zaczynaja wychozic pierwsze klosy z pochewki lisciowej a t2 bylo dopiero 7dni temu.

moze epoksy +tebu ewnetualnie dodac tiofanat lub prochloraz? a moze protiokonazol lub metkonazol- ale to juz drogo wyjdzie

Opublikowano

Ja 3 dawkę daje na liść flagowy, tym sposobem powinienem podnieść mtn na czym mi bardziej zależy, jak chcesz aby ziarno miało lepsze parametry białko, gluten to najlepiej jak już kłos będzie widoczny,

Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.05.2018 o 11:57, ENDRIUROL napisał:

Arkadia na t1 prochloraz + tilt, na t2 epoksy+ amistar opti, to co na t3?? doddam ze zaczynaja wychozic pierwsze klosy z pochewki lisciowej a t2 bylo dopiero 7dni temu.

moze epoksy +tebu ewnetualnie dodac tiofanat lub prochloraz? a moze protiokonazol lub metkonazol- ale to juz drogo wyjdzie

plon 6-7 ton 1l tebu 250, wiekszy plon menara 0.5 jak pamiętam

Edytowane przez d4rek
Opublikowano

Pszenica jara Arabella zasiana 14.04, widoczny liść flagowy, dostała 110N 50P 50K i 35t obornika. T1 nie było robione a na dniach planuje robić T2 i myślę dać duett ultra cos do tego jeszcze dorzucić? I pytanie dać jeszcze kolejną dawkę około 35N? Jeżeli tak to kiedy najlepiej dać azot na liść flagowy czy jak będzie widać powoli wychodzący kłos? Kiedyś ktoś gdzieś pisał, że dając na flagę to idzie to na MTZ a na kłos jak się da to na białko to prawda czy tylko ktoś to wymyślił? Pszenica ma około 30 cm wysokości. 

Sorry że tyle pytań ale można powiedzieć że pierwszy raz mam pszenicę jarą i za bardzo nie wiem co jak robić. Poniżej foto pszenicy. 

DSC_0305.jpg

Opublikowano
Właśnie mnie to też zastanawia rośliny małe a tu liść flagowy, rozcinałem roślinę i wyglądalo tak jakby to był już ostatni liść na wierzchu a kłos miał już około 2-3 cm długości. Jutro będę jeszcze raz na polu to sprawdzę jeszcze raz i zdjęcia porobię. Z drugiej strony rośliny mogą być takie małe przez wiosenną orke, późny siew a później przez małą ilość opadów a do tego odmiana wczesna.
Opublikowano

3-4 klasa i trochę może 5, ph na poziomie 4,5-4,8 więc w grudniu rozsiałem tonę kredy granulowanej (ziemia pierwszy rok w moim użytku) jutro będę jeszcze raz to porobię zdjęcia z bliska

Opublikowano

Posiałem pszenicę Reform z centrali, klasa II-III Ph 5,8- 6, na ściernisko  dałem wapno granulowane nordkalk 400kg/h, na orkę 250kg polifoski 6.  Chciałbym  teraz podać mikroelementy, czy ktoś może podać sprawdzony środek? Celuje w plon 8t. Pozdrawiam

Opublikowano
7 godzin temu, gustaww napisał:

Posiałem pszenicę Reform z centrali, klasa II-III Ph 5,8- 6, na ściernisko  dałem wapno granulowane nordkalk 400kg/h, na orkę 250kg polifoski 6.  Chciałbym  teraz podać mikroelementy, czy ktoś może podać sprawdzony środek? Celuje w plon 8t. Pozdrawiam

Na jesień mikro na 8ton to raczej niepotrzebny wydatek.

Opublikowano

Dla czego uważasz że nie potrzebny? Mikro daje dobre rozkrzewienie z tego co czytałem i stymuluje zawiązki kłosów. W jaki plon musiał bym celować by dawać mikro? Pytam bo nigdy nie stosowałem dolistnego nawożenia jesienią i chciałbym spróbować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v