Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, Miro010 napisał:

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/wczesny-wysiew-azotu-czy-bylo-warto,77312.html Gdyby kogoś bolała głowa że wcześniej wysiał nawóz to generalnie uspokajam :) 

Coś ci pękła gumcia bo nic się nie wyświetla :|

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, racyl napisał:

Coś ci pękła gumcia bo nic się nie wyświetla :|

Nie wyświetla bo Agrofoto z automatu po wklejeniu linku z innych portali poświęconych rolnictwu zmienia link. Jedynie pewnie Agrofakt działa, który jest powiązany az Agrofoto. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
26 minut temu, Zawisza napisał:

Pany spokojnie, wiosną ceber wody = łyżka błota, na jesień na odwrót. Niby dolało, ale ta woda moment zniknie.

Starą się jeszcze posmyrga i jakoś zleci

Opublikowano (edytowane)

O deszczu po posianiu to każdy chłop marzy  :D

Jakbym nie zostawił śladów to też bym posiał wczoraj w tym naszym lubelskim

Zaraz tu mądrzejsi za mną napiszą że za mało deszczu spadło żeby Ci to miało wymyć

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 godzin temu, Miro010 napisał:

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/wczesny-wysiew-azotu-czy-bylo-warto,77312.html Gdyby kogoś bolała głowa że wcześniej wysiał nawóz to generalnie uspokajam :) 

farmer .pl/produkcja-roslinna/nawozy/wczesny-wysiew-azotu-czy-bylo-warto,77312.html poprawka strona sama zmienia początek fazy linku z obcej strony tylko usuńcie spacje po farmer

Opublikowano (edytowane)

Obserwujemy też zimy bez śniegowe w niektórych regionach.

Równie dobrze można napisać że tam gdzie nie spadł śnieg i mało było deszczu przez całą zime to jakby człowiek rozsiał w grudniu to byłoby tak samo jak na wiosnę

Edytowane przez Gość
Opublikowano
3 minuty temu, hardkor113 napisał:

Faktycznie okolice Piask całą niedziele deszcz pada ale jest i pożądny wiatr.Jak sie uda to jutro pierwsza dawka na rzepak a w srode na pszenice

W środę to obowiązkowo musisz rynek w Piaskach odwiedzić

B|

Opublikowano
9 godzin temu, PawelKtm525 napisał:

w sobotę rano przed deszczami posialem saletre na zborza później padało kilka godzin ale tak nie ostro byla przerwa i dalej pada czy nie wymyje ten deszcz tego azotu lubelskie?

Czuj się wyróżniony że popadał u Ciebie deszcz.Nic lepszego nie mogło się trafić

Opublikowano
1 minutę temu, slawek2209 napisał:

Czuj się wyróżniony że popadał u Ciebie deszcz.Nic lepszego nie mogło się trafić

Z radości teraz będzie pił cały tydzień :tw_beer:

Opublikowano
2 godziny temu, racyl napisał:

Obserwujemy też zimy bez śniegowe w niektórych regionach.

Równie dobrze można napisać że tam gdzie nie spadł śnieg i mało było deszczu przez całą zime to jakby człowiek rozsiał w grudniu to byłoby tak samo jak na wiosnę

Temat artykułu odnosi sie tylko i wyłącznie ostatniego ataku zimy, wysiewu przed śniegiem nawozu i ewentualnego jego wypłukania więc nie kumam skąd historia o grudniu O.o 

Opublikowano

A czemu nie może być ? To tylko bazujesz na tym co ktoś napisał

Mówi się o wypłukiwaniu azotu z gleby przez wodę.  Wypłukiwanie nie tylko jest wiosną

Również to co było wysiane jesienią

Opublikowano

Jesienia daje sie fosfor potas a azotu (najlepiej amonowy) daje sie śladowe ilości, ja dawałem polifoske 6 200kg wiec 12kgN/ha chyba nie trzeba pisać jak taka forma się zachowuje w glebie? chyba że dajesz wyłącznie nawozy azotowe przedsiewnie pod oziminy to gratuluję :) Pamiętaj że cały czas piszemy o nawozach wysianych jak w moim przypadku 10 marca i o ewentualnych stratach azotu z TYLKO I WYŁĄCZNIE posianych tej wiosny nie wiosną 2017 r :D i nie o tym co N wyparowało w 2017r bo to już mnie kij obchodzi 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Miro010 napisał:

Jesienia daje sie fosfor potas a azotu (najlepiej amonowy) daje sie śladowe ilości, ja dawałem polifoske 6 200kg wiec 12kgN/ha chyba nie trzeba pisać jak taka forma się zachowuje w glebie? chyba że dajesz wyłącznie nawozy azotowe przedsiewnie pod oziminy to gratuluję :) Pamiętaj że cały czas piszemy o nawozach wysianych jak w moim przypadku 10 marca i o ewentualnych stratach azotu z TYLKO I WYŁĄCZNIE posianych tej wiosny nie wiosną 2017 r :D i nie o tym co N wyparowało w 2017r bo to już mnie kij obchodzi 

Każdy daje polifoskę na jesieni. co chcesz od amonowej formy azotu jak dla mnie dobra bo się wiąże z glebą

Więcej nie dajesz azotu bo i polifoski dużo nie siejesz zresztą jak większość z nas (200-250kg)

Sens moje wypowiedzi był taki że jeśli nie ma strat nawozu to można równie dobrze podać go wcześniej gdzie są jeszcze niższe temperatury niż w marcu

Nie ma dużych opadów, nie ma strat no więc czemu ograniczać się datą

Edytowane przez Gość
Opublikowano
25l/m2 w ciągu doby, 20pkg saletry siane 20.03 trochę azotu wymylo...
Opublikowano

Niektórym to proponuję w ogóle nie siać azotu i wtedy NIC wam się nie wymyje i NIC wam się nie ulotni.

Nie popadajmy w jakieś głupie paranoje z tymi stratami, racyl poruszył temat a teraz ludzie spać nie mogą bo im się azot wymył.

• Like 2
Opublikowano

Teraz to im z łepetyn wybijam B|

Jeden z drugim zaszaleje z dziołchą i więcej pójdzie się walić jak te 200kg saletry xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v