Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia Sunday, February 04, 2018 o 20:55, loquito napisał:

Chyba najlepszy sposób to przegłodzić. Pierwsza dawka ~40N i druga normalnie powiedzmy ~80N i cos trosze na flagowy sypnac może nie po to by walczyć o parametry Ale po to by wykarmila to cale towarzystwo. Ale to doświadczeni Koledzy niech się wypowiedza.

Przeciez ona i tak odrzuci pewnie wszystkie rozkrzewienia i bedzie 1 klos z rosliny.

Opublikowano

ja bym dal 200kg saletry na 1 strzal, pewnie duzo odrzuci rozkrzewien ale chyba az tak zle nie bedzie, generalnie lata temu tez sialismy 300kg na ha bylo za gesto zasiane i dawalismy ok 200kg saletry i plon byl przyzwoity( wtedy 2 dawki nie bylo tylko wszystko mocznikiem dolistnie w dni pochmurne)

Opublikowano

Witam. Szukam coś taniego i dobrego na ochronę fungicydową w pszenicy ozimej. ( Robię taki mini plan nawożenia i chrony wiosennej) Co polecacie? Myślałem o takim zestawie:

Zabieg T1 - Bumper 250 EC Zabieg T2-Artea 330 EC Zabieg T3-Mirage 

Stosował ktoś te środki? Jakie macie opinie? 

Druga kwestia dotyczy nawożenia. Ustaliłem że 1 dawkę zapodam w ilości 300kg/ha drugą w ilości 200kg/ha a trzecią 100-150 kg/ha w zależności od rozwoju roślin...

Teraz tworzy się pytanie co najlepiej na 1 dawkę? Najlepszym rozwiązaniem jest saletra amunowa czy moze coś innego? Oglądam oferty w pobliskim w sklepie i dużo jest tych nawozów m.in Saletra z Pulanu, Mocznik, Yara Viking NPK 14-14-21, Yara Bela Extran, Saletrosan, Saletrzak czy klasycznie Polifoski. Dodam że jedne stanowiska mam ładne, dość gęste, rośliny nie żółte, nie mierzyłem ale korzeń ponad 15 cm jest. A inne też w sumie ładne ale troche rzadkie choć nie jest źle. 

Reasumując co polecacie? Przedsiewnie poszło 200-250 kg Polifoski 6 na ha 

Opublikowano

Ustaliles ze na pierwszą dawkę dasz 300kg, na druga 200kg a na trzecią 100÷150kg ale jakiego nawozu to widzę że jest to juz sprawa drugorzędna. Powinno byc to chyba trochę odwrotnie

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, cieplym3 napisał:

Przeciez ona i tak odrzuci pewnie wszystkie rozkrzewienia i bedzie 1 klos z rosliny.

No i to chyba ma sens, dostanie z 200kg saletry na pierwsze kolanko i to będzie całe nawożenie azotem. Zobaczymy co z takich eksperymentów wyrośnie.

Opublikowano

chwyt marketingowy...

Naciagają na mikroelementy, jest ich tam pewnie tyle co kot napłakał bo wogóle na ulotce nie piszą o konkretnym składzie. Poza tym nawożenie doglebowe mikroelementami jest mało efektywne, znacznie lepiej podać je dolistnie.

Druga sprawa, dla mnie wapno to odkwaszanie a nie nawożenie. W glebie nigdy nie bedzie na tyle mało wapna żeby roślina cierpiała na jakiś wiekszy niedobór, prędzej we znaki wda się toksyczny glin.

Co do odkwaszania podaje się dawki przynajmniej od 1 t CaO w górę (zależnie od stanu pH, rodzaju gleby, rodzaju wapna itd) żeby spowodować zmiany odczynu. Przy dawkach z tej etykiety ilość wprowadzonego Ca będzie znacznie niższa.

Jak dla mnie to wapna granulowane nie mają sensu

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

No i co? Mam działki gdzie pH 6.5 a nawet podchodzące pod zasadowy i mi się nie widzi tam latać RCW - no i masz tutaj sens granulowanej kredy według mnie. 

Na pozostałych działkach gdzie jeszcze ph nie uregulowane lecimy z tym nieszczęsnym rcw. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

Każde jest nieszczęsne te o małej ładowności (mam te rcw3) i jeżdżenie raz przy razie. Przy takim pH rzucam myślę max 500kg tj 110zł. Nie wiem ile tam rocznie ucieka tego cao?? 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

Plus dominatora to granulacja - kazdy rozsiewacz wysieje wiecej zalet break ze wzgledu na cene na etykiecie break dokladnego skladu czyli liczy sie Cao wniesione na pole of tego wapna wole wapniak koszelowski lepsza reaktywnosc bo to kreda a nie mielona skala

PS. Mozna sypac bo nie jest agresywne przeciez to weglan wapnia a nie tlenek

Edytowane przez BENNY82
Opublikowano

moim zdaniem kreda jest jednym z najlepszych wapien szybko dostępnych dla roślin, ilośc nawet 500kg/ha może nie podwyższy ph ale pomoże rośłinie na bieżące potrzeby. Teraz pełno wapien o ładnych jewropejskich nazwach i pieknie wyreklamowanych ale czy sa lepsze od naszego "wapniaka"?

Opublikowano
21 godzin temu, oregano napisał:

No i to chyba ma sens, dostanie z 200kg saletry na pierwsze kolanko i to będzie całe nawożenie azotem. Zobaczymy co z takich eksperymentów wyrośnie.

Nigdy nie mialem takiego problemu ale chyba ciut wczesniej z 200 mocznika bym dal i finito, dluzej podziala.

Opublikowano
22 godziny temu, Samsung123321 napisał:

Witam. Szukam coś taniego i dobrego na ochronę fungicydową w pszenicy ozimej. ( Robię taki mini plan nawożenia i chrony wiosennej) Co polecacie? Myślałem o takim zestawie:

Zabieg T1 - Bumper 250 EC Zabieg T2-Artea 330 EC Zabieg T3-Mirage 

Stosował ktoś te środki? Jakie macie opinie? 

Druga kwestia dotyczy nawożenia. Ustaliłem że 1 dawkę zapodam w ilości 300kg/ha drugą w ilości 200kg/ha a trzecią 100-150 kg/ha w zależności od rozwoju roślin...

Teraz tworzy się pytanie co najlepiej na 1 dawkę? Najlepszym rozwiązaniem jest saletra amunowa czy moze coś innego? Oglądam oferty w pobliskim w sklepie i dużo jest tych nawozów m.in Saletra z Pulanu, Mocznik, Yara Viking NPK 14-14-21, Yara Bela Extran, Saletrosan, Saletrzak czy klasycznie Polifoski. Dodam że jedne stanowiska mam ładne, dość gęste, rośliny nie żółte, nie mierzyłem ale korzeń ponad 15 cm jest. A inne też w sumie ładne ale troche rzadkie choć nie jest źle. 

Reasumując co polecacie? Przedsiewnie poszło 200-250 kg Polifoski 6 na ha 

Odnośnie ochrony jeżeli chcesz tanio to popatrz na odmianę z jakimi chorobami będziesz  musiał się  uporać i pod to ustaw sobie fungicydy. Z kolei nawożenie podobnie jaka obsada, ile rozkrzewień, ile chcesz dać N, zawartość PKMgS w glebie, pasza czy jakość, itp. Wskaźników dużo, więc przemyśl sobie to i tamto a nie piszesz o dawkach nawozów jak nie wiesz co będziesz sypał, przykładowo w 300 kg saletry wnosisz 102kg N a polifoska 21 300 kg wnosisz 63kg N.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v