Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzis latałem z nawozami i tak
1 Pszenica 40kg N wysiałem, za 2-3 tyg dosieje jakies 30kg N. Na kolanko 70kg i na kłos 30
2 Pszenica 55kg N wysiałem, na kolanko dam 80 kg i na kłos 30
3 żyto i pszwenżyto 50kg N wysiałem. na kolanko dam 70.
4 juteo na pszenicę 250l RSM 28 i na kolanko 250l RSM 28
Od takie kombinacje

Opublikowano

To był kws ozon kwalifikat nie pamiętam czym zaprawiany. Buszido007 link nie działa

Opublikowano
3 godziny temu, mieszko12k napisał:

Lubelskie siał już ktoś coś z azotowych?

Ja dziś siełem na rzepak saletrosan, jutro jeszcze 5ha zostało. Po polu się jeździ elegancko niema błota, kolein. Nie pamiętam żeby na początku marca były takie warunki. Około 10-15marca planuje jechać w pszenice.

Opublikowano
19 godzin temu, kamilc017 napisał:

Ja dziś siełem na rzepak saletrosan, jutro jeszcze 5ha zostało. Po polu się jeździ elegancko niema błota, kolein. Nie pamiętam żeby na początku marca były takie warunki. Około 10-15marca planuje jechać w pszenice.

Kamil rzucisz okiem na skrzynkę? Wysłałem Ci wiadomość, nie wiem czy widziałeś.

Opublikowano
1 godzinę temu, eddi87 napisał:

Panowie n1 saletra saletrzak czy saletrosan bo w pon jadę kupować?

Zależy kiedy chcesz sypać. Saletrosan dobry stosunek form azotu do wczesnego zasilenia plus siarka. Saletra szybko dzialajaca forma moze troche za wczesnie na saletre. Saletrzak według mnie nawoz dobry ale trzeba go zmieszać z ziemią

Opublikowano
20 godzin temu, kamilc017 napisał:

Fajnie macie :D dolnośląskie mokro , wczoraj cały dzień padało ;/. Niby cały taki tydzień ma być. Ani na rzepak ani na pszenicę się nie wybieram niestety :(.

Opublikowano
WOJTUNIO napisał:

1 godzinę temu, eddi87 napisał:

Panowie n1 saletra saletrzak czy saletrosan bo w pon jadę kupować?

Zależy kiedy chcesz sypać. Saletrosan dobry stosunek form azotu do wczesnego zasilenia plus siarka. Saletra szybko dzialajaca forma moze troche za wczesnie na saletre. Saletrzak według mnie nawoz dobry ale trzeba go zmieszać z ziemią

W pon chcę sypać. A na n2 bezpieczniej saletrę niż np mocznik?

Opublikowano

ja sypie zawsze Saletra tylko dostosowuje dawkę do stanu plantacji 2 rozkrzewienia do wcześnie 250kg saletry 2-3 200kg a w tym roku 3-5 rozkrzewien 150kg

Opublikowano (edytowane)

Witam ;)

Kujawsko pomorskie

Powiat nakielski

Gmina Sadki

Pszenica ozima : Formacja A 

Przedlon rzepak ozimy

U mnie 15 lutego poszło wapno magnezowe 28% CaO Mg 16% w dawce 400 kg/ha 

01.03.19 azotowe 

Saletrosam 50kg N w czystym na ha 

Saletra amonowa 60kg N w czystym na ha 

I czekamy na efekty tylko nie chcę popadać... 

A poniżej stan korzenia na dzień dzisiejszy i robimy próbę 24 godziną jaki będzie stan odrostu.

IMG_20190302_184621633_BURST000_COVER_TOP.jpg

IMG_20190302_211425117.jpg

IMG_20190302_211530592.jpg

Edytowane przez szymileszyk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v