Skocz do zawartości

Nawożenie pszenicy ozimej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie dobre rozwiązanie będzie dać w drugiej dawce mocznik na pszenicę ? Nawożenie planuje takie, pierwsza dawka była 10 marca saletrzak 170kg/ha na drugą dawkę planuje dać 150 kg/ha saletry + 100 kg/ha mocznika, dawka 3 przed kłoszeniem 200kg/ha saletry. Czy to dobre rozwiązanie ? 

Opublikowano

Przekombinowane. A po za tym slabo zbilansowane. Te 200kg saletry to na pierwszą dawkę powinno isc a ten saletrzak na trzecią. (w ogole saletrzaku nie powinno się kupować). Na drugą dawkę zdecyduj się albo mocznik albo saletra.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, cieplym3 napisał:

Sam mam mocznik na druga dawke i tak sobie mysle, ze po swietach juz by pasowalo siac?

2 dawka idzie jak pszenica strzela w górę, mocznik daje się dwa tygodnie wcześniej, ale nikt tutaj nie jest wróżką i nikt nie wie w jakim stadium masz pszenicę by coś doradzić.

U siebie dzisiaj wysiałem pierwszą dawkę a pszenica w zasadzie jeszcze nie ruszyła. Liście zmrożone, zielonego to jest ze 2-3 cm od ziemi. Po tych drugich mrozach tak ją załatwiło. Drugą dawkę jak dobrze pójdzie to na przełomie kwietnia i maja wysieję.

Opublikowano

Ale jednak wraz ze zmiana dlugosci dnia zboza reaguja jednakowo bez wzgledu na warunki czyli strzelanie w zdzblo pszenicy wypada tak od 10 do 20 kwietnia, mam racje?

Opublikowano
właśnie też się zastanawiam kiedy planować 2 dawkę N. Saletra poszła 8 dni temu ale przez cały czas w nocy są przymrozki a w dzień 4-5stopni, rośliny stoją w miejscu... w takim tempie rozwoju rosliny wypada podać azot w weekend majowy
Opublikowano (edytowane)

U mnie ta sama sytuacja, azot podany 5 marca a do tej pory praktycznie zero ruchu w roślinach jedynie na życie widać, że coś drgnęło i się podniosło do góry ale pszenica to wręcz pożółkła.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
u mnie azot podany22.03 pszenica widac powoli odbija. a panowie spokojnie po swietach mowia cieplo przyroda wszystko dogoni. i zeby nie trzeba bylo po 15 z druga dawka cisnac 😁
Opublikowano
pszenica ostroga ruszyła w górę ok 1cm w górę ale bardzo niemrawo zwłaszcza że dziś śnieg od rana i znowu biało na polach.
Opublikowano
16 minut temu, adrian napisał:

pszenica ostroga ruszyła w górę ok 1cm w górę ale bardzo niemrawo zwłaszcza że dziś śnieg od rana i znowu biało na polach.

bo dostała azotu z 500+  :D

Opublikowano
podobno święta mokre i zimne a już od wtorku powyżej 10 stopni i słońce. przydało by się żeby wszystko ruszyło bo azot wiecznie czekać nie będzie na pobranie. Zauważyłem dziś że rośliny w górę nie bardzo się spieszą ale dużo nowych korzeni jest
Opublikowano

Z calym szacunkiem.ale chyba na nartach sie buja.wegetacja ruszyla ale w 10%.prawda jest taka ze dlugosc dnia ktora wspolmiernie zbiegnie sie z przyspieszeniem faz rozwojowych roslin bedzie miala relatywny wplyw na plon.Trzeba bedzie stosowac srodki w celu przedłuzenia faz rozwojowych..

• Like 2
Opublikowano

Mam pytanie proszę o rade. Nie siałem jeszcze pierwszej dawki nawozu na ozime. Teraz mają być cieplejsze dni tylko w święta mogą jakieś przymrozki być. Kiedy lepiej posiać Saletrę amonową czy lepiej np. jutro w sobotę czy poczekać na po świętach na wtorek? I jaka dawka w tym okresie byłaby odpowiednia?

Opublikowano (edytowane)

Tylko się nie zesrajcie w tym pośpiechu xD

Azot można wysypać tylko co z tego jak do tego potrzebna jest temperatura tak jak dziś żeby azot został wykorzystany a nie z powrotem spierdzielił w powietrze

Takich co siali zaraz po tych dużych mrozach to na forum nie brakuje. minęło 3 tyg i azot nic nie zdziałał bo nie było tygodnia z temperaturą powyżej 10 stopni

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tylko nie porównuj ludzi, którzy sieli końcem lutego bądz początkiem marca, do dnia dzisiejszego czyli 30 marca. Jeżeli dla Ciebie wysiew azotu na dzień dzisiejszy jest pośpieszną decyzją, to pewnie osiągasz plony rzędu 4-5t. Na ten moment nie ma sie nad czym zastanawiać, prognozy mówią same za siebie, na środę ma być 17 stopni, a w najbliższym przyszłym tygodniu temperatura nie mniejsza niż 12 stopni, więc dalej czekaj.

Opublikowano
1 minutę temu, Zawisza napisał:

Tylko nie porównuj ludzi, którzy sieli końcem lutego bądz początkiem marca, do dnia dzisiejszego czyli 30 marca. Jeżeli dla Ciebie wysiew azotu na dzień dzisiejszy jest pośpieszną decyzją, to pewnie osiągasz plony rzędu 4-5t. Na ten moment nie ma sie nad czym zastanawiać, prognozy mówią same za siebie, na środę ma być 17 stopni, a w najbliższym przyszłym tygodniu temperatura nie mniejsza niż 12 stopni, więc dalej czekaj.

4-5 ton to taki plon każdy osiągnie bez żadnej dawki nawozu.

Nie jest pośpiechem teraz ale się nie da wjechać po ostatnich opadach i trzeba czekać albo na przymrozek albo na podeschnięcie

Opublikowano
41 minut temu, Zawisza napisał:

Leć już teraz jak sie da wjechać w pole nie robiąc szkód, zależy jak wyglądają rośliny, ale wg mnie te 200kg czyli dajmy te 65kgN będzie w pytke.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v